GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καλυτερεύει η εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων

Ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων τη...


Ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας -τέλος Δεκεμβρίου του 2012- μέχρι σήμερα -τέλος Ιουνίου- έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων, ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 85% των αιτημάτων των Υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους, 800 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις πληρωμές, το μήνα Ιούνιο αυτές ανήλθαν στα 570 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι τέλος Ιουνίου, ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, το 1ο εξάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί 13.531 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 81% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 65% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (750,3 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).

Συγκεκριμένα στους βασικούς τομείς:

Στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου τέθηκε σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών, μια ειδική διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπάρχει σημαντική πρόοδος, καθώς έχει επιτευχθεί η πληρωμή, σε μηνιαία βάση, περίπου 100 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Εσωτερικών υποβάλλει σταδιακά αιτήματα και για άλλους Δήμους, οπότε το ποσό αυτό εκτιμάται ότι σταδιακά θα αυξηθεί περισσότερο.

Στον τομέα της Υγείας, και ειδικότερα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ, η άμεση χρηματοδότησή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε ώθηση στην εξόφληση των οφειλών τους. Το μήνα Ιούνιο έλαβαν την τελευταία δόση της ειδικής χρηματοδότησης, η οποία αναμένεται να απορροφηθεί μέχρι τέλος Αυγούστου. Οπότε, μέχρι το Σεπτέμβριο, τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν εξοφλήσει πλήρως όλες τις παλαιές οφειλές προς τους προμηθευτές τους.

Στον ΕΟΠΥΥ, και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των παλαιών φορέων κοινωνικής ασφάλισης, χρηματικά εντάλματα που είχαν εκδοθεί εντός του Ιουνίου, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, προς φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ιατρούς και λοιπούς παρόχους υγείας θα καταστεί εφικτό να προχωρήσουν άμεσα καθώς δημοσιεύτηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις.

epoli.gr

1 σχόλιο

  1. Επειδή έχει ζέστη και ούτε εγώ αντέχω να γράφω πολλά, ούτε εσείς να διαβάζετε πολλά, ας τελειώσουμε με την τεράστια Αζερμπαϊτζανή επιτυχία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, με λίγες λέξεις.

    Λέξεις που δεν είναι δικές μου, αλλά προέρχονται από την ενημέρωση που έκαναν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός, Ασημάκης Παπαγεωργίου για τον αγωγό ΤΑΡ.

    Πρώτον (και επιτυχέστερον): «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του Δημοσίου από τη λειτουργία του αγωγού εκτιμώνται σε 320 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα δεκαπενταετίΑΣΣΣ.

    ΔΕΝ προβλέπεται από το Δημόσιο η είσπραξη τελών διέλευσηΣΣΣΣΣΣΣ,!!!

    Δεύτερον (και φοβάμαι επικινδυνότερο): «Δεσμευτήκαμε για ταχεία (fast track) ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, δηλαδή μεταξύ άλλων τις απαλλοτριώσεις και την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

    Ήδη, έχει συμφωνηθεί η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας με εκπροσώπους της Κοινοπραξίας και των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία σε δυο μήνες θα έχει καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα του έργου».

    Τρίτον (και εις υγείαν του κορόιδου): «Στο αρχικό σχήμα του ΤΑΡ στο οποίο συμμετείχαν η ελβετική ΑΧΡΟ, η νορβηγική Statoil και η γερμανική Ε.ΟΝ εισέρχονται τα μέλη της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ (ΒΡ, Total και η αζέρικη Socar)».

    Δεν προσπαθώ να μειώσω το μέγεθος της επιτυχίας, διότι απλώς δεν υπάρχει καμία επιτυχία για την Ελλάδα.

    Συγχαρητήρια για την επιτυχία τους αξίζουν ΜΟΝΟ οι ΒΡ, Total, Socar, ΑΧΡΟ, Statoil και Ε.ΟΝ. καθώς και οι μέτοχοί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση