GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γαλλία: Η Μαρί Λεπέν έχασε την ασυλία της ως ευρωβουλευτής

Το Ευρωκοινοβούλιο ήρε σήμερα την ασυλία της Μαρίν Λεπέν, της ηγέτιδος του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας και ευρωβουλευτίνας κι άνοιξε...


Το Ευρωκοινοβούλιο ήρε σήμερα την ασυλία της Μαρίν Λεπέν, της ηγέτιδος του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας και ευρωβουλευτίνας κι άνοιξε έτσι το δρόμο για την ποινική δίωξή της εντός γαλλικού εδάφους. Οι εισαγγελείς του εξαγώνου άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον της κόρης του Ζαν Μαρί Λεπέν, ιστορικού ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος, εξαιτίας των δηλώσεών της του 2011 όταν συνέκρινε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στο δρόμο με τους Ναζί στη διάρκεια της κατοχής της Γαλλίας.

Η Λεπέν κατηγορείται για υποκίνηση μίσους και διακρίσεων. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για την άρση της ασυλίας της ως μέλους του Ευρωκοινοβουλίου έπειτα από την αντίστοιχη κίνηση στην οποία προέβη επιτροπή των Ευρωβουλευτών. Η αίτηση είχε ξεκινήσει από τον επικεφαλής της εισαγγελίας στη Λιόν, της πόλης στην οποία το 2010 η Λεπέν είπε σε οπαδούς του κόμματός της πως η θέα των μουσουλμάνων όταν προσεύχονται στους δρόμους είναι ίδια με την κατοχή των ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λόγος της μεταδόθηκε από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και σε αυτόν είπε πως η Γαλλία "είδε αρχικά ολοένα και περισσότερες κεφαλομαντήλες, κατόπιν ολοένα και περισσότερες μπούρκα και μετά ολοένα και περισσότερες προσευχές στους δρόμους... Συγγνώμη είπε αλλά μερικοί αρέσκονται να μιλούν για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατοχή, άρα ας μιλήσουμε για κατοχή γιατί κι αυτό είναι που συμβαίνει εδώ. Δεν υπάρχουν τανκ ή στρατιώτες αλλά παραμένει κατοχή και έχει τον αντίκτυπό της στον κόσμο”.

Υπενθυμίζεται πως η Λεπέν έλαβε το πέρσι, 2012, 17% των ψήφων στον α' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Επίσης, πως η δημόσια προσευχή απαγορεύεται στο Παρίσι από το 2011 κι ως αποτέλεσμα των ολοένα αυξανόμενων τότε ακροδεξιών διαδηλώσεων. Επίσης τότε η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη χρήση της μπούρκα. Στη Γαλλία υπολογίζεται πως περίπου έξι εκατομμύρια άτομα (λίγο κάτω από το 10%) του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι οι περισσότεροι προερχόμενοι από τις πρώην αποικίες της χώρας στη βόρεια Αφρική.

Η Λεπέν μιλώντας σε γαλλικό κανάλι υπερασπίστηκε σήμερα τις δηλώσεις της λέγοντας πως είναι αντιφρονούντας και πως γι αυτό θα χάσει την ασυλία της. Πρόσθεσε φε πως δεν φοβάται αν τη χάσει και πως την περιφρονεί. Περιέγραψε την κίνηση εναντίον της ως ντροπή και πως εκείνη τόλμησε να πει αυτό που όλοι οι Γάλλοι σκέφτονται.

Η οικογένεια Λεπέν είναι γνώριμη των διαδικασιών αυτών. Ο Ζαν Μαρί είχε διάφορες καταδίκες για ρατσισμό εις βάρος του. Το δε Ευρωκοινοβούλιο του αφαίρεσε την ασυλία το 1997 και κατόπιν ένα γερμανικό δικαστήριο τον καταδίκασε επειδή μείωσε τη σημασία του ολοκαυτώματος. Υπενθυμίζεται πως είχε πει πως οι θάλαμοι αερίων των ναζί ήταν μια “λεπτομέρεια στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου”.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου η ασυλία καλύπτει τους ευρωβουλευτές σε κάθε περίπτωση ενώ αυτοί εκφράζονται εντός του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, ορίζει πως “η ασυλία δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν ένα μέλος συλληφθεί να διαπράττει εγκληματική πράξη και αυτό δεν θα πρέπει να δεσμεύει το Ευρωκοινοβούλιο από την άσκηση του δικαιώματός του να αίρει την ασυλία των μελών του. agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση