GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το παραμύθι πάταξης της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες

Γράφει ο Ι. Δέμος  Για παράδειγμα ένας Σύμβουλος Επιχειρήσεων που το 2011 διατηρούσε νόμιμη έδρα και είχε τζίρο 30.000 ευρώ τον ...


Γράφει ο Ι. Δέμος

 Για παράδειγμα ένας Σύμβουλος Επιχειρήσεων που το 2011 διατηρούσε νόμιμη έδρα και είχε τζίρο 30.000 ευρώ τον χρόνο και έστω εισέπραττε «μαύρα» το 15% επί του τζίρου κατέβαλε...
Πίνακας 1
Άρα του έμεναν για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του: 5.690,00 ευρώ (από τον νόμιμο τζίρο) και έστω 4.500,00 ευρώ «μαύρα».

Και το κράτος πέραν των παραπάνω εσόδων από την νόμιμη δραστηριότητα θα εισέπραττε από τον αναλογούντα Φ.Π.Α., και τουλάχιστον 5.865,00 ευρώ.

Ώστε τον εν λόγω Σύμβουλο Επιχειρήσεων, τον συμφέρει πλέον να κλείσει την επιχείρηση, να μειώσει δραστικά τις αμοιβές τις οποίες εφεξής μπορεί να μειώσει στο 50%, δηλαδή θα εισπράττει 15.000 ευρώ, αλλά «μαύρο» χρήμα. Και άρα ο Πίνακας 1 διαμορφώνεται ως εξής:

Πίνακας 2

Αναλογούν ΦΠΑ 0,00 ευρώ

Σήμερα, πέραν την φορολογικής καταιγίδας, ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων έχει να αντιμετωπίσει και μία άλλη επίθεση: εκείνη των υπαλλήλων υπηρεσιών και περισσότερο των Περιφερειών οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα από το κούρεμα των μισθών τους, υφαρπάζουν τις μελέτες των Συμβούλων. Αμείβονται φυσικά μόνον με «μαύρα» προσφέροντας και «λογικότερες» τιμές και «εκβιαστικές υποσχέσεις»…

Προφανώς στους πρόχΟΙρους Υπουργούς Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, αφ’ ενός τους διαφεύγει φοροδιαφυγή που συντελείται δίπλα τους και στο «σπίτι» τους και αφ’ ετέρου δεν αντιλαμβάνονται ότι με μία γενναία μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 15% και της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων στο 15% με απαλλαγή για τα πρώτα 25.000 ευρώ και τα έσοδα του δημοσίου θα μεγέθυνε και την αγορά θα τόνωνε με παράλληλη μείωση της ανεργίας, αύξηση της ρευστότητας και ανάσχεση της ύφεσης.

Αντ’ αυτών, το κράτος, «στύβει» τους πολίτες επιβάλλοντας υπέρογκους φόρους τους οποίους εντέλλει δεν εισπράττει λόγω φοροδοτικής αδυναμίας και στην πραγματικότητα εντείνει την φοροδιαφυγή. Απτό παράδειγμα η απώλεια κρατικών εσόδων 300.000.000 ευρώ από την επιβολή του αυξημένου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ το λαθρεμπόριο καυσίμων καλά κρατεί.

Παράλληλα υποδαυλίζει την κοινωνική και οικογενειακή διάλυση, τα οποία θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση