GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βρετανία: Aναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία να χειρίζεται τις προμήθειες του υπουργείου Άμυνας

Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να αρχίσει ίσως ακόμη και από σήμερα τις αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις για να αποκρατικοποιήσει...


Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να αρχίσει ίσως ακόμη και από σήμερα τις αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις για να αποκρατικοποιήσει την διεύθυνση του υπουργείου Άμυνας η οποία είναι αρμόδια για τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς πασχίζει να μειώσει τις υπερβάσεις κόστους και τις καθυστερήσεις που καταγράφονται, ανέφεραν πηγές της βιομηχανίας.

Περίπου 20 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της διεύθυνσης Αμυντικού Εξοπλισμού και Υποστήριξης, η οποία διαχειρίστηκε σχεδόν το μισό προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας πέρυσι, που ανήλθε συνολικά στα 34,4 δισεκ. λίρες (39,7 δισεκ. ευρώ).

Η κυβέρνηση θα επιλέξει τώρα τις εταιρείες για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Εάν η ιδιωτικοποίηση αυτή προχωρήσει, η Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα αναθέσει σε έναν εξωτερικό προμηθευτή τις προμήθειες όπλων από εταιρείες όπως η BAE Systems και η Finmeccanica, σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία IHS Jane΄s.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας προβλέπει να δαπανήσει για στρατιωτικούς εξοπλισμούς 159 δισεκ. λίρες (183 δισεκ. ευρώ) μεταξύ 2012 και 2022.

Σύμφωνα με τρεις πηγές οι οποίες είναι ενήμερες για την υπόθεση, ανάμεσα στις εταιρείες που διεκδικούν τη σύμβαση είναι πολυεθνικές όπως η Bechtel, η CH2M Hill και η Balfour Beatty, που ειδικεύονται στην άμυνα και στα κατασκευαστικά έργα, καθώς και δύο εταιρείες συμβούλων, η PricewaterhouseCoopers και η Deloitte. Ακόμη, στον διαγωνισμό θέλουν να λάβουν μέρος επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως οι Fluor, URS, KBR και SAIC. Ανάμεσα στις βρετανικές επιχειρήσεις που διεκδικούν συμμετοχή είναι οι WS Atkins, Capita, PA Consulting, QinetiQ και Serco, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ορισμένες από τις βρετανικές επιχειρήσεις αναμένεται να σχηματίσουν κοινοπραξίες με αμερικανικές.

Τον Ιούνιο ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ, παρουσιάζοντας το σχέδιο που προβλέπει ότι η διεύθυνση αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού θα παραμείνει κρατική αλλά θα διευθύνεται από έναν εξωτερικό προμηθευτή, είπε πως πρόκειται για «ένα τεράστιο βήμα» για το υπουργείο Άμυνας, το οποίο «μπορεί να μεταβάλει εκ βάθρων την αγορά αμυντικών προμηθειών», σύμφωνα με τη μία από τις πηγές.

Το υπουργείο επίσημα αποφεύγει να σχολιάσει την διαδικασία.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των προσφορών εντός του έτους, και αναμένεται να καταλήξει σε μια απόφαση μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Ωστόσο, την ώρα που η αμυντική βιομηχανία υποστηρίζει σθεναρά την μεταρρύθμιση αυτή, εκφράζονται φόβοι για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων καθώς ορισμένες από τις επιχειρήσεις ήδη είναι εργολήπτες ή έχουν αναλάβει συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας ή προμηθευτών του. capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση