GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο ΣτΕ η μετακόμιση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Εργασίας...

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέφυγε σήμερα, Παρασκευή, με αίτησή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, ζη...


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέφυγε σήμερα, Παρασκευή, με αίτησή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, ζητώντας...
την αναστολή και την ακύρωση της εγκυκλίου Φ.18/ 93893 /Δ5/2013, που εξέδωσε στην αρχή της εβδομάδας το υπουργείο Παιδείας, περί υπαγωγής των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.

Με τις διατάξεις της ΠΥΣ 6 (28-2-2012), που εφαρμόζει η επίμαχη εγκύκλιος, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, «η ιδιωτική εκπαίδευση μετατρέπεται σε οίκο εμπορίου, καθώς αποσύρεται ουσιαστικά η κρατική εποπτεία από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών τους κονιορτοποιούνται».
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, υποστηρίζουν στην προσφυγή τους, ότι «η συγκεκριμένη εγκύκλιος παραβιάζει σαφώς το άρθρο 16, παρ. 8 του Συντάγματος, που ορίζει ότι για το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ισχύει ειδικός νόμος που δεν δύναται να καταργηθεί από τη γενική νομοθεσία (ΠΥΣ)».

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας, αντιτείνει ότι το μόνο που αλλάζει - όπως αναφέρουν πηγές στο κτίριο του Αμαρουσίου - είναι «οι εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Τον έλεγχο, την εποπτεία και τον συντονισμό, τον έχει το υπουργείο Παιδείας».

«Επίθεση» εναντίον και των σχολαρχών

Από το στόχαστρο της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν γλιτώνουν, με αφορμή την επίμαχη εγκύκλιο, ούτε οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, οι οποίοι δέχθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που διεκδικούσαν από καιρό.

Συνδικαλιστές της ΟΙΕΛΕ κάνουν λόγο για καταστρατήγηση, με ευθύνη υπουργείου και ιδιοκτητών, της ισονομίας μεταξύ των μαθητών των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

«Με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς πλήρως εκβιαζόμενους υπό την απειλή των μαζικών απολύσεων και με το κράτος «απών», πλέον τα ιδιωτικά σχολεία θα μπορούν ανενόχλητα να μοιράζουν πλαστούς τίτλους, να αλλοιώνουν βαθμολογίες και ωρολόγια προγράμματα. Τίθεται σαφώς ζήτημα νομιμότητας και ισοτιμίας των τίτλων σπουδών που τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν στους μαθητές τους», υποστηρίζουν.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους, «η εκτελεστική νομοθεσία που προκύπτει από το άρθρο 16 του Συντάγματος, ορίζει ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να εκφυλιστούν σε απλές οικονομικές επιχειρήσεις, διότι παρέχουν το δημόσιο αγαθό της παιδείας, που πρέπει να προστατεύεται και ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πρέπει να απολύονται μόνο για λόγους που σχετίζονται με την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που παρέχουν».

Η ΟΙΕΛΕ στο ΚΚΕ

Την πολιτική στήριξη του ΚΚΕ ζήτησαν οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ, στην σημερινή τους συνάντηση με την αντιπροσωπεία του κόμματος, καταθέτοντας τις απόψεις τους και τις θέσεις τους απέναντι στην εγκύκλιο του υπουργείου.

Ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του κόμματος αναφορικά με την κατάργηση της επιχειρηματικότητας στο χώρο της εκπαίδευσης και την ανάγκη να αποτραπεί η επέλαση των δυνάμεων της αγοράς στην παιδεία.

Δεσμεύτηκε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ θα ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα αναδεικνύοντας το μέσα στη Βουλή με την κατάθεση σχετικής ερώτησης. Ενώ κατέληξε τονίζοζοντας ότι θα βρεθούν στο πλευρό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε όλες τις κινητοποιήσεις που αυτοί θα οργανώσουν για την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής.
To Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση