GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

11 τύποι εγκαυμάτων και η αντιμετώπισή τους

Τα περισσότερα εγκαύματα είναι ήσσονος σημασίας τραυματισμοί και μπορεί να προκληθούν από καυτό νερό, ένα σίδερο ή αγγίζοντας μια καυτή ...



Τα περισσότερα εγκαύματα είναι ήσσονος σημασίας τραυματισμοί και μπορεί να προκληθούν από καυτό νερό, ένα σίδερο ή αγγίζοντας μια καυτή επιφάνεια. Αρχική θεραπεία είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται για τη θεραπεία και την πρόληψη άλλων προβλημάτων, όπως η μόλυνση.

Υπάρχουν πολλοί τύποι εγκαυμάτων :

Τα θερμικά εγκαύματα είναι αυτά που προκαλούνται από φωτιά, ατμό, κάποιο θερμό αντικείμενο, ή ζεστά υγρά. Τα εγκαύματα από καυτά υγρά είναι τα πιο κοινά εγκαύματα σε παιδιά και ενήλικε.

Τα εγκαύματα των χαμηλών θερμοκρασιών προκαλούνται από την έκθεση του δέρματος σε θυελλώδεις ή κρύες συνθήκες.

Τα ηλεκτρικά εγκαύματα που προκαλούνται από κεραυνό ή από την επαφή με ηλεκτρικές πηγές.

Τα χημικά εγκαύματα προκαλούνται από την επαφή με οικιακά ή βιομηχανικά χημικά, υγρά, στερεά ή αέρια.

Τα εγκαύματα από ακτινοβολία προκαλούνται από τον ήλιο, ακτίνες Χ, ή από ακτινοθεραπείες για τη θεραπεία του καρκίνου.

Τα εγκαύματα τριβής προκαλούνται από την επαφή (τριβή) με οποιαδήποτε σκληρή επιφάνεια. Μετά από πτώση από μοτοσικλέτα ή ποδήλατο οι αναβάτες που δεν φοράνε τον κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό μπορεί να πάθουν εγκαύματα τριβής.

Εισπνέοντας θερμό αέρα ή άλλα αέρια μπορεί να ‘τραυματίσετε’ τους πνεύμονές σας. Η εισπνοή τοξικών αερίων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Τα εγκαύματα από τραυματισμούς μπορεί να επηρεάσουν και άλλα μέρη του σώματος, όπως οι μύες, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα, τους πνεύμονες και τα μάτια. Όσο πιο βαθύ είναι το έγκαυμα και όσο μεγαλύτερη η καμένη περιοχή, τόσο πιο σοβαρό είναι το έγκαυμα.

Πρώτου βαθμού εγκαύματα είναι τα εγκαύματα του πρώτου στρώματος του δέρματος. Υπάρχουν δύο τύποι δεύτερου βαθμού εγκαύματα: Επιφανειακή μερικού πάχους εγκαύματα τραυματίσουν τους πρώτο και δεύτερο στρώματα του δέρματος. Βαθιά μερικού πάχους εγκαύματα τραυματίσει βαθύτερα στρώματα του δέρματος

Εγκαύματα τρίτου βαθμού (ολικού πάχους εγκαύματα) μπορεί να τραυματίσουν όλα τα στρώματα του δέρματος και των ιστών κάτω από το δέρμα.

Τέταρτου βαθμού εγκαύματα εκτείνονται μέσω του δέρματος για να τραυματίσουν τους μυς, τους συνδέσμους, τους τένοντες, τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία, και τα οστά. Αυτά τα εγκαύματα απαιτούν πάντοτε ιατρική θεραπεία.

Η σοβαρότητα του εγκαύματος προσδιορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως: το βάθος, το μέγεθος ,την αιτία, την προσβεβλημένη περιοχή του σώματος καθώς και την ηλικία και την υγεία του ατόμου που έχει τραυματιστεί..Τα περισσότερα εγκαύματα που συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών είναι έγκαυμα εγκαύματα από καυτά υγρά.

Εγκαύματα στα παιδιά

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να έχουν μια πιο σοβαρή αντίδραση σε ένα έγκαυμα από ό, τι ένας μεγαλύτερος άνθρωπος. Ένα έγκαυμα σε έναν ενήλικα μπορεί να προκαλέσει μικρή απώλεια υγρών από το σώμα, αλλά σε ένα βρέφος ή σε ένα μικρό παιδί, το ίδιο ακριβώς έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή απώλεια υγρών.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού θα πρέπει οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το περιβάλλον στο οποίο κινείται ένα μικρό παιδί πρέπει να είναι ασφαλές και φυσικά, το παιδί θα πρέπει να επιβλέπεται. Δεδομένου ότι τα περισσότερα εγκαύματα συμβαίνουν στο σπίτι, απλά μέτρα ασφαλείας μειώνουν την πιθανότητα να συμβεί κάποιο ατύχημα. Μετά από ένα έγκαυμα υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και για τον λόγο αυτό η έγκαιρη θεραπεία θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.Βαθιά εγκαύματα με ανοιχτές κυψέλες είναι πιο πιθανό να μολυνθούν και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.







boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση