GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμβουλές για ένα «δροσερό» Σαββατοκύριακο!

Από τον  Γιαννη Γεωργίου.  «Μην αφήνετε τον οργανισμό σας να αφυδατωθεί». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι ειδικοί του κλάδου της ...

Από τον Γιαννη Γεωργίου. 

«Μην αφήνετε τον οργανισμό σας να αφυδατωθεί». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι ειδικοί του κλάδου της υγείας και όσοι από εσάς έχετε σκοπό να επισκεφτείτε κάποια κοντινή παραλία αυτό το Σαββατοκύριακο, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας τον παρακάτω οδηγό... δροσερής επιβίωσης!
Τα τρία «must» της παραλίας είναι γυαλιά, πετσέτα και... ενυδάτωση!
Για τα δύο πρώτα, γνωρίζετε όλοι τη χρησιμότητα τους. Για το τρίτο, οι ειδικοί λένε ότι η ενυδάτωση είναι βασικό προαπαιτούμενο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Κάθε μέρα, σε ένα εύκρατο κλίμα όπως αυτό της χώρας μας, το σώμα μας χάνει 2-3 λίτρα νερού, ποσότητα η οποία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το φύλο, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τα ρούχα που φοράμε. Και φυσικά και τη θερμοκρασία και την υγρασία στο περιβάλλον μας.
Για την ορθή ενημέρωση των πολιτών το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης κρούει τον κώδωνα των κινδύνων που εγκυμονεί η αφυδάτωση και παρέχει σειρά συμβουλών για τη σωστή ενυδάτωση. 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η συνολική πρόσληψη νερού καλύπτεται σε ποσοστό 20 - 30% από στερεά τρόφιμα (όπως φρούτα, λαχανικά, κ.λπ.), ενώ σε ποσοστό 70 - 80% καλύπτεται από το πόσιμο νερό και μη-αλκοολούχα ροφήματα, όπως το γάλα, ο χυμός, το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά κ.λπ. Τα ποσοστά αυτά διαφέρουν ανάλογα με το είδος των τροφίμων και ροφημάτων που επιλέγει να καταναλώσει κανείς μέσα στη μέρα του. 
Δώστε προσοχή στον οργανισμό σας όταν διψάει
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στα συμπτώματα της αφυδάτωσης: 
Ήπια Αφυδάτωση (απώλεια υγρών που ανέρχεται περίπου στο 1% του σωματικού βάρους): δίψα, πονοκέφαλος, αδυναμία, ζαλάδα, αίσθημα κόπωσης. 
-Μέτρια Αφυδάτωση (απώλεια υγρών που ανέρχεται περίπου στο 4% του σωματικού βάρους):ξηροστομία, ελάχιστη ή μηδενική παραγωγή ούρων, νωθρότητα, ταχυκαρδία, μείωση της ελαστικότητας του δέρματος.
-Σοβαρή Αφυδάτωση (απώλεια υγρών πάνω από το 10% του σωματικού βάρους): υπερβολική δίψα, μηδενική παραγωγή ούρων, γρήγορη αναπνοή, διαταραγμένη διανοητική κατάσταση, κρυάδες, υγρό και χλωμό δέρμα.
Όταν ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο 
Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το σώμα μπορεί να χάσει μεγάλη ποσότητα νερού μέσω του ιδρώτα, που αποτελεί έναν από τους «μηχανισμούς» που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να «κρυώσει».Ειδικά, όμως, σε συνθήκες καύσωνα ο κίνδυνος της αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα υψηλός και είναι απαραίτητη η λήψη προληπτικών μέτρων, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, στις υψηλές θερμοκρασίες, αυξάνεται και η θερμοκρασία του οργανισμού, και μαζί ο κίνδυνος για αφυδάτωση και καταστάσεις όπως θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση και  θερμοπληξία. Επίσης, συχνά η απώλεια νερού μέσω του ιδρώτα, συνοδεύεται από διαταραχές στην ηλεκτρολυτική ισορροπία του οργανισμού και ιδιαίτερα στις συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου. Για το λόγο αυτό, πέρα από τις συνηθισμένες ποσότητες νερού που αποβάλλονται καθημερινά από το σώμα, το νερό (και οι ηλεκτρολύτες), που αποβάλλονται επιπλέον μέσω του ιδρώτα, πρέπει επίσης να αποκαθίστανται όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Tips για σωστή ενυδάτωση 
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης, με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες, συμβουλεύει: 
-Φροντίστε για τη σωστή σας ενυδάτωση καθʼ όλη τη διάρκεια της ημέρας και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες για υγρά των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες.
-Πίνετε υγρά τακτικά, ακόμη και αν δεν νιώθετε διψασμένοι. Τόσο το νερό όσο και τα μη-αλκοολούχα ροφήματα συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας. Στα ροφήματα αυτά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων περιλαμβάνονται ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά κ.λπ.
-Καταναλώστε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ.
-Στην περίπτωση που επιλέξετε να βγείτε μεταξύ 11.00 π.μ έως τις 16.00μ.μ, φορέστε το καπέλο σας και επιλέξτε ανάλαφρα ρούχα.
-Στην περίπτωση που πραγματοποιείτε κάποιας μορφής άσκηση, μειώστε την ένταση και τη διάρκειά της.
-Αποφύγετε τους χώρους που δεν αερίζονται καλά, κρατήστε τα παντζούρια σας κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανοίξτε τα παράθυρα το βράδυ που πέφτει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
-  Ζητήστε τη συμβουλή ενός ειδικού για τυχόν φάρμακα που παίρνετε, ιδιαίτερα αν αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
Παρακολουθήστε τον οργανισμό σας για συμπτώματα όπως πονοκέφαλος,  κόπωση, δίψα.
Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για ένα ευχάριστο και ...δροσερό Σαββατοκύριακο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση