GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο...

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης,  Δικηγόρος Αθηνών. Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 1...


Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, 
Δικηγόρος Αθηνών.

Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 19 Ιουλίου 2013.Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα νέο Μνημόνιο.
Οι Δήμοι που δεν διαθέτουν προϋπολογισμό,δεν θα λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.Δημόσιοι υπάλληλοι θα απολύονται με απλή υπουργική απόφαση.Καταργούνται οι σχολικοί φύλακες και η δημοτική αστυνομία.Επιβάλεται φόρος πολυτελείας.Τα ασφαλιστικά μέτρα θα πρέπει να εκδικαστούν έως την 1η Νοεμβρίου 2013 και οι αποφάσεις να εκδοθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2013.Στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί απόφαση με υπαιτιότητα των συμβασιούχων, τότε εκείνοι θα απολύονται αυτόματα.

Στις διατάξεις του περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις:

- για τα κριτήρια και τον χρόνο (8 μήνες) διαθεσιμότητας, - ο νέος Φορολογικός Κώδικας,
- πώς θα λειτουργήσει η διαθεσιμότητα στους εκπαιδευτικούς,
- τι θα ισχύσει για την κινητικότητα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης,
- το φόρο πολυτελείας,
- τις ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ και το claw back,
- πώς θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού,
- τη δημιουργία κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών, το οποίο θα εποπτεύεται από το Ι.Κ.Α.

Στο πλαίσιο της κινητικότητας επιτρέπεται η μετάταξη μονίμων υπαλλήλων, η μεταφορά υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των Ν.Π.Δ.Δ..

Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μεταφέρεται σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα. Η μετάταξη ή μεταφορά αυτών των υπαλλήλων είναι υποχρεωτική.

Η κινητικότητα των υπαλλήλων διασφαλίζεται ότι αντιστοιχεί στην εργασιακή τους φυσιογνωμία και λαμβάνει υπόψη τα περιγράμματα θέσης και καθηκόντων τους, εφόσον αυτά υπάρχουν και τις δηλώσεις προτίμησής τους. Η διαδικασία της μετάταξης ή μεταφοράς υπαλλήλων γίνεται από τα αρμόδια Τριμελή Συμβούλια των φορέων υποδοχής τους.

Ειδικά, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργούνται οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Κίνησης και Επισκευών της Δ-νσης Κρατικών Αυτοκινήτων και Επικοινωνιών. Η αρμοδιότητα εξυπηρέτησης των αναγκών μετακίνησης κυβερνητικών προσώπων, επισήμων, επικεφαλής οργανισμών και λοιπών προσώπων μεταφέρεται στις οικείες υπηρεσίες των υπουργείων ή φορέων.

Η αρμοδιότητα διάθεσης αυτοκινήτων και οδηγών για την εξυπηρέτηση ξένων επισήμων μεταφέρεται στο υπ. Εξωτερικών και στη Δ-νση Εθιμοτυπίας.

Η αρμοδιότητα της κίνησης, συντήρησης και επισκευής οχημάτων μεταφέρεται στο υπ. Δημ. Τάξης, στις Υπηρεσίες Συνοδείας Ασφαλείας και Προστασίας επισήμων.

Καταργούνται οι θέσεις της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων, ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι υπάλληλοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Εξαιρούνται οι υπάλληλοι με αναπηρία τουλάχιστον 67 τοις εκατό ή όσοι έχουν εξαρτώμενα μέλη με τέτοιου βαθμού αναπηρία, οι πολύτεκνοι, οι μονογονεικές οικογένειες, όσων ο-η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα με τον παρόντα νόμο.

Καταργείται ο κλάδος της Δημοτικής Αστυνομίας την 23η Σεπτεμβρίου 2013. Λαμβάνεται μέριμνα για τους υπαλλήλους με βάση τα παραπάνω κοινωνικά κριτήρια.

Οι δήμοι δεν χάνουν τα έσοδα που συνδέονται με τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Τα έσοδα συνεχίζουν να βεβαιώνονται και να εισπράττονται από τους δήμους. Τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των δήμων που συνδέονται με τη Δημοτική Αστυνομία, παραμένουν στην κυριότητα των δήμων. Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου μπορεί να καθορισθεί η άσκηση αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας από υπαλλήλους των δήμων.

Η καθυστέρηση αποστολής των Οργανωμένων Πλαισίων Δράσης από τους ΟΤΑ προβλέπει κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν με απόφαση του υπ. Εσωτερικών μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου.

Το Παρατηρητήριο έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί τις προβλέψεις εσόδων που παρουσιάζουν οι ΟΤΑ τόσο στον ετήσιο προϋπολογισμό τους όσο και στο Οργανωμένο Πλαίσιο Δράσης που περιλαμβάνει τους μηνιαίους οικονομικούς στόχους. Συγχρόνως, έχει τη δυνατότητα να διατυπώνει προτάσεις τροποποίησης τους.

Οι υπ. Οικονομικών και Εσωτερικών αποκτούν εξουσιοδότηση στις οδηγίες κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων και των περιφερειών. Συγχρόνως, βραχύνονται οι προθεσμίες στη διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης των προϋπολογισμών από τα συλλογικά όργανα δήμων και περιφερειών, αλλά και η προθεσμία ολοκλήρωσης του ελέγχου νομιμότητας από το Παρατηρητήριο.

Αποσυνδέονται οι προϋπολογισμοί από τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα και τα Ετήσια Προγράμματα Δράσης. Διατηρείται, όμως, ως προϋπόθεση για τη ψήφιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού η κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος, ώστε να υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις των πιστώσεων.

Τις διατάξεις για την εφαρμογή του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού άνω των 1.929 κυβικών, των σκαφών αναψυχής και των δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος θα εφαρμοστεί από το 2013 αντί του 2014 που προβλέπονταν, ο φόρος πολυτελείας. Μάλιστα για την καταβολή του φόρου οι υπόχρεοι θα λάβουν ειδικό εκκαθαριστικό από την εφορία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος που είχε τεθεί σε διαβούλευση, καθώς και τις διορθώσεις που έγιναν μετά το δημόσιο διάλογο. Προβλέπει ακόμη την αύξηση από δύο τοις χιλίοις σε τρισήμιση τοις χιλίοις του φόρου συναλλαγών στο χρηματιστήριο από 1 Αυγούστου 2013.

Μεταξύ άλλων σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

- Διατηρείται η έκπτωση εναμιση τοις εκατό στην εφάπαξ καταβολή φόρου γεγονός που σημαίνει ότι δεν αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

- Παραμένει επίσης στο 55 τοις εκατό η προκαταβολή φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΟΕ και ΕΕ.

- Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τμ από γονείς προς τα παιδιά και το αντίστροφο.

- Και οι φοιτητές ηλικίας ως 25 ετών θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη των φορολογούμενων γονιών τους, ενώ απαλλάσσεται από τη φορολογία η διατροφή που καταβάλλεται για τα παιδιά.

- Στις περιπτώσεις διαφορών μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος οι διαφορές αυτές θα φορολογούνται με βάση τα ισχύοντα κλιμάκια και συντελεστές στην κατηγορία που ανήκει ο φορολογούμενος.

- Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στα εισοδήματα από ενοίκια. Παράλληλα αυξάνεται από 10 στο 11 τοις εκατό ο συντελεστής του πρώτου κλιμακίου φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ).

- Δεν προβλέπεται η συλλογή αποδείξεων από τους φορολογούμενους.

- Μειώνεται στο 15 από 20 τοις εκατό ο φόρος υπεραξίας για ακίνητα

- Διατηρείται η ισχύουσα κλίμακα φορολόγησης για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης την ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών οργανισμών με τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σκοπός του Κ.Ε.Α.Ο. είναι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα και στους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς να ενταχθούν στο Κ.Ε.Α.Ο., με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά από γνώμη των ασφαλιστικών οργανισμών.

Η επιλογή των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, μετά την κατάργηση της οργανικής τους θέσης, διενεργείται μετά από αποτίμηση και μοριοδότηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους. Θα συνεκτιμηθεί η εργασιακή και διοικητική εμπειρία τους, η άσκηση ειδικών καθηκόντων και η εργασιακή φυσιογνωμία του υπαλλήλου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου. Αυξημένη μοριοδότηση λαμβάνουν όσοι έχουν εισαχθεί μετά από διαγωνισμό.

Η αποτίμηση των προσόντων αποτυπώνεται σε βαθμολογικό πίνακα από τα Τριμελή Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να ξεπερνά τους 8 μήνες.

Από τη διαθεσιμότητα εξαιρούνται οι υπάλληλοι που είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67 τοις εκατό ή έχουν εξαρτώμενο μέλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67 τοις εκατό, οι πολύτεκνοι, οι προστάτες μονογονεικής οικογένειας, υπάλληλος του οποίου ο-η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα.

Συγκεκριμένα: Επαγγελματική εκπαίδευση, εμπειρία, δεξιότητες, βραβεία, αδικαιολόγητες απουσίες, αναρρωτικές άδειες και πειθαρχικές ποινές είναι τα κριτήρια για τη διαθεσιμότητα.

-Μόνον ο ένας σύζυγος από ζευγάρια δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να μπει σε διαθεσιμότητα, ενώ εξαιρούνται όσοι είναι ανάπηροι ή έχουν ανάπηρα εξαρτώμενα μέλη οικογενείας και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

-Καταργούνται οι ειδικότητες των σχολικών φυλάκων (από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του πολυνομοσχεδίου) και των δημοτικών αστυνομικών(από 23 Σεπτεμβρίου).

-Με τις υπογραφές του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του συναρμόδιου υπουργού μπορούν να καταργηθούν συλλήβδην θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε όλο τον δημόσιο τομέα.

-Νέες θέσεις εργασίας μπορούν να συνιστώνται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού κατά περίπτωση.

-Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα της κινητικότητας (12.500) με το πρώτο μέρος (4.200) να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Με λιγότερες διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και κουρεμένες νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να πορευτούν οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Το τελευταίο δεκαήμερο του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους, θα ξεκινά η διαδικασία με την οποία θα ορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου της Κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται το τελευταίο δεκαπενθημέρου του Ιουνίου. Ο υπουργός Εργασίας αφού λάβει υπόψη του το πόρισμα της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εκδίδει την απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.

Προηγείται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων και το συντονισμό από επιτροπή.

Τη δυνατότητα κατάργησης θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ο.Τ.Α. α και β βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ., προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή, στο κεφάλαιο Δ που αφορά τις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η κατάργηση ή σύσταση θέσεων θα γίνεται με απόφαση του υπ. Δ. Μεταρρύθμισης και του οικείου υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.

Τέλος, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό το πολυνομοσχέδιο.

5 σχόλια

  1. Πρόκειται για νέο Μνημόνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μνημόνιο νούμερο 100000000000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μνημόνιο νούμερο 100000000000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας έχουν γονατίσει,μας έχουν ξεφτιλίσει οι αλήτες πολιτικοί!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΌΣΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ,ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση