GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Γεροντόπουλος εγκαινίασε το Μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ!

Την επομένη του Δεκαπενταύγουστου επέλεξε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για να εγκαινιασθεί το Μουσείο Ατατούρκ. Φυσικά με γε...

Την επομένη του Δεκαπενταύγουστου επέλεξε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για να εγκαινιασθεί το Μουσείο Ατατούρκ. Φυσικά με γεμάτη πόλη δε νομίζουμε πως θα κατάφερνε κάτι τέτοιο.
Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης οικίας των παιδικών χρόνων (μέσα… στον χώρο του σημερινού Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης) του φασίστα ηγέτη της Τουρκίας, του μεγαλύτερου σφαγέα του Ελληνισμού, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, από τον υπουργό...Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και τον Εβρίτη υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο, παρουσία μεταξύ άλλων του Γενικού Προξένου της Τουρκίας, υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών και εκπροσώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν οι Τσελίκ και Γεροντόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου υπουργού προς τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών.
Νορμάλ πράματα… όπως θα έκοβε την κορδέλα και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών σε κάποιο Μουσείο του Κολοκοτρώνη…
Ακολούθησε η ξενάγηση στην οικία - μουσείο, εντός της οποίας φιλοξενούνται φωτογραφικά ντοκουμέντα, εικόνες, δημοσιεύματα, ιστορικά έγγραφα και βιβλία για τη ζωή και το έργο του φασίστα Κεμάλ. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται άγαλμά του, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μουράτ Ντασκίν.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, από το 1999 και μετά, συνεχώς βελτιώνονται, τονίζοντας: «Εμείς βλέπουμε τις δύο χώρες ως φίλες χώρες. Επίσης, βλέπουμε και τις μειονότητες που υπάρχουν στις δύο χώρες ως γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών».
Ο Ομέρ Τσελίκ εξέφρασε την επιθυμία του για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και βελτίωση των υποδομών ώστε να διευκολυνθεί και η αύξηση των ανταλλαγών, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ανακαινισμένο μουσείο του Κεμάλ θα προσελκύσει όλο και περισσότερους επισκέπτες.
«Η Selanik είναι πολύ σημαντική πόλη. Και οι σημαντικές πόλεις αφήνουν τα σημάδια τους στους μεγάλους ηγέτες, στις μεγάλες προσωπικότητες» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.
«Για το κτήριο αυτό εργάστηκαν ομάδες τεχνικών και από τις δύο χώρες και [...] θα είμαστε ευτυχείς να τους δούμε και στο μέλλον, πάνω σε άλλα σχέδια, να εργάζονται μαζί» πρόσθεσε, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική Πολιτεία για τη συνδρομή με τις άδειες.
«Εμείς, οι Έλληνες σεβόμαστε τη φιλία και τη συνεργασία των βαλκανικών λαών. Τα σημερινά εγκαίνια το αποδεικνύουν» υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος.

Εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης, στα εγκαίνια παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κ. Ζέρβας.
Η οικία - μουσείο έχει αναπαλαιωθεί με σεβασμό στην ατμόσφαιρα της εποχής. Στο ισόγειο υπάρχει και βιβλιοθήκη, πορτρέτα του αιμοδιψούς φασίστα και μηχανή προβολής για ντοκιμαντέρ σχετικά με το έργο και τη ζωή του. Στον πρώτο όροφο περιγράφεται η ζωή του στη Θεσσαλονίκη κατά την παιδική ηλικία του, το σχολείο στο οποίο πήγε, καθώς και η φοίτησή του αργότερα στο Μοναστήρι (Μπίτολα), ενώ ο τελευταίος όροφος αναφέρεται στη στρατιωτική και πολιτική του δράση, μέχρι και τον θάνατο του, στις 10 Νοεμβρίου 1938.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση