GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτά φοβάται η Μέρκελ

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους υποστηρικτές της σε επαγρύπνηση σήμερα ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, εκφράζοντας την α...

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους υποστηρικτές της σε επαγρύπνηση σήμερα ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, εκφράζοντας την ανησυχία ότι τα τρία κόμματα της αριστεράς στη Γερμανία μπορεί να συνασπιστούν για να εκδιώξουν από την εξουσία τον κεντροδεξιό συνασπισμό του οποίου ηγείται.
Παρότι οι συντηρητικοί της Μέρκελ διατηρούν προβάδισμα 16 μονάδων έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις δημοσκοπήσεις, η καγκελάριος είπε κατά την διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Κλόπενμπουργκ ότι το SPD μπορεί να παραβεί όσα έχει υποσχεθεί και να σχηματίσει μια συμμαχία με το κόμμα Η Αριστερά.

Το SPD και οι Πράσινοι, που έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνασπιστούν με το κόμμα Η Αριστερά, απέχουν περίπου 8 μονάδες από την κεντροδεξιά συμμαχία στις δημοσκοπήσεις. Η συμπολίτευση ανησυχεί για την πιθανότητα το SPD και οι Πράσινοι να επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με το Ντι Λίνκε, το οποίο παραμένει δημοφιλές στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας και συγκεντρώνει περίπου 8% στις δημοσκοπήσεις, παρότι τα κόμματα εξουσίας το έχουν θέσει στο περιθώριο.
«Εκείνοι οι οποίοι νομίζουν ότι έχουμε ήδη κερδίσει τις εκλογές και η Μέρκελ θα είναι ξανά καγκελάριος ό,τι και να γίνει μπορεί να βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως όταν κλείσουν οι κάλπες», είπε η Μέρκελ στην Κάτω Σαξονία, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ηττήθηκαν από το SPD και τους Πράσινους προς γενική κατάπληξη τον Ιανουάριο.

«Εκείνοι οι οποίοι νομίζουν ότι έχουμε ήδη κερδίσει τις εκλογές μπορεί να ξυπνήσουν και να ανακαλύψουν ότι η Γερμανία έχει μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει το κόμμα Η Αριστερά», είπε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας μια άποψη που έχουν εκφράσει κυβερνητικά στελέχη με βάση την οποία η θέληση να καταλάβει την εξουσία μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη από την δέσμευση των Σοσιαλδημοκρατών ότι δεν θα συγκυβερνούσε με το Ντι Λίνκε.
Το κόμμα Η Αριστερά έλκει την καταγωγή του από το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας (SED), το κομμουνιστικό κόμμα της πάλαι ποτέ ΛΔΓ.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο», επισήμανε η Μέρκελ, η οποία είχε δει μεγάλα προβαδίσματα στις δημοσκοπήσεις να χάνονται στις εκλογές τόσο του 2005 όσο και του 2009. Η καγκελάριος άρχισε την προεκλογική της εκστρατεία, διάρκειας 56 ημερών, την Τετάρτη.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή εμφάνισε τον κεντροδεξιό συνασπισμό να ισοψηφεί (46%-46%) με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εάν η κεντροδεξιά συμμαχία δεν συγκεντρώνει ικανό αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών για να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι οι συντηρητικοί και το SPD θα συμπήξουν ένα νέο «μεγάλο συνασπισμό».

Όμως ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρικ, ο οποίος μίλησε σήμερα σε μια συγκέντρωση στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 300.000 άνθρωποι στο Βερολίνο, αποκλείει από την πλευρά του το ενδεχόμενο αυτό. Πολλοί στο SPD αντιτίθενται στη συνεργασία με την Μέρκελ, πολύ περισσότερο που τα ποσοστά του κόμματος είχαν κατακρημνιστεί μετά τον προηγούμενο «μεγάλο συνασπισμό».

«Δεν έχω δει ποτέ ξανά ένα θέαμα σαν κι αυτό», είπε ο Στάινμπρικ απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πύλη του Βρανδεμβούργου, στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD.

Κατά την διάρκεια της 50λεπτης ομιλίας του ο υποψήφιος επευφημήθηκε έντονα, ιδίως όταν υποσχέθηκε να θεσπίσει κατώτατο μισθό αν αναλάβει καγκελάριος.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο "εμείς, μαζί" σε αυτή τη χώρα ξανά (. . .). Θέλω η Γερμανία να είναι μια χώρα όπου δεν έχει σημασία το από πού έρχεσαι, όπου το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι το πού θέλεις να πας», είπε ο Στάινμπρικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση