GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επίσημη επίσκεψη Ολάντ στην Τυνησία

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο θα συζητηθούν την Πέμπτη στην Τύνιδα, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αρχίζει επίσημη επίσκεψ...


Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο θα συζητηθούν την Πέμπτη στην Τύνιδα, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αρχίζει επίσημη επίσκεψη.
Σύμφωνα με τον διπλωματικό εκπρόσωπο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, Ρομέν Ναντάλ, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα συζητήσει στην Τυνησία για την «αραβική άνοιξη στη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο».
Ο κ. Ολάντ φθάνει το μεσημέρι στη χώρα, όπου θα γίνει δεκτός από τον τυνήσιο ομόλογό του, Μονσέφ Μαρζούκι, πριν να αρχίσει τις συναντήσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του γαλλικού κράτους στην Τυνησία μετά την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλι, τον Ιανουάριο του 2011.

Αύριο, Παρασκευή, δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης, ο κ. Ολάντ θα απευθύνει από το βήμα της Εθνικής Συνέλευσης «ενθαρρυντικό μήνυμα» προς τους τυνήσιους βουλευτές.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει μεταβεί δύο φορές στο Μαγκρέμπ μετά την εκλογή του, μία φορά στην Αλγερία και μία στο Μαρόκο.

Για το Παρίσι, η Τυνησία διαθέτει τα απαραίτητα ατού για να πετύχει τη δημοκρατική της μετάβαση. «Αν υπάρχει μια χώρα όπου αυτό που ονομάστηκε πολιτική άνοιξη έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχει, είναι πιθανώς η Τυνησία», δήλωσε την Τρίτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα συνοδεύεται από τη σύντροφό του Βαλερί Τριεβελέρ και δέκα υπουργούς, όχι όμως και από τον υπουργό Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς. Ο τελευταίος έχει προκαλέσει την μήνιν του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, όταν προειδοποίησε για άνοδο του «ισλαμικού φασισμού», την επόμενη της δολοφονίας του τυνήσιου αντιφρονούντα, Σόκρι Μπελαϊντ, στις 6 Φεβρουαρίου, στην Τύνιδα.

Στη γαλλική αντιπροσωπεία θα μετάσχουν επίσης 40 διευθύνοντες σύμβουλοι εταιριών. Είκοσι συμφωνίες και συμβάσεις συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν κυρίως στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών στην περιοχή της Τύνιδας ή της επαγγελματικής κατάρτισης στελεχών της τυνησιακής κυβέρνησης.

Στην αντιπροσωπεία θα μετάσχει και ο σκηνοθέτης Αμπντελατίφ Κεσίσε, που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών 2013 και η Σουχάιρ Μπελχάσεν, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση