GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

James Petras: Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι στην Αίγυπτο έγινε "δημοκρατικό πραξικόπημα"

Aπό το http://www.sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/ Σχετικό: Αίγυπτος: Ένα χυδαίο πραξικόπημα που βρίσκει συμπάθειες… Ο διανοούμενο...

Aπό το http://www.sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

Ο διανοούμενος της αριστεράς James Petras, ο φίλος και σύντροφος του Ανδρέα Παπανδρέου, μίλησε ανοικτά για το πραξικόπημα στην Αίγυπτο, για την ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Συρίας… στο Radio Centenario - Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη) και ήταν καταπέλτης:
«Πρόκειται για ένα πραξικόπημα. Πρόκειται για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα… είναι παράλογο να λένε ότι...
ήταν ένα "δημοκρατικό πραξικόπημα". Ο στρατός φυλάκισε εκατοντάδες υποστηρικτές του ισλαμικού Κόμματος, τους ηγέτες του, τον ανεξάρτητο Τύπο… ο στρατός σκοτώνει το λαό στις διαμαρτυρίες, όπως και χθες, όπου πυροβόλησε και σκότωσε 53 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 500. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα. Πρόκειται για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.
Σημειώστε ότι ο Mursi ήταν ηγέτης ενός αυταρχικό ισλαμικό κόμματος, αλλά μια μάζα των ανθρώπων που τον υποστηρίζουν. Νομίζω ότι οι προοδευτικοί που βρίσκονται στους δρόμους, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι, είναι σε πλήρη σύγχυση όταν χειροκροτούν το πραξικόπημα, επειδή πιστεύουν ότι ο στρατός μπορεί με κάποιο τρόπο να σπάσει σε ένα συνταγματικό και δημοκρατικό κράτος, ενώ είναι σε μια τροχιά με τον στρατός των ΗΠΑ που έχει εταίρους και συνεργάτες το Ισραήλ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε μια κατάσταση όπου φοβούνται το πρόβλημα της αστάθειας. Έτσι έχει μια αντιφατική θέση. Θέλουν να υποστηρίξουν την επιβολή του Μουσταφά Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην υπάλληλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως επικεφαλής της κυβέρνησης. Έτσι και πάλι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την αριστερά. Λείπει μια πρωτοπόρα οργάνωση, μια οργάνωση ικανή να ηγηθεί του αγώνα των μαζών. Αυτό είναι το δράμα στην περίπτωση της Αιγύπτου.
Το ισλαμικό Κόμμα (Αδελφοί Μουσουλμάνοι) είναι φιλοδυτικό ισλαμικό κίνημα, υπέρ του ιμπεριαλισμού και ενισχύθηκε από τις ΗΠΑ γιατί είναι υπέρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έκανε άριστες σχέσεις με το Ισραήλ εναντίον της Γάζας, είναι υπέρ της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, υπέρ των σχέσεων με το Ισραήλ. Το γεγονός ότι υπάρχει μια λαϊκή εξέγερση δεν υποδεικνύει απαραίτητα αλλαγή.
Ο Μόρσι υποστήριξε τους ισλαμιστές τρομοκράτες οι οποίοι είχαν επιτεθεί την κυβέρνηση της Συρίας. Με άλλα λόγια, η Αίγυπτος ήταν το εφαλτήριο για πολλούς τρομοκράτες που πήγαιναν κατευθείαν στην Τουρκία για να εισέλθουν στη Συρία. Με άλλα λόγια, η πτώση του Μόρσι θα αναβάλει περαιτέρω παρέμβαση των ισλαμιστών.
Νομίζω ότι η πτώση του Μόρσι κατά κάποιο τρόπο μπορεί να αποδυναμώσει την τρομοκρατική εξόδο από τη Λιβύη προς τη Συρία, η οποία χρησιμοποιείται στο Κάιρο ως κέντρο για την εκπαίδευση και οπλισμό. Ωστόσο, οι κύριοι υποστηρικτές της επίθεσης εναντίον της Συρίας είναι οι χώρες του Κόλπου με τα χρήματα και όπλα, η Τουρκία με υλικοτεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση στα όπλα και η χρηματοδότηση από τη Γαλλία, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σαφές ότι οι ισλαμιστές βρίσκονται σε μια περίοδο υποχώρησης και αναζητούν τρόπους για να ανασυνταχθούν στη Συρία…»
Για την ευρωπαϊκή επίθεση εναντίον του προέδρου Έβο Μοράλες: «Η Βολιβία ανταποκρίνεται πολύ καλά σε αυτή την πράξη πειρατείας που προσπάθησε να σκοτώσει τον Έβο Μοράλες. Στη συνέχεια, η συνενοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας..
Διπλωματικά είναι μια ήττα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ήταν μια διπλωματική επιτυχία, όχι μόνο για τη Βολιβία, αλλά ενοποιεί χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Είναι σαφές είναι ότι η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι πιόνια της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ. Στα τελευταία έγγραφα που βγαίνουν και η Γερμανία συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για κατασκοπεία, και στη συνέχεια ανακαλύπτουν ότι οι σύμμαχοι τους είχαν κατασκοπεύει τους.
Είναι σε μια σχεδόν καφκική κατάσταση όπου κατασκοπεύει  ο ένας τον άλλο όταν υποτίθεται ότι εργάζονται από κοινού σε βάρος άλλων…»

1 σχόλιο

  1. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΝΕΤΡΑΠΗ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση