GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: To πραξικόπημα που ονομάστηκε αποκλιμάκωση...

Του Πάνου Χαρίτου.   Το χρονικό της προαναγγελθήσας αποκαθήλωσης του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ήρθε να επιβεβαιώσει καταρ...



Του Πάνου Χαρίτου.  
Το χρονικό της προαναγγελθήσας αποκαθήλωσης του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ήρθε να επιβεβαιώσει καταρχάς την παντοδυναμία των Στρατηγών στην Αίγυπτο καθώς και την απουσία οποιασδήποτε – έστω και κατά φαντασίαν – προσωπικότητας που να μπορεί να οδηγήσει ή έστω να δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Όπως και στην περίπτωση της κρίσης του 2011 ο στρατός εμφανίστηκε ως παράγων σταθερότητας και εγγυητής της πολιτικής ομαλότητας και της αποκλιμάκωσης της έντασης, έτσι και χθές ανέλαβε τα ηνία σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος οι στρατηγοί κατάφεραν να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα. "Απομάκρυναν" τον ισλαμιστή πρόεδρο – με τον οποίο έτσι κι αλλιώς είχαν ανοιχτούς λιγαριασμούς από το παρελθόν – ανταποκρινόμενοι με την ενέργειά τους αυτή στο αίτημα μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, που δεν γνωρίζουμε ωστόσο αν αποτελούν την πλειοψηφία ή όχι.
Το παρασκήνιο της καθαίρεσης Μόρσι ήταν έντονο κυρίως τις τελευταίες 48 ώρες.
Σε μεγάλο βαθμό, "αποφυγή" του πραξικοπήματος – κάτι που φέρεται να ήταν ειλημμένη απόφαση από τους στρατηγούς – "αποφεύχθηκε" χάρην των "ενοχλητικών" τηλεφωνημάτων του αμερικανού υπουργού άμυνας Τσάκ Χάγκελ προς τον επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της Αιγύπτου
Αμντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Το τελευταίο τηλεφώνημα έγινε χθές στις 4:30 το μεσημέρι και ζητήθηκαν εγγυήσεις από το δεύτερο ό,τι θα προχωρήσει σε διάλογο με εκπροσώπους της πολιτικής, συνταγματικής και θρησκευτικής κοινότητας της χώρας και από κοινού θα "κατέληγαν" σε διενέργεια νέων Προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή η Ουάσιγκτον δεν είχε πειστεί ό,τι αυτό θα ήταν και το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Για αυτό άλλωστε δυόμιση ώρες αργότερα ο Αμερικανός πρέσβης στο Κάιρο εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζε ότι ο Λευκός Οίκος είναι ενάντια σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
Η επιλογή του προέδρου Συνταγματικού Δικαστηρίου ως προσωπικότητας που θα ηγηθεί των εργασιών της μεταβατικής περιόδου και θα ξαναγράψει το αναθεωρημένο κατά τις επιθυμίες του προέδρου Μόρσι Σύνταγμα, από την αρχή, αποτελεί θετική εξέλιξη για τους γνωρίζοντες τα του Καίρου...
Ωστόσο ο δρόμος δεν πρόκειται να ηρεμήσει. Οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν. Η Αίγυπτος έχει χωριστεί πλέον και επίσημα στα δυο. Η περίοδος μέχρι της επόμενες εκλογές θα έπρεπε να είναι σύντομη για να αποφευχούν αντιπαραθέσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων με αποτέλεσμα τη διατήρηση της έντασης.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος ωστόσο σημαίνει αργές διαδικασίες και μέχρι τότε ο ρόλος του στρατού θα είναι αναβαθμισμένος.
Ο χθεσινοβραδινός εναγκαλισμός των διαδηλωτών που ζητούσαν αλλαγή σελίδας με τους φαντάρους που βγήκαν στους δρόμους δεν προβλέπεται να διαρκέσει πολύ.
Ακόμα όμως κι αν αύριο πηγαίναμε σε εκλογές το γεγονός ό,τι στην Αίγυπτο δεν υπάρχει δυο χρόνια μετά την πτώση Μουμπάρακ μια νέα προσωπικότητα που να γοητεύει και να συσπειρώνει, υποδεικνύει και το βάθος και τη διάρκεια που θα έχει η κρίση στην χώρα.
http://www.panosharitos.com/articles_det.asp?ID=809
.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση