GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνέντευξη Λοβέρδου εφ όλης της ύλης για τρόικα, ΠΑΣΟΚ, εκλογές...

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Τι βλέπετε μπροστά; Θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές; Η τρόικ...

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Τι βλέπετε μπροστά; Θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές;
Η τρόικα πάντως την βοηθάει. Οι έλεγχοι είναι απολύτως χαλαροί, όχι όπως επί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Οι έλεγχοι πχ του Μαρτίου και του Ιουνίου ήταν απλώς τυπικοί. Κι ακόμη, στο χρηματοδοτικό έλλειμα των 3.8 δις ο επικεφαλής της τρόικα προειδοποίησε πως θα δοθούν λύσεις που δεν προϋποθέτουν νέα μέτρα. Όλα είναι λοιπόν στο χέρι της κυβέρνησης. Η οποία πέραν των δεσμεύσεών της από το πρόγραμμα, που τις τηρεί με καθυστερήσεις, χτυπήματα στο ψαχνό και κουτοπονηρίες όπως αυτή με τους 80 υπαλλήλους, δεν κάνει τίποτε για το άλλο 80 ο/ο των αρμοδιοτήτων της, οι οποίες είναι αδέσμευτες και από αυτές εξαρτάται η ύφεση και η ανεργία.

-Ασκείτε σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική, ειδικά στο φορολογικό. Εκτιμάτε τον κ. Στουρνάρα;
Τον εκτιμώ. Προτίμησε, όμως, και αυτός, όπως όλοι οι προκάτοχοί του, να κρατήσει και τα δύο τμήματα του υπουργείου του. Και τα θέματα σχεδιασμού, Ecofin, εφαρμογής προγραμμάτων κλπ, αλλά και τα έσοδα-έξοδα. Ετσι, όμως, δεν βγαίνει πέρα. Στο φορολογικό η αποτυχία είναι παταγώδης. Στον προσανατολισμό των πολιτών σε παραγωγικές δραστηριότητες παίρνουν κάτω από τη βάση. Στο τσάκισμα ή την παράκαμψη της γραφειοκρατίας, που σημαίνει κατάργηση των αποκλεισμών στην επιχειρηματικότητα, παίρνουν επίσης κάτω από τη βάση. Στην αδάπανη στήριξη της υφιστάμενης επιχειρηματικότητας παρομοίως.Δεν έχουμε άλλη λύση εκτός από τη σφοδρή κριτική, με προτάσεις όμως, δίχως δημαγωγίες και πολιτικούς λαρυγγισμούς.

-Είχατε πει όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι αν τεθεί θέμα απώλειας δεδηλωμένης θα στηρίξετε την κυβέρνηση με την ψήφο σας. Ισχύει πάντα αυτό;
Το είπα δημόσια την ώρα που η κυβέρνηση ήταν στον αέρα και πριν αποφασίσουν συλλογικά στο ΠΑΣΟΚ. Στήριξα τη χώρα μου και τους πολίτες δίχως όρους και ανταλλάγματα. Εκλογές ισοδυναμούν με καταστροφή εν μέσω πλήρους εξέλιξης της τουριστικής περιόδου. Κι ακόμη, τις εκλογές δεν τις θέλει η πλειοψηφία των πολιτών και, κατά τη γνώμη μου, κανένα κόμμα πλην ίσως της Χρυσής Αυγής. Αν ξανατεθεί πάντως και πάλι το ίδιο θέμα θα κρίνουμε με βάση τα στοιχεία της συγκυρίας. Κανένας δεν μπορεί να μας θεωρεί ως δεδομένους.

-Δηλαδή, αν δεν διασφαλίζεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία, φερ ειπείν, για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, θα υπερψηφίσετε;
Μα ως προς αυτό καταθέσαμε με τον κ. Αηδόνη εμπρόθεσμη τροπολογία για την παράταση της απαγόρευσης για ένα ακόμη έτος.Η συζήτησή της θα γίνει στις23/8 σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Μακεδονίας. Άρση της απαγόρευσης δεν περνάει. Βουλευτές από όλα τα κόμματα το έχουμε δηλώσει. Είναι,λοιπόν, στο χέρι της κυβέρνησης να μην προχωρήσει. Εν μέσω ύφεσης και ανεργίας το μέτρο θα είναι καταστροφή. Πάντως η καταψήφιση ενός σχεδίου νόμου δεν οδηγεί υποχρεωτικά και σε πτώση της κυβέρνησης.

-Ακούστηκε ότι ενδιαφέρεστε να είστε υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων. Το εξετάζετε;
´Εθεσα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για την Αθήνα. Έχω πει πρώτος πως η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς πρωτεύουσα. Οι πολιτικές που απαιτούνται για την παράνομη μετανάστευση, το παραεμπόριο πχ της νιγηριανής μαφίας, αλλά και το οργανωμένο λαθρεμπόριο από την Ασία, τα θέματα υγείας, η αισθητική αναβάθμιση κλπ, απαιτούν ικανούς, ορκισμένους πολιτικούς και σκληρές αλλά δίκαιες αποφάσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας. Τα αντιμετώπισα δραστικά όλα αυτά ως υπουργός υγείας και ξέρω καλά τί ακριβώς λέω. Όλα αυτά θα τα παρουσιάσουμε ως κόμμα έως τις 15/9, μαζί με τις προτεραιότητες της χώρας για τις ευρωεκλογές. Δεν έχω πει κάτι περισσότερο. Πάντως υποψηφιότητα που να μην τα στηρίζει αυτά και δικαιοκρατικούς τύπους εν μέσω κενού νομιμότητας και οργίου παρανομίας δεν πρόκειται να στηρίξουμε.

-Η "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα" θα κατέβει αυτόνομα στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές;
Γι' αυτό ιδρυθήκαμε. Λίγοι έμπειροι πολιτικοί και πολλοί νέοι είτε στην ηλικία, είτε νέοι στην πολιτική αναξαρτήτως ηλικίας. Τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι πήραμε την πρωτοβουλία να νικήσουμε την απραξία και τη φλυαρία στον πολιτικό μας χώρο, όπου η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πως υπάρχει κενό. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη από το 45 ο/ο πήγε στο 12 και σήμερα στην απαξίωση. Και η ΔΗΜΑΡ βουλιάζει στα μπρος-πίσω. Πρέπει να βρούμε αυτούς τους πολίτες. Να συναντηθούμε μαζί τους. Να ξανακάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη, δίνοντας λύση στα προβλήματα κι όχι αναμασώντας τις προϋποθέσεις της πολιτικής αποτυχίας. Έως αυτή τη στιγμή πάντως δεν βλέπω άλλη εκδοχή, πέραν της αυτόνομης καθόδου.

-Πήρατε πρόσκληση για την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη; Αν πάρετε, θα πάτε;
Η 3η Σεπτεμβρίου είναι διπλή επέτειος. Η επιτυχής διεκδίκηση Συντάγματος το 1843-4 αφενός και η ίδρυση του κόμματος που συνέχισε την πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης αφετέρου. Την ημέρα αυτή του 2013 θα εγκαινιάσουμε τα κεντρικά γραφεία του κόμματός μας, της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, στην οδό Αμερικής κι εκεί θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για την αλλαγή του Συντάγματος και την εγκαθίδρυση της Δ´ Ελληνικής Δημοκρατίας. Η 3 του Σεπτέμβρη ανήκει στα εκατομμύρια των Ελλήνων που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Παράταξη, αλλά που σήμερα την έχουν εγκαταλείψει. Οπως επίσης και σε αυτούς που παραμένουν στις τάξεις του. Η επέτειος αυτή δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε περιορισμένα κομματικά στεγανά γιατί θα χάσει το νόημά της. Όσοι το επιχειρούν, επί της ουσίας, ηθελημένα ή αθέλητα, περιθωριοποιούν την επέτειο αυτή σε απλή ευκαιρία για επίτευξη μικρο-πολιτικών στόχων.

-Εάν ανοίξει ο δρόμος για μια ελληνική "Ελιά", με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, θα συμμετέχετε;
Δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, για την ώρα τουλάχιστον. Και τελευταία, κάποια σενάρια με "ελιές" γράφονται σε μπλε φόντο. Λένε, πως κάποιοι δεν αποκλείουν η συγκυβέρνηση να δώσει και εκλογικό σχηματισμό. Δεν μας αφορά μια τέτοια εξέλιξη. Αντιθέτως, η συνεργασία των δυνάμεων του κέντρου και της ευρωπαϊκής αριστεράς θα ήταν πολλαπλώς ωφέλιμη. Όμως επ' αυτού πολλά ειπώθηκαν, αλλά τίποτε δεν έγινε. Ιδρύσαμε τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα διαχωρίζοντας τη θέση μας από τη φλυαρία, την απραξία και τον ψευδο-ελιτισμό. Την ίδια τη μέρα της ίδρυσής μας είπαμε πως στόχος μας είναι η συνένωση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου, όχι όμως με βάση την απλή σύγκλιση προσωπικοτήτων, που θα οδηγούσε σε αποτυχίες στυλ Συμμαχίας του 1977. Η σύγκλιση σήμερα προϋποθέτει κυρίως λεπτομερείς συμφωνίες σε πολλά θέματα άμεσης πολιτικής εφαρμογής για την ύφεση και την ανεργία. Έως τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει ξεκινήσει και χάνεται πολύτιμος χρόνος.

2 σχόλια

  1. Αυτός ο λακές για να είναι στην επικαιρότητα μέχρι και στριπτήζ μπορεί να κάνει.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση