GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Λάθος φάρμακο» συνταγογραφούν οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης

«Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών σπάνια ενδιαφέρονται για τις βαθιές αιτίες των προβλημάτων. Οχυρώνονται πίσω από τεχνικές και νομικές πτ...

«Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών σπάνια ενδιαφέρονται για τις βαθιές αιτίες των προβλημάτων. Οχυρώνονται πίσω από τεχνικές και νομικές πτυχές. Περιορισμένοι στον μικρόκοσμό τους, συνταγογραφούν... το λάθος φάρμακο. Απλά έχουν μείνει πολύ πίσω», αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times .

Σε αρθρο των Financial Times, ο Wolfgang Munchau, υποστηρίζει πως αν και «θα περίμενε κανείς πριν από τρία χρόνια ότι θα είχαμε δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για να προστατεύσουμε τα πιο αδύναμα μέλη από την επίθεση των αγορών κρατικών ομολόγων» αυτό δεν έχει γίνει.

Η αιτία, συμφωνα με τον αρθρογράφο, εδράζει στην στρεβλή οπτική αντίληψη: «Εάν δουλεύεις στις Βρυξέλλες, παθιάζεσαι με τις κοκορομαχίες μεταξύ Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στους πολιτικούς κύκλους των Βρυξελλών, η οικονομική ύφεση δεν είναι στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων. Το πιθανότερο είναι ότι θα έχεις παθιαστεί με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και με το εάν θα μπορέσει να καλύψει το πολιτικό έδαφος που έχει χάσει υπό το νυν επικεφαλής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο» αναφέρει το δημοσίευμα.

Μία άλλη αιτία, αναφέρει, το άρθρο, είναι το γεγονός ότι «οι αξιωματούχοι ενδιαφέρονται ελάχιστα για τις βαθιές αιτίες και επικεντρώνονται στις τεχνικές, νομικές και θεσμικές πλευρές».

«Δεν αποτελεί έκπληξη, κατά συνέπεια, ότι το σύστημα συνταγογραφεί το λάθος φάρμακο», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Αντί να επανεκκινήσουν τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική, χάνουν πολύτιμο χρόνο με κυνικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων - παρότι κάθε εμπειρικό και θεωρητικό στοιχείο που έχουμε μας δείχνει ότι αυτά τα προγράμματα είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων εάν δεν στηρίζονται από τη μακροοικονομική πολιτική».

«Όσοι εξακολουθούν να λένε ότι η Ε.Ε. έκανε περισσότερα από όσα θεωρούσε κανείς εφικτά τελικά υπονοούν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και πως τα χειρότερα από την κρίση έχουν περάσει. Εδώ βρίσκεται η απόλυτη φρίκη της κατάστασης. Οι οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και τώρα της Ιταλίας έχουν καταρρεύσει. Η επίσημη θέση προσποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια ότι η ανάκαμψη είναι κοντά. Κάθε χρόνο έκανε λάθος. Θα κάνει και πάλι λάθος», καταλήγει η εφημερίδα. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση