GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρόταση που αποβλέπει στη μείωση των τελωνειακών διατυπώσεων για τα πλοία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια πρόταση δύο σημείων, που αποβλέπει στη μείωση των τελωνειακών διατυπώσεων για τα πλοία. Σ...


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια πρόταση δύο σημείων, που αποβλέπει στη μείωση των τελωνειακών διατυπώσεων για τα πλοία. Στόχος της Επιτροπής είναι, όπως επισημαίνει...
ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων στα λιμάνια, έτσι ώστε ο κλάδος να γίνει πιο ανταγωνιστικός.

Ειδικότερα, η σημερινή ανακοίνωση, με τίτλο «Γαλάζια Ζώνη: ενιαίος χώρος μεταφορών για τη ναυτιλία», εμπεριέχει δύο σημαντικές προτάσεις για τη μείωση των διατυπώσεων για τα πλοία, τροποποιώντας τον υφιστάμενο Τελωνειακό Κώδικα (Διατάξεις Εφαρμογής του Τελωνειακού Κώδικα - ΔΕΤΚ).

Συγκεκριμένα προτείνεται:

- Η μείωση των τελωνειακών διατυπώσεων για τη ναυτιλία στο εσωτερικό της ΕΕ. Οι νέες προτάσεις επιδιώκουν να κάνουν τις διαδικασίες πιο σύντομες και ευέλικτες.

Η προθεσμία διαβουλεύσεων με τα κράτη- μέλη θα μειωθεί από τις 45, στις 15 ημέρες. Όλες οι εταιρείες θα μπορούν να υποβάλουν εκ των προτέρων αίτηση άδειας από τα κράτη- μέλη στα οποία επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνο εάν προκύψει μια επιχειρηματική ευκαιρία.

- Η μείωση των τελωνειακών διατυπώσεων για τα πλοία που προσεγγίζουν λιμένες τρίτων χωρών. Το 90% σχεδόν, των πλοίων μεταφέρουν ταυτόχρονα ευρωπαϊκά και μη εμπορεύματα και καταπλέουν συχνά τόσο σε λιμένες της ΕΕ όσο και σε λιμένες εκτός της Ένωσης π.χ. Νορβηγία, Βόρεια Αφρική, Ρωσία. Για τα πλοία αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σημαντική βελτίωση των τελωνειακών διαδικασιών, με την εφαρμογή ενός συστήματος που θα επιτρέπει τη διάκριση ανάμεσα στα προϊόντα χωρών της ΕΕ (τα οποία θα πρέπει να αποδεσμεύονται ταχύτατα) και τα προϊόντα χωρών εκτός ΕΕ (τα οποία θα πρέπει να ακολουθούν τις προβλεπόμενες τελωνειακές διαδικασίες).

Γι' αυτόν τον σκοπό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει, πριν από τα τέλη του έτους, πρόταση για την καθιέρωση ενός εναρμονισμένου και ηλεκτρονικού δηλωτικού εμπορευμάτων, με την ονομασία «eManifest», το οποίο θα δίνει στις ναυτιλιακές εταιρείες τη δυνατότητα να παρέχουν σε όλα τα δηλωτικά (εντός και εκτός ΕΕ) πληροφορίες σχετικά με τον χαρακτήρα των προϊόντων στους τελωνειακούς υπαλλήλους.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Μεταφορών, Σιμ Κάλας δήλωσε, επί του θέματος, τα εξής: «Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα, λόγω της ολοένα αυξανόμενης κυκλοφοριακής συμφόρησης και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Είναι αναγκαίο να αξιοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων και να προσφέρουμε μια χαμηλού κόστους και φιλική για το περιβάλλον εναλλακτική λύση, αποσυμπιέζοντας τους υπερφορτωμένους οδικούς μας άξονες. Προτείνουμε τη χρήση καινοτόμων εργαλείων που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα κάνουν την εμπορική ναυτιλία ένα πιο ελκυστικό μέσο μεταφοράς προϊόντων στην ΕΕ».

Τέλος, ο επίτροπος Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Άλγκιρντας Σεμετά είπε: «Με την καθιέρωση της Γαλάζιας Ζώνης, γίνεται πραγματικότητα στις θάλασσές μας η ενιαία αγορά. Τα προτεινόμενα μέτρα θα ωφελήσουν σημαντικά την εμπορική ναυτιλία χάρη στη μείωση του κόστους, την απλοποίηση των διοικητικών διατυπώσεων, τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών και τη δημιουργία συνθηκών θεμιτού ανταγωνισμού για όλα τα είδη μεταφορών. Παράλληλα, θα απλοποιηθούν και οι εργασίες των τελωνείων, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να επικεντρώνονται καλύτερα στην ασφάλεια και την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεών μας». kerdos.gr

1 σχόλιο

  1. Τα σπίτια μας τα παίρνουν, όχι οι αριστεροί, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αιώνιος φόρος στα ακίνητα και στα οικόπεδα, παντού. Μέχρι να τα πουλήσουμε όλα και να τα πάρουν εταιρείες και οι ξένοι. Χιλιάδες Νεοδημοκράτες και Πασοκτζήδες, ιδιοκτήτες ακινήτων και νοικοκυραίοι, ετοιμάζονται να ψηφίσουν μαζικά πλέον Τσίπρα που μπορεί να βγει και αυτοδύναμος από την οργή για τα φορολογικά μέτρα σε ακίνητη περιουσία, τρίτεκνους, πολύτεκνους, γενικά όσους έχουν παιδιά. Ποτέ δεν έχουμε ψηφίσει αριστερά, αλλά τώρα Τσίπρα δαγκωτό για να ξεβρωμίσει τον τόπο από τους ψευτοαστούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Φόρο για την περιουσία τους θα πληρώνουν από το 2014 και εφ' όρου ζωής 5.569.000 ιδιοκτήτες κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων βάσει μίας νέας διευρυμένης κλίμακας με 33 ξεχωριστούς συντελεστές, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την τιμή ζώνη της περιοχής όπου βρίσκεται η κατοικία, το γραφείο ή το κατάστημα.
    Η νέα κλίμακα θυμίζει τους συντελεστές που εφαρμόζονται σήμερα για το χαράτσι.
    Ο ενιαίος φόρος για το 2014 θα είναι μειωμένος ως 21% σε σχέση με τον ισχύοντα για όσους έχουν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.
    Τη μεγαλύτερη μείωση έχουν οι ιδιοκτήτες με ακίνητα σε τιμή ζώνης ως 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ μικρότερες θα έχουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης από 750 ως 2.000 ευρώ.
    Ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ θα δουν σε αρκετές περιπτώσεις αύξηση της φορολογίας σε σύγκριση με τα ισχύοντα.
    Φόρος θα μπει και στα αγροτεμάχια από ένα ως και τρία ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπολοίπους το ποσό επιβάρυνσης θα είναι διπλάσιο.
    Τα ακίνητα νομικών προσώπων θα φορολογούνται με συντελεστή 0,2% (ιδιοχρησιμοποιούμενα) και 0,4% (ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση