GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι θα πρέπει να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 [λίστα]

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η φετινή δήλωση της ακίνητης περιουσίας Ε9 η οποία λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που...

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η φετινή δήλωση της ακίνητης περιουσίας Ε9 η οποία λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα δηλωθούν οι νομιμοποιήσεις και τακτοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τους φορολογούμενους.
Το υπουργείο Οικονομικών, δημοσίευσε σειρά οδηγιών οι οποίες θα βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων σχετικά με το τι θα πρέπει να δηλώσουν στο Ε9, προς διευκόλυνση τους.
Τι θα πρέπει να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες στο Ε9:
  • Αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία δεν έχουν «τακτοποιηθεί» με κάποιον νόμο «τακτοποίησης» αυθαιρέτων. Τα συγκεκριμένα κτίσματα αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στο Ε9 αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν.
  • Σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος υπερβαίνουν εκείνα που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο φορολογούμενος, πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια. Σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μικτή επιφάνειά τους (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).
  • Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 3775/2009. Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στο Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν.
  • «Τακτοποιημένα» κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 3843/2010.
Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι:
  • Δεν απαιτείται η προσθήκη αυτών στους κύριους χώρους του κτίσματος (εάν αυτοί δεν έχουν δηλωθεί ως κύριοι χώροι ή έχουν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι), μόνον στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στο Ε9 για άλλη αιτία. Εάν, όμως, έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων οι ημιυπαίθριοι χώροι ως κύριοι ή βοηθητικοί χώροι ακινήτου, δεν διαγράφονται
  • Στις περιπτώσεις που απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στο Ε9 για οπουδήποτε άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου.
Οι κυριότεροι λόγοι, για τους οποίους απαιτείται η αναγραφή από τον υπόχρεο του ακινήτου, είναι:
  • Αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. ο υπόχρεος είχε ψιλή κυριότητα και απέκτησε την πλήρη, είτε είχε πλήρη κυριότητα και έχει ψιλή κυριότητα ή επικαρπία)
  • Τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας (π.χ. ο υπόχρεος είχε μέρος του ακινήτου και απέκτησε και άλλο ποσοστό, είτε πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου)
  • Αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και αποπερατώθηκε)
  • «Τακτοποιούμενοι» χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης.
  • Δεν απαιτείται η αναγραφή των «τακτοποιούμενων» χώρων που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί χώροι, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στο Ε9 για άλλη αιτία
  • Στις περιπτώσεις που οι «τακτοποιούμενοι» χώροι δεν έχουν δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, οι χώροι αυτοί αναγράφονται στο Ε9 του 2013, ως χώροι κύριας χρήσης.
  • Ως χρόνος «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων ή των «τακτοποιούμενων» χώρων λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης για την αναγραφή τους στη δήλωση Ε9, θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης «τακτοποίησης».
  • «Τακτοποιημένα» κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 4014/2011. Οι χώροι αυτοί (ημιυπαίθριοι ή τακτοποιούμενοι) αναγράφονται στο Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος, από το επόμενο έτος από το έτος που υπεβλήθη δήλωση για την «τακτοποίησή» τους.
Σημειώνεται, ότι δήλωση Ε9 πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά και όλοι όσοι είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους (αγορά, πώληση, γονική παροχή, κληρονομιά, κ.λπ.) το 2012. Ενώ, το υπουργείο Οικονομικών καλεί όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να ελέγξουν εάν είναι ακριβή τα στοιχεία για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, τα οποία έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη. 

1 σχόλιο

  1. Αν δεν ειναι ακρξβη τι κανουμε ? Πως να κανουμε διορθωσεις αφου δεν υπαρχει προβλεψη για κατι τετοιο παρα μονο υποβολή εκ νεου με τις γνωστες και αναμενομενες δυσκολίες στον εντοπισμο του ακινητου ? Ρε λεβεντοτσολιαδες προγραμματιστες προσεχετε ποτε τι σχεδιαζετε η δουλευετε στα κουτουρου.?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση