GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Αττική να μη γίνει χωματερή όλης της Ελλάδας

Πρόταση των Οικολογικών Οργανώσεων για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο... Πρόσφατη Κοινή Υπουργική Από...


Πρόταση των Οικολογικών Οργανώσεων
για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο...

Πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση επιτρέπει στους δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδας τη μεταφορά απορριμμάτων στο χώρο της Φυλής στην Αττική. Η απόφαση αυτή αναφέρεται σαν «προσωρινή» και φυσικά ανοίγει το δρόμο για ανάλογη μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων από διάφορα μέρη της χώρας στη Φυλή ή αλλού. Έτσι επιλέγεται ως λύση η γεωγραφική μεταφορά του προβλήματος και όχι η αντιμετώπισή του. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Greenpeace προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις με χαμηλότερο κόστος για τους δημότες και με σημαντικά συγκριτικά οφέλη για το περιβάλλον. Τι λέτε κύριοι αρμόδιοι υπουργοί και περιφερειάρχες;

Οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν την επί τόπου επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, με κινητό και μη μόνιμο εξοπλισμό, σε χώρους που θα υποδείξουν οι δήμοι με στόχο τη μείωση της τελικής ποσότητας που θα οδηγηθεί για ταφή και αποδεικνύουν ότι αυτά αποτελούν πολύ καλύτερη προσωρινή επιλογή, με σαφή οικονομικά και κοινωνικά οφέλη (θέσεις εργασίας). Σήμερα είναι πια τεχνικά δυνατή η πλήρης επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων με τη χρήση φορητού εξοπλισμού. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η ανάκτηση της πλειοψηφίας των ανακυκλώσιμων υλικών και της κομποστοποίησης της μεγαλύτερης ποσότητας οργανικών. Είναι ακόμη δυνατή η εφαρμογή αναερόβιας ζύμωσης στα οργανικά με παράλληλη παραγωγή βιοαερίου για ανάκτηση ενέργειας και εν συνεχεία παραγωγή κομπόστ από τα υπολείμματα.

Αντί λοιπόν να ταξιδεύουν τα σκουπίδια από την Πελοπόννησο στην Αττική, είναι δυνατή η επεξεργασία και αξιοποίηση περίπου του 80-90% επί τόπου με ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή/και αναερόβια ζύμωση με παράλληλη παράγωγη βιοαερίου για ενεργειακή αξιοποίηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, στην Αττική θα έφτανε (και μόνο προσωρινά) στον ΧΥΤΥ μόνο το 10-20% της αρχικής ποσότητας. Μετά την ολοκλήρωση των μόνιμων λύσεων στην περιοχή ο κινητός εξοπλισμός μπορεί να μεταφερθεί για ανάλογη προσωρινή χρήση σε άλλη περιοχή. Εκτός από το πολύ θετικό γεγονός ότι οι λύσεις αυτές μπορούν να εφαρμοσθούν από τεχνικής πλευράς σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τα οφέλη από αυτή την πρόταση για τους συγκεκριμένους δήμους της Τρίπολης και Ερμιονίδας είναι πολλαπλά και εντυπωσιακά (δείτε στο τέλος αναλυτική παρουσίαση των τεχνικών δεδομένων).

Η πρόταση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και της Greenpeace, σε σύγκριση με την πλήρη μεταφορά των απορριμμάτων των δήμων Τρίπολης και Ερμιονίδας στην Αττική, έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

• Μειώνεται κατά 38% το συνολικό κόστος διαχείρισης για τους δύο δήμους και συγκεκριμένα εξοικονομούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι που υπερβαίνουν τα 6.300.000 € την τετραετία 2013-2016.
• Αυξάνεται σημαντικά η ανάκτηση – ανακύκλωση υλικών και συμβάλλουν οι δύο δήμοι στην επίτευξη των στόχων των Οδηγιών 62/1994 και 98/2008 για την ανακύκλωση συσκευασιών και υλικών αντίστοιχα.
• Αυξάνεται σημαντικά η αξιοποίηση και κομποστοποίηση των οργανικών υλικών και συμβάλλουν οι δύο δήμοι στην επίτευξη των στόχων της Οδηγίας 31/1999 για την εκτροπή από την ταφή των βιοαποδομήσιμων υλικών.
• Μειώνονται σημαντικά τα επιπλέον υλικά που θα πηγαίνουν στον πολύπαθο και υπερ-πολύτιμο χώρο της Φυλής.

Για να μπορούν γενικότερα οι δήμοι στην Ελλάδα να εφαρμόσουν την παραπάνω πρόταση οι δυο οργανώσεις προτείνουν:

Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, που να επιτρέπει την αδειοδότηση χώρων, όπου χρειάζεται σε όλη την Ελλάδα (παλαιούς ΧΑΔΑ ή κατάλληλους χώρους που θα υποδεικνύουν οι δήμοι) για την επεξεργασία των απορριμμάτων με κινητό εξοπλισμό, ώστε μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15% να χρειάζεται πραγματικά μεταφορά σε ΧΥΤΥ.

Έστω και την τελευταία στιγμή, μπορούμε να στραφούμε σε λύσεις πιο οικονομικές, φιλικές προς το περιβάλλον, απλές και λογικές. Αλλιώς θα το πληρώσουμε (και πάλι) προς όφελος λίγων.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση