GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτά είναι τα χειρόγραφα της διαφθοράς που ''καίνε'' τον Ραχόι...

Το συντηρητικό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) διέψευσε για άλλη μια φορά ότι γίνονταν μυστικά παράνομες πληρωμές προς ηγετικά του στελέχη, π...

Το συντηρητικό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) διέψευσε για άλλη μια φορά ότι γίνονταν μυστικά παράνομες πληρωμές προς ηγετικά του στελέχη, περιλαμβανομένου του σημερινού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, μετά τηνδημοσίευση χειρόγραφων λογιστικών εγγραφών που παρουσιάζονται ως αυθεντικές και καταγράφουν τις πληρωμές αυτές.
Η εφημερίδα El Mundo δημοσίευσε σήμερα –αφού παρέδωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο– αυτές που ανέφερε ότι είναι χειρόγραφες, αυθεντικές λογιστικές εγγραφές του μυστικού παράνομου ταμείου του Λαϊκού Κόμματος.
Πολυάριθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός, φέρονται ότι λάμβαναν σε μηνιαία βάση πληρωμές από το ταμείο αυτό, έγραψε η El Mundo, δημοσιεύοντας έγχρωμες φωτοτυπίες των λογιστικών εγγραφών που τηρούσε ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας.
Τον Ιανουάριο φέτος η εφημερίδα El País είχε δημοσιεύσει ένα μέρος των χειρόγραφων αυτών λογαριασμών που τηρούσε επί δύο δεκαετίες ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σχετικά με το φαινόμενο της πολιτικής διαφθοράς κι εξοργίζοντας τους Ισπανούς που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της μακρόχρονης ύφεσης, της υψηλής ανεργίας και των περικοπών των δημοσίων δαπανών.
''Τα αυθεντικά αρχεία του Μπάρθενας δείχνουν ότι ο Ραχόι λάμβανε παράνομες πληρωμές στη διάρκεια τουλάχιστον των τριών ετών (1997, 1998 και 1999) που ήταν υπουργός της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ'', έγραψε η κεντροδεξιά εφημερίδα Ελ Μούντο σήμερα.
Το Λαϊκό Κόμμα επέμεινε στην διάψευσή του ότι το κόμμα ή στελέχη του έχουν δεχθεί ποτέ παράνομες πληρωμές. Μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε για άλλη μια φορά ότι μέλη του κόμματος έλαβαν ποτέ παράνομα μετρητά. Ο Ραχόι και άλλα στελέχη του PP έχουν διαψεύσει επανειλημμένως πως έχουν λάβει χρήματα από το μυστικό ταμείο από τον Φεβρουάριο.
''Το Λαϊκό Κόμμα επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα των ανεπίσημων αυτών εγγράφων και του περιεχομένου τους και δεν αποδέχεται σε καμιά περίπτωση ότι καταγράφουν λογιστικές πράξεις του κόμματος'', ανέφερε το ίδιο σε σημερινή του ανακοίνωση.
Στην αστυνομία παραδόθηκαν τα έγγραφα
Οι ισπανικές αρχές διεξάγουν από τα τέλη του Ιανουαρίου έρευνα για να διαλευκάνουν την υπόθεση του μυστικού ταμείου που φέρεται να λειτουργούσε το Λαϊκό Κόμμα. Η Ελ Μούντο ανέφερε ότι παρέδωσε τις χειρόγραφες λογιστικές εγγραφές στην δικαιοσύνη χθες Δευτέρα, μερικές ώρες αφού περιήλθαν στην κατοχή της.
Η Ελ Παΐς, που είχε δημοσιεύσει φωτοτυπίες των εγγραφών αυτών τον Ιανουάριο, είχε υπολογίσει πως ο Ραχόι λάμβανε 25.200 ευρώ το χρόνο από τα χρήματα που έδιναν επιχειρηματίες στο μυστικό ταμείο. Η Ελ Μούντο στο σημερινό της φύλλο γράφει ότι το 1998 ο Ραχόι είχε λάβει 25.242 ευρώ, πέραν του υπουργικού μισθού, κάτι που είναι παράνομο στην Ισπανία.
Η Ελ Μούντο δεν διευκρινίζει το πώς έχουν περιέλθει οι χειρόγραφες λογιστικές εγγραφές αυτές στην κατοχή της, αλλά ο αρχισυντάκτης της Πέδρο Ραμίρες είχε πάρει πριν από τη σύλληψη και την προφυλάκιση του πρώην ταμεία του PP μια εκτενή συνέντευξη από τον Λουίς Μπάρθενας, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή.
Ο Μπάρθενας παραμένει, από την 27η Ιουνίου, προφυλακισμένος χωρίς την δυνατότητα αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης, αφού οι αρχές τον θεωρούν ύποπτο φυγής, ενόσω το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει την εις βάρος του έρευνα για απάτη, κερδοσκοπία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δωροληψία και άλλα κακουργήματα.
Διαψεύδει ο πρώην ταμίας του Ραχόι
Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος ως την Κυριακή διέψευδε ότι οι χειρόγραφες λογιστικές εγγραφές ήταν δικές του, σε ένδειξη πίστης στο Ραχόι και στο κόμμα, όπως είπε, αποκάλυψε στη συνέντευξή του ότι το Λαϊκό Κόμμα λάμβανε μίζες από επιχειρηματίες των κατασκευών σε αντάλλαγμα για κρατικές συμβάσεις στις επαρχίες όπου κυβερνούσε το κόμμα.
Ο δικαστής που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας, ο Πάμπλο Ρουθ, είπε ότι όταν διέταξε την προφυλάκιση του πρώην ταμία του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος εργάστηκε για αυτό σχεδόν επί τρεις δεκαετίες, το έπραξε διότι εκείνος δεν εξήγησε την προέλευση των 48 εκατ. ευρώ που έχει αποταμιεύσει σε λογαριασμούς τραπεζών της Ελβετίας, υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό και να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία ή να πιέσει άλλους μάρτυρες στην υπόθεση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, el mund

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση