GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξεκίνησε η η δίκη του καπετάνιου του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia

Με την κατάθεση του καπετάνιου του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, Φραντσέσκο Σκετίνο, ξεκίνησε η δίκη για το μοιραίο ναυάγιο που έγι...

Με την κατάθεση του καπετάνιου του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, Φραντσέσκο Σκετίνο, ξεκίνησε η δίκη για το μοιραίο ναυάγιο που έγινε... στις 12 Ιανουαρίου του 2012 και στοίχισε τη ζωή σε 32 άτομα.

Ο Σκετίνο που δικάζεται στο Γκροσέτο της Τοσκάνης, κατηγορούμενος για πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας και εγκατάλειψη πλοίου είπε ότι του προξενεί «εντύπωση που το πλοίου βρίσκεται ακόμη στα ανοικτά του νησιού Τζίλιο».

Η δίκη διεξάγεται στο Σύγχρονο Θέατρο του Γκροσέτο, καθώς η προσέλευση ακροατηρίου αναμένεται να είναι μεγάλη και η διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Περισσότεροι από 400 μάρτυρες και 200 ενάγοντες αναμένεται να παρελάσουν από την αίθουσα κατά την διεξαγωγή της δίκης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σκετίνο ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από το δικαστήριο του Γκροσέτο να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Αυτός θα προβλέπει την καταδίκη του πελάτη τους σε 3,5 χρόνια φυλάκιση και μερική αναγνώριση της ποινικής του ευθύνης. Δεν είναι σαφές αν οι δικαστές θα αποδεχθούν μια τέτοια πρόταση, που σύμφωνα με σχολιαστές, εμφανίζεται να μειώνει σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη του πλοιάρχου για το πολύνεκρο ναυάγιο.

Παρούσα στην δίκη είναι και η Ντομνίκα Τσεμόρταν, η Μολδαβή φίλη του πλοίαρχου, που βρισκόταν στη γέφυρα στο πλευρό του Σκετίνο την ώρα του ναυαγίου. Η ίδια δήλωσε ότι «η υπόθεση αυτή μέχρι τώρα παρουσιάζεται σαν να επρόκειτο για αυτοκινητιστικό δυστύχημα, όχι, όπως θα έπρεπε, σαν μια μεγάλη ναυτική τραγωδία». Η ίδια πρόσθεσε πως «η ευθύνη, πάντως, δεν είναι μόνον του Σκετίνο και αυτό θα πρέπει να προκύψει με σαφήνεια».

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν η Τσεμόρταν θα κληθεί να καταθέσει στην δίκη. Ο συνήγορος υπεράσπισής της Μολδαβής, πρώην υπαλλήλου της εταιρίας Costa –θυγατρικής της Carnival–, η πελάτισσά του πρόκειται να προσφύγει και να ζητήσει χρηματική αποζημίωση από όλα τα μέσα ενημέρωσης τα οποία υπαινίχθηκαν ότι ήταν η ερωμένη του καπετάνιου.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τα θύματα και τους επιζώντες, εκείνους που πρέπει να ζήσουν όλη τους τη ζωή με το αίσθημα της αγωνίας» δήλωσε ο συνήγορος δύο εκ των θυμάτων.

«Περιμένουμε να ριχτεί φως στο ναυάγιο. Είναι πολύ απλό, το λάθος του Σκετίνο είναι ότι δεν μερίμνησε για την ασφάλεια των επιβατών» δήλωσε άλλος συνήγορος της πολιτικής αγωγής.

Τη νύχτα της 13ης Ιανουαρίου 2012, το Costa Concordia, κρουαζιερόπλοιο 114.500 τόνων, έπεσε σε ύφαλο κοντά στις ακτές και προσάραξε σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το νησί Τζίλιο της Τοσκάνης, με 4.229 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 3.200 τουρίστες.

Συνολικά, 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δύο εξ αυτών δεν βρέθηκαν ποτέ. Μεταξύ των εναγόντων περιλαμβάνεται το ιταλικό κράτος, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Costa Croisieres (όμιλος Carnival) και το νησί Τζίλιο, όπου παραμένει το ναυαγισμένο κρουαζιερόπλοιο.
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση