GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι δήλωσε ο Ομπάμα για την επέμβαση στη Συρία...

Πρόκληση για όλο τον κόσμο χαρακτήρισε την χρήση χημικών όπλων από τη Συρία ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Παρά τις δηλώσεις Κέρι, ...

Πρόκληση για όλο τον κόσμο χαρακτήρισε την χρήση χημικών όπλων από τη Συρία ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Παρά τις δηλώσεις Κέρι, ο Ομπάμα, μιλώντας από το Λευκό Οίκο πριν από τη συνάντησή του με τους προέδρους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, είπε ότι δεν έχει πάρει τελική απόφαση, όσον αφορά την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη Συρία για το θέμα αυτό καθώς ακόμη διαβουλεύεται με το Κογκρέσο και τις συμμαχικές χώρες.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η επίθεση στη Συρία θα είναι περιορισμένη και χωρίς χερσαία στρατεύματα.
Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος παρουσίασε "αδιάσειστες" ενδείξεις για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η κατάσταση στη Συρία απειλεί τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και συμμάχων τους όπως το Ισραήλ και η Ιορδανία.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί να ρίχνονται χημικά εναντίον γυναικών και παιδιών. Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την υπόθεση αυτή που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα ανέφερε ότι οι νεκροί από την επίθεση φτάνουν τους 1.429 και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά.
Ο Ομπάμα πρόσθεσε επίσης ότι θα προτιμούσε να υπάρξει μια αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα και εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια απόφαση παρά τη σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων από την πλευρά της Δαμασκού. Υποστήριξε επίσης ότι η ανυπαρξία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία αλλά "κανείς δεν θέλει να το κάνει".
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά περιορισμένη επέμβαση στη Συρία, η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε και ο Τζον Κέρι.
Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ακόμη πως η Ουάσιγκτον δεν είναι μόνη στην απάντηση που πρέπει να δοθεί στην επίθεση της συριακής κυβέρνησης.
Όπως είπε, έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, της Αυστραλίας και του Αραβικού Συνδέσμου, ωστόσο θα ενεργήσουν με βάση το δικό τους χρονοδιάγραμμα.
"Έχει σημασία αν δεν γίνει τίποτα. Έχει σημασία εάν ο κόσμος καταδικάζει στα λόγια και δεν συμβαίνει τίποτα", είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, η ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας θα στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ.
OHE: Η ομάδα έρευνας θα επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στη Συρία
Η ομάδα έρευνας του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα που αναμένεται να αποχωρήσει τις προσεχείς ώρες από τη Συρία θα επιστρέψει σε αυτήν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να εξετάσει και άλλους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Η αποστολή των επιθεωρητών πρόκειται να μεταβεί και στις τρεις τοποθεσίες που σχεδίαζε όταν έφθασε στη Συρία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αν και η αποστολή τους μεταβλήθηκε εκ των υστέρων και επικεντρώθηκε στην έρευνα σχετικά με την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
"Η αποστολή θα συνεχιστεί για να ολοκληρωθούν οι δραστηριότητες που αφορούν τη συγκέντρωση στοιχείων για όλες τις εκκρεμείς αξιόπιστες καταγγελίες" όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων, είπε ο Μάρτιν Νεσίρκι.
"Η ομάδα θα επιστρέψει για να ερευνήσει τα αρχικά τρία συμβάντα", πρόσθεσε ο ίδιος.
Το χρονοδιάγραμμα της επανόδου των ειδικών του Οργανισμού στα χημικά όπλα πάντως δεν ανακοινώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση