GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Σύννεφα» στο Κασμίρ – Πέντε Ινδοί στρατιώτες νεκροί

Πέντε ινδοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια επίθεσης που έλαβε χώρα στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, όπως ανακοίνωσα...

Πέντε ινδοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια επίθεσης που έλαβε χώρα στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι ινδικές Αρχές, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Πακιστάν, λίγες μονάχα ημέρας αφότου... το Ισλαμαμπάντ πρότεινε τη συνέχιση των «παγωμένων» ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Νέο Δελχί.

Ο ινδικός στρατός κατηγόρησε το Πακιστάν για την αιματοχυσία, σημειώνοντας πως πακιστανικά στρατεύματα «εισήλθαν στην ινδική πλευρά και έπληξαν με ενέδρα» ινδική περίπολο. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους είχε σημειωθεί μία σειρά συνοριακών επεισοδίων στο Κασμίρ.

Κορυφαίος αξιωματικός του ινδικού στρατού δήλωσε στο BBC πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ομάδα «ελιτ κομάντο» των πακιστανικών δυνάμεων, η οποία παραβίασε τη Γραμμή Ελέγχου που χωρίζει τα εδάφη υπό τον έλεγχο των δύο κρατών και ετοίμασε ενέδρα κατά των ινδών στρατιωτών.

Από την πλευρά του, το Πακιστάν απορρίπτει τις κατηγορίες, με μη κατονομασμένο αξιωματούχο να δηλώνει στο πρακτορείο Reuters πως δεν υπήρξαν «απρόκλητα» πυρά.

Παρά ταύτα, το αιματηρό περιστατικό ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη στις προσπάθειες αναθέρμανσης των ειρηνευτικών επαφών μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Νέου Δελχί, με τον επικεφαλής υπουργό της τοπικής ινδικής διοίκησης να τονίζει πως τέτοια γεγονότα «δεν βοηθούν τις προσπάθειες ομαλοποίησης ή βελτίωσης των σχέσεων με το Πακιστάν», σημειώνοντας μάλιστα πως αυτού του είδους περιστατικό «θέτουν ερωτηματικά για τα πρόσφατα ανοίγματα της πακιστανικής κυβέρνησης».

Το Κασμίρ αποτελεί επί πάνω από 60 χρόνια σημείο έντονης τριβής μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, αμφότερες πυρηνικές δυνάμεις. Οι δύο χώρες διεκδικούν τον απόλυτο έλεγχο της διαφιλονικούμενης περιοχής, το ανατολικό τμήμα της οποίας ελέγχεται από την Κίνα.

Από το 1947, οπότε οι δύο χώρες ανεξαρτητοποιήθηκαν από την καταρρέουσα βρετανική αυτοκρατορία, Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ έχουν βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση τρεις φορές. Δύο εκ των συρράξεων είχαν έγιναν με αφορμή την περιοχή του Κασμίρ.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση