GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπανγκλαντές: Σε θάνατο καταδικάστηκε ισλαμιστής πολιτικός

Το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου του Μπανγκλαντές καταδίκασε έναν ανώτερο ηγέτη των ισλαμιστών σε θάνατο για εγκλήματα που τελέστηκα...


Το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου του Μπανγκλαντές καταδίκασε έναν ανώτερο ηγέτη των ισλαμιστών σε θάνατο για εγκλήματα που τελέστηκαν στη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας του 1971. Την ίδια ώρα οι υποστηρικτές του συνεπλάκησαν με άντρες των δυνάμεων ασφαλείας και σε διάφορα μέρη της χώρας.

Ο 65χρονος Αλί Αχσάν Μοχάμεντ Μοτζαχίντ, γενικός γραμματέας του κόμματος Τζαμάατ- ι- Ισλάμι καταδικάστηκε με κατηγορίες για γενοκτονία, συνωμοσία για δολοφονία διανοουμένων, βασανιστήρια και απαγωγές στη διάρκεια του πολέμου που οδήγησε στην απόσχιση της χώρας από το Πακιστάν, σύμφωνα με δικηγόρους του.

Ο Μοτζαχίντ ήταν προκλητικός και δήλωσε “είναι μια λάθος απόφαση” όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την ετυμηγορία. “Δεν λάβαμε καλή απόφαση. Θα ασκήσουμε έφεση” είπε ο συνήγορος της υπεράσπισης Σαϊφούρ Ραχμάν.

Ο πρωθυπουργός σεΐχης Χασίνα ήταν αυτός που όρισε τη σύσταση του δικαστηρίου το 2010 με σκοπό να αποδοθεί δικαιοσύνη σχετικά με όσα εγκλήματα τελέστηκαν στη διάρκεια του πολέμου και έβγαλε την πρώτη του απόφαση τον Ιανουάριο του 2013. Οι αντίπαλοί του εκτιμούν πως ο πρωθυπυοργός χρησιμοποιεί το δικαστήριο ως όπλο εναντίον των δυο μεγαλύτερων αντιπολιτευτικών κομμάτων, το Εθνικό Κόμμα Μπανγκλαντές και το Τζαμάατ- ι- Ισλάμι. Ο προκάτοχός του Μπεγκούμ Καλέντα Ζία, ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Χασίνα και ηγέτης των εθνικιστών χαρακτήρισε το δικαστήριο “φάρσα”. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως απέτυχε να υιοθετήσει προδιαγραφές του διεθνούς δικαίου. Το κυβερνών κόμμα απέρριψε οποιαδήποτε κριτική και αρνήθηκε τις κατηγορίες για μεροληψία.

Τουλάχιστον 100 άτομα σκοτώθηκαν σε διαμαρτυρίες από τη στιγμή που οι δικαστές αποφάνθηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο.

Βίαια γεγονότα ξέσπασαν σε διάφορα τμήματα της χώρας σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου, την τρίτη κατά σειρά μέρα των διαμαρτυριών και της απεργίας που κήρυξε το Τζαμάατ-ι – Ισλάμι. Δεν υπήρχαν πληροφορίες για θανάτους σήμερα αλλά τη Δευτέρα και την Τρίτη εννιά άτομα σκοτώθηκαν σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

Βετεράνοι του πολέμου οι οποίοι ήταν ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία στο άκουσμα της θανατικής ποινής πανηγύρισαν. “Τελικά θα πάει στην αγχόνη “ είπε ο Νασιρουντίν Γιουσούφ, κινηματογραφικός παραγωγός και βετεράνος του πολέμου. Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε δύο μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση κατά του Γκουλάμ Αζάμ, πρώην επικεφαλής του Τζαμάατ- ι- Ισλάμι ο οποίος καταδικάστηκε σε 90 χρόνια κάθειρξη για την τέλεση παρόμοιων εγκλημάτων. Σε δίκη είναι πέντε άλλοι ηγέτες του Τζαμάατ-ι-Ισλάμι και δύο από το Εθνικό Κόμμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η χώρα αναμένει να αποφανθούν οι δικαστές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως το 1947 το Μπανγκλαντές έγινε τμήμα του Πακιστάν το 1947 για να αποσχιστεί από αυτό το 1971 έπειτα από τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στους εθνικιστές του Μπανγκλαντές οι οποίοι είχαν την υποστήριξη της Ινδίας και τις πακιστανικές δυνάμεις. Κάποιες φράξιες στο Μπανγκλαντές, συμπεριλαμβανομένου και του Τζαμάατ -ι- Ισλάμι αντέδρασαν στην απόσχιση. Το κόμμα πάντως αρνείται τις κατηγορίες που το φέρνουν να συνθηκολογεί με το στρατό του Πακιστάν.

Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου των 9 μηνών σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και χιλιάδες γυναίκες βιάστηκαν. agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση