GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Που κοιμούνται οι Αθηναίοι; - Η έκθεση Bedrooms κρυφοκοιτά 24 Αθηναϊκές κρεβατοκάμαρες και τις κάνει μακέτες [εικόνες]

Τι γίνεται στην Ελλάδα της κρίσης, στους χώρους που δεν είναι ευδιάκριτοι στη δημόσια σφαίρα αλλά μας φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος της...


Τι γίνεται στην Ελλάδα της κρίσης, στους χώρους που δεν είναι ευδιάκριτοι στη δημόσια σφαίρα αλλά μας φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας; Σε αυτή την ερώτηση έρχεται να απαντήσει η ιδιαίτερη έκθεση "Bedrooms" που βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2013, υπό την επιμέλεια των Πάνο Δραγώνα και Άννας Σκιαδά.
Πρόκειται για μια συλλογή είκοσι τεσσάρων Αθηναϊκών υπνοδωματίων, τα οποία επιμετρήθηκαν και φωτογραφήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2012 μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται υπνοδωμάτια από ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, μια έπαυλη στο κέντρο της Αθήνας, έναν οίκο ανοχής, ένα κοινόβιο καλλιτεχνών του δρόμου, ένα νεοκλασικό κτήριο, ένα υπόγειο που φιλοξενεί οικονομικούς μετανάστες και ένα αρχετυπικό διαμέρισμα πολυκατοικίας μιας μεσοαστικής Αθηναϊκής οικογένειας.

Η επιλογή των υπνοδωματίων έγινε, προκειμένου να διερευνηθούν οι διαφορές και οι κοινοτυπίες στην κοινωνική δημογραφία, στον τρόπο ζωής (lifestyle), στις τυπολογίες κτηρίων και στις Αθηναϊκές γειτονιές.
Η έκθεση Bedrooms παρουσιάστηκε στη 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2012 στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας με τίτλο Made in Athens, και είχε ιδιαίτερη απήχηση στον διεθνή τύπο. Χαρακτηριστικά ο Steve Rose από τη Guardian έγραψε: «Το πιο ανεξήγητα συγκινητικό πράγμα που είδα στην Βενετία ήταν μια διαφάνεια από ένα υπνοδωμάτιο ενός ζευγαριού Αλβανών μεταναστών και της δίχρονης κόρης τους: ένα διπλό κρεβάτι και μια κούνια στριμωγμένα σε ένα μικρό, άδειο δωμάτιο».


Ο σχεδιασμός της φετινής εγκατάστασης προσαρμόστηκε στις ανάγκες του χώρου του metamatic:taf. Χρησιμοποιεί λιγοστά μέσα και οικείους αρχιτεκτονικούς μηχανισμούς αναπαράστασης, για να προσφέρει μια βιωματική, συγκριτική αντίληψη της ζωής των Αθηναίων.
24 μακέτες υπνοδωματίων εγκαθίστανται στους εκθεσιακούς χώρους. Το κάθε μοντέλο συνοδεύεται από φωτογραφία του υπνοδωματίου από τον φωτογράφο Γιάννη Χατζηασλάνη, που προβάλλεται μέσα από χειροκίνητο εικονοσκόπιο διαφανειών.


Επιπλέον, ο κινηματογραφιστής Αναστάσης Αγάθος επικεντρώνεται σε ένα από τα δωμάτια, ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας τις πολύπλοκες λεπτομέρειες του καταλύματος σε μια ταινία μικρού μήκους. Η αρχιτέκτονας Κατερίνα Χρυσανθοπούλου μοιράζεται τις μαρτυρίες που συνέλεξε από τους ανθρώπους που κατοίκησαν τους εκθεσιακούς χώρους του κτηρίου, οι οποίοι από το 1870 έως τη δεκαετία του 1970 λειτουργούσαν ως εργατικές κατοικίες.

Η έκθεση Bedrooms «κρυφοκοιτά» στα δωμάτια όπου κοιμούνται οι άνθρωποι. Πρόθεση των decaARCHITECTURE είναι να δημιουργήσουν μια εναλλακτική ανάγνωση της πόλης η οποία, μολονότι σε κρίση, παραμένει πρωτίστως ένας χώρος που οικειοποιούνται οι κάτοικοί του, ένας κοινός τόπος όπου μοιράζονται τη διαφορετικότητα που τους χαρακτηρίζει.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ. 12:00-21:00, Κυρ. 12:00-19:00
Νορμανού 5, Αθήνα 105 55, μετρό Μοναστηράκι
Είσοδος ελεύθερη



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση