GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι σεμνές και ταπεινές διακοπές των ευρωπαίων ηγετών

Με δεδομένη την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, που αντί να υποχωρεί απειλεί να παρασύρει στη δίνη της και τις μεγάλες οικονομίες, ό...


Με δεδομένη την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, που αντί να υποχωρεί απειλεί να παρασύρει στη δίνη της και τις μεγάλες οικονομίες, όπως τη Γαλλία, η κοινή λογική λέει ότι οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών θα έκαναν ανάλογες επιλογές για...
την καλοκαιρινή τους ανάπαυλα. Η σημειολογία, πάντως, των διακοπών και φυσικά των φωτογραφικών ενσταντανέ από αυτές, των ηγετών είναι αρκετά εύγλωττη.

Ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να δείχνει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση και ότι δεν μπορεί ούτε λεπτό να ξεχάσει τα σημαντικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα του και άρα αποφεύγει οποιαδήποτε κίνηση στις διακοπές του θα ήταν προκλητική προς τους συμπατριώτες του. Ακύρωσε τις διακοπές που προγραμμάτιζε στην Ελλάδα και έκανε ανάλογες συστάσεις προς τους υπουργούς του.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται οτι βρίσκεται και ο Ενρίκο Λέτα, ο οποίος, πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες πρέπει να διαχειριστεί και την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει η καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οπότε, ο Ιταλός πρωθυπουργός σχεδιάζει να ξεκουραστεί όσο το δυνατόν λιγότερο και όσο πιο «αθόρυβα» μπορεί. Θα περάσει μόνο λίγες ημέρες στο σπίτι του στην Πίζα και τον υπόλοιπο Αύγουστο θα επιστρέψει στα καθήκοντά του για να ασχοληθεί με τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων. Δεν είναι καιροί για προκλήσεις, άλλωστε.

Ολιγοήμερες διακοπές στο σπίτι του στην Πίζα θα κάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Λιτά και απέριττα
Μαθήματα από τα περασμένα του παθήματα έχει αντλήσει και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, που δήλωσε ότι θα κάνει σύντομα ταξίδια εντός και εκτός χώρας κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που θα διαρκέσουν οι διακοπές του. Το 2011 είχε προκαλέσει σάλο όταν είχαν κυκλοφορήσει φωτογραφίες του να χορεύει σε υπαίθριο ρέιβ πάρτι στα προάστια του Αμστερνταμ. Εξάλλου, φέτος, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ολλανδία, η οποία προχωρά σε περικοπές και μέτρα για να διασφαλίσει την καλή της πιστοληπτική ικανότητα, δεν αφήνουν στον Ρούτε πολλά περιθώρια για πολυτελείς ή ξέφρενες διακοπές.

Στον αντίποδα, ο Μαριάνο Ραχόι θα κάνει περισσότερες διακοπές από ό,τι τον περασμένο χρόνο, για περίπου 20 ημέρες. Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Ισπανός πρωθυπουργός ήταν ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο και άρα μπορεί να αφήσει για μερικές ημέρες το τιμόνι: η ισπανική οικονομία βγαίνει από τον βάλτο, όπως γράφουν οι περισσότεροι οικονομικοί σχολιαστές, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία του κόμματός του τον αφήνει ανέγγιχτο.

Βέβαια, οι επιλογές του Ραχόι για ξεκούραση συνάδουν με τον αρκετά άχρωμο χαρακτήρα του και άρα είναι εξ ορισμού ανώδυνες: πήγε σε ένα καταφύγιο πτηνών στη Νότια Ισπανία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την πατρίδα του τη Γαλικία στον Βορρά.

Η Ανγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής της εκστρατείας, θέλησε να εμφανιστεί χαλαρή και άνετη, οπότε έδωσε στον εαυτό της άδεια 18 ημερών και κατευθύνθηκε προς τον αγαπημένο της προορισμό, την Ιταλία και δη τις ιταλικές Αλπεις.

Ψάρεμα και παραφιλολογία
Παρότι δεν αντιμετωπίζει τα βάσανα της Ευρωζώνης, τα δικά του μηνύματα θέλησε να στείλει και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Εδώ και πολλά χρόνια ο Πούτιν φροντίζει να καλλιεργεί την εικόνα του δραστήριου και αθλητικού ανθρώπου, που είναι σε θέση να δαμάσει τη φύση και άρα, να διαχειριστεί με επιτυχία οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στη χώρα του.

Ο Ρώσος πρόεδρος πήγε εκδρομή για να ψαρέψει, παρέα με τον... άσπονδο φίλο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και μάλιστα κατάφερε να ψαρέψει έναν λούτσο βάρους 21 κιλών.

Ωστόσο, στα ρωσικά μπλογκ οργίαζαν οι φήμες ότι η φωτογραφία είναι ψεύτικη και ότι άλλος ήταν ο ψαράς, ή τουλάχιστον ανήκει στο παρελθόν, για δύο κυρίως λόγους: το κορμί του Πούτιν φαίνεται πιο νεανικό ενώ το ρολόι και το παντελόνι του είναι ίδια με αυτά που φορούσε σε εμφανίσεις του το 2007. Αρκετοί ψαράδες έδωσαν τις δικές τους μαρτυρίες, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί το μέγεθος του συγκεκριμένου ψαριού να είναι τόσο μεγάλο.

Το Κρεμλίνο αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για να πείσει τον ρωσικό λαό, στην οποία αναφερόταν ότι «ο λούτσος που έπιασε ο πρόεδρος ζύγιζε πάνω από 20 κιλά».

Ο υπεύθυνος Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε προσωπικά για την αυθεντικότητα της φωτογραφίας, λέγοντας ότι ήταν παρών στο ζύγισμα, ενώ διευκρίνισε ότι το παντελόνι του Πούτιν δεν ήταν παλιό αλλά το ρολόι πράγματι ήταν το ίδιο που φορούσε και πριν από έξι χρόνια.

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ
Στα περίχωρα του Παρισιού βρήκε την... Ιθάκη του

Αποφασισμένος να αποφύγει τις κακοτοπιές του παρελθόντος στέλνοντας στους συμπατριώτες του το μήνυμα ότι βρίσκεται διαρκώς στις «επάλξεις», ο Φρανσουά Ολάντ επέλεξε φέτος να κάνει λιτές διακοπές, σε μικρή απόσταση από το στρατηγείο του στο Παρίσι, αν και επιχείρησε να επισκεφθεί τη χώρα μας.

Πέρσι το καλοκαίρι είχε δεχτεί σφοδρότατες επικρίσεις όταν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του τότε νεοεκλεγέντος προέδρου με μαγιό στη γαλλική Ριβιέρα, να απολαμβάνει τη θάλασσα χέρι χέρι με τη σύντροφό του, Βαλερί Τριερβελέρ. Οπότε αποφάσισε το φετινό καλοκαίρι να κάνει μικρές, κοντινές αποδράσεις και οι φωτογράφοι να τον απαθανατίζουν με κοστούμι, όπως σε ένα φεστιβάλ φωτογραφίας στην Αρλ στη Νότια Γαλλία.

Η σύντροφός του, πάντως, δεν ακολούθησε τις συστάσεις που απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος προς τους υπουργούς του και έκανε πολυτελείς διακοπές στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες λένε ότι και ο ίδιος ο Ολάντ μπήκε στον πειρασμό να επισκεφθεί τη χώρα μας και συγκεκριμένα την Ιθάκη, μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ολα είχαν προετοιμαστεί για την παραμονή του Γάλλου προέδρου στο νησί του Ιονίου, όπου θα διέμενε σε σκάφος. Το νησί δεν είναι ιδιαίτερα κοσμικό και άρα προσφέρεται για μια ινκόγκνιτο διαμονή. Οι άνθρωποί του είχαν επικοινωνήσει και με ταβέρνα του νησιού, από όπου ο Ολάντ και η παρέα του θα προμηθεύονταν τα απαραίτητα για τη διατροφή του, όλα υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στη Γαλλία -τον οποίο το Μέγαρο των Ηλυσίων προσπάθησε να περιορίσει όσο ήταν δυνατόν- με τις διακοπές της Τριερβελέρ, ο Ολάντ ακύρωσε τα σχέδιά του. Ακολούθησαν οι προτροπές του προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μην απομακρυνθούν περισσότερο από δύο ώρες από το Παρίσι, προς μεγάλη δυσαρέσκεια αρκετών στελεχών της κυβέρνησης.

Ο Ολάντ, όμως, φέρεται να επέμεινε στην υλοποίηση των πλάνων του και να βάλει πλώρη για Ιθάκη ακόμη και αργότερα, συνεχίζοντας τις προετοιμασίες. Κάποια στιγμή, όμως, εν όψει του κινδύνου να εκτεθεί ανεπανόρθωτα στη γαλλική κοινή γνώμη, και σε μια στιγμή που η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ, αποφάσισε να ακυρώσει οριστικά την επίσκεψή του στην Ιθάκη. Ετσι, η Τριερβελέρ συνέχισε μόνη με τα παιδιά της τις διακοπές στη χώρα μας.

Η Τριερβελέρ
Μπορεί ο Φρανσουά Ολάντ να επέδειξε σεμνότητα στις διακοπές του, ωστόσο η Βαλερί Τριερβελέρ κατάφερε να εξοργίσει τους Γάλλους με την πολυτελή διαμονή της στη χώρα μας. Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, όπως είχε γράψει το Έθνος της Κυριακής, διέμεινε με τους τρεις γιους της από τον δεύτερο γάμο της, σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Ερμιόνης στην Πελοπόννησο. Οι συνάδελφοι της πρώην δημοσιογράφου έριξαν πολλή χολή για την Τριερβελέρ, αναφέροντας οτι την ώρα που η ανεργία στη Γαλλία καλπάζει, εκείνη απολαμβάνει τις παροχές του πολυτελούς ξενοδοχείου και τις καταγάλανες θάλασσες τις Ελλάδας, χρησιμοποιώντας χρήματα από τον κρατικό κορβανά.Η διαμονή εκεί κοστίζει από 7,190 έως 8.110 ευρώ.

Η Τριερβελέρ δεν άφησε αναπάντητες τις καταγγελίες και ισχυρίστηκε οτι πρόκειται για συκοφαντίες, καθώς πλήρωσε η ίδια από την τσέπη της μέχρι και την τελευταία δεκάρα για τις διακοπές της. Υποστήριξε, δε, οτι ανακάλυψε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο σε τιμή ευκαιρίας στην ιστοσελίδα Travel-prive.com, την οποία εμπιστεύονται πολλοί Γάλλοι για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Από πηγές στην Ελλάδα, πάντως, επιβεβαιώνεται η Τριερβελέρ, η οποία πλήρωσε τη διαμονή και δέχτηκε ως προσφορά από το ξενοδοχείο τη χρήση σκάφους για να κάνει εκδρομές με τα παιδιά της.

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Ανέμελη αλπινίστρια πριν από την κάλπη

Τη στιγμή που ο κύριος αντίπαλός της, Πεερ Στάινμπρουκ περιοδεύει ανά τη Γερμανία προς άγραν ψήφων, η Ανγκελα Μέρκελ έστειλε το μήνυμα ότι νιώθει ασφαλής στα δημοσκοπικά της ποσοστά, προτιμώντας να γεμίσει τις μπαταρίες της παραθερίζοντας επί 18 ημέρες. Για ακόμη μια φορά η Γερμανίδα Καγκελάριος προτίμησε την Ιταλία για τις διακοπές της και συγκεκριμένα το Βόρειο Τιρόλο, όπου βρίσκεται με τον σύζυγό της, Γιόαχιμ Ζάουερ. Το ζεύγος εθεάθη να κάνει πεζοπορία στο βουνό, και μάλιστα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες τις ανέμελης αλπινίστριας που προσπαθεί να ανέβει ένα απότομο μονοπάτι. Ο φακός τη συνέλαβε να φορά καρό πουκάμισο, μπότες και να κρατά ένα μπατόν την ώρα που ενδεχομένως ψάχνει για... εντελβάις.

Σπάνια στιγμιότυπα
Τέτοιου είδους φωτογραφίες από διακοπές της Μέρκελ είναι σπάνιες - όπως όταν παραθέριζε με τα εγγόνια του Ζάουερ- και το γερμανικό κοινό φαίνεται ότι τις αποζητά. Για αυτό και οι λεπτομέρειες από την προσωπική ζωή της Καγκελαρίου χρησιμοποιήθηκαν σε μικρές αλλά ικανοποιητικές δόσεις και στην προεκλογική εκστρατεία των Χριστιανοδημοκρατών. Ετσι οι «διψασμένοι» για πληροφορίες ψηφοφόροι έμαθαν ότι η Μέρκελ φροντίζει τον κήπο της, της αρέσει η κλασική μουσική και κυρίως η όπερα, ο σύζυγός της παραπονιέται σπάνια και ότι το αγαπημένο της φαγητό είναι η πατατόσουπα και το ρολό κιμά. Η φωτογραφία της Μέρκελ ως... Χάιντι των Αλπεων ήταν το κερασάκι στην τούρτα. e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση