GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς ζητά ο Περιφερειάρχης δυτ. Ελλάδας για τους εργάτες γης

Άμεση κοινή συνάντηση ώστε να δοθούν λύσεις στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αλλά και οι εργάτες γης στην Περιφέρ...


Άμεση κοινή συνάντηση ώστε να δοθούν λύσεις στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αλλά και οι εργάτες γης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κυρίως στην περιοχή της Μανωλάδας Ηλείας, ζητά με...

επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας από τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Δένδια και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ιωαννη Μανιάτη.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Κατσιφάρας, θα πρέπει να συζητηθεί και να δοθεί λύση για το μείζον ζήτημα της στέγασης των εργαζόμενων μεταναστών, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η φύτευση του προϊόντος και σύντομα, είναι πολύ πιθανό, να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα προβλήματα.

«Εμείς, συνεχίσαμε και συνεχίζουμε να ασχολούμαστε και να είμαστε σε επαφή με τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία, διότι δεν θα πρέπει να «πυροβολούμε» ούτε το προϊόν της φράουλας, ούτε στο σύνολό τους, τους παραγωγούς, οι οποίοι με προσπάθεια χρόνων και φυσικά ρίσκο, έφεραν στην περιοχή μια νέα πηγή παραγωγής, πλούτου και εργασίας. Παράλληλα, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουμε την προστασία των εργαζόμενων μεταναστών - εργατών γης, οι οποίοι θα πρέπει να απολαμβάνουν της δέουσας ασφαλιστικής κάλυψης και των ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Κύριοι Υπουργοί,

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις βιοποικιλότητας προϊόντων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Είναι γεμάτη από καταπληκτικά προϊόντα τα οποία συνδυάζουν υψηλή ποιότητα, μοναδική γεύση και μεγάλες διατροφικές αξίες. Το ελαιόλαδο (ΠΓΕ) και η επιτραπέζια βρώσιμη ελιά, η σταφίδα (ΠΟΠ), οι φημισμένοι τοπικοί οίνοι από σταφύλια ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπως η Μαυροδάφνη, ο Ροδίτης και το Μοσχάτο, τα ΠΟΠ τυριά μας (φέτα και κεφαλογραβιέρα), τα ονομαστά κηπευτικά και φρούτα μας, όπως το καρπούζι, η πατάτα, η ντομάτα, η φράουλα, τα σπαράγγια και τα λαχανικά σαλάτας, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας όπως τσιπούρα και λαβράκι κ.λπ., αποτελούν την «αφρόκρεμα» των προϊόντων που κοσμούν το Καλάθι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής και φυσικά έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό με σκοπό να εξυπηρετήσουν την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για παραδοσιακά, εγγυημένα και ασφαλή αγροδιατροφικά προϊόντα. Η ποιότητά τους παρέχει στην Περιφέρειά μας ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να το αναδείξουμε.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχοντας ολοκληρώσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της για τον πρωτογενή τομέα, πρόκειται να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο, προκειμένου να περιφρουρήσει την παραγωγή της.

Σε αυτό το σημείο της επιστολής μου, θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα σε ένα από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα, τα οποία διαθέτει η Περιφέρειά μας, το οποίο πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα βάλλεται αδίκως, τη φράουλα.

Πριν από τρεις (3) μήνες, τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, ανέδειξαν το μείζον πρόβλημα των μεταναστών (εργατών γης), ένα ζήτημα το οποίο δεν υπάρχει μόνο στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τότε υπήρξαν παρεμβάσεις Υπουργών, φορέων κ.α., όταν όμως τα φώτα της δημοσιότητας χαμήλωσαν το σοβαρό αυτό πρόβλημα έμεινε επί της ουσίας άλυτο, συνεχίζοντας να απασχολεί την περιοχή μας, την κοινωνία και τους παραγωγούς.

Εμείς, συνεχίσαμε και συνεχίζουμε να ασχολούμαστε και να είμαστε σε επαφή με τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία, διότι δεν θα πρέπει να «πυροβολούμε» ούτε το προϊόν της φράουλας, ούτε στο σύνολό τους, τους παραγωγούς, οι οποίοι με προσπάθεια χρόνων και φυσικά ρίσκο, έφεραν στην περιοχή μια νέα πηγή παραγωγής, πλούτου και εργασίας.

Παράλληλα, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουμε την προστασία των εργαζόμενων μεταναστών - εργατών γης, οι οποίοι θα πρέπει να απολαμβάνουν της δέουσας ασφαλιστικής κάλυψης και των ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.

Από την πρώτη στιγμή το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας με ψήφισμά του καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση και την εκμετάλλευση των μεταναστών - εργατών γης, που συνέβη στη Νέα Μανωλάδα, εκφράζοντας τη θέση ότι τέτοιου είδους ρατσιστικές και εγκληματικές πράξεις είναι καταδικαστέες από όποια πλευρά και αν προέρχονται όπου κι αν κατευθύνονται• απηύθηνε έκκληση προς τις τοπικές κοινωνίες για την επίδειξη πραγματικής και αμιγούς αλληλεγγύης και απαίτησε σε όλα τα επίπεδα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των ανεπιθύμητων επιπτώσεών της, ιδιαίτερα δε της εμπορίας και της εκμετάλλευσης των ανθρώπων.

Καλούμε για την άμεση και αποτελεσματική ενεργοποίηση όλων των οργάνων και των πολιτικών για την καταπολέμηση και την πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και υπογραμμίζουμε την ανάγκη χάραξης εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών με σκοπό να δημιουργηθούν στις περιοχές που εισρέουν μετανάστες, οι κατάλληλες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που θα διασφαλίζουν ένα βιώσιμο μέλλον στους τοπικούς πληθυσμούς.

Κύριοι Υπουργοί,

Θα πρέπει να μεριμνήσουμε, με τη συνδρομή τη δική σας, ώστε να εξαλειφθούν όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί αλλά και οι εργάτες γης, ενώ άμεσα θα πρέπει να συζητηθεί και να δοθεί λύση για το μείζον ζήτημα της στέγασης των εργαζόμενων μεταναστών.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την άμεση σύγκληση κοινής συνάντησης προκειμένου να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε εφικτές λύσεις κοινά αποδεκτές, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η φύτευση του προϊόντος και σύντομα, είναι πολύ πιθανό, να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα προβλήματα.





Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση