GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος ο Ελ Μπαραντέι στην Αίγυπτο...

Ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον μεταβατικό πρόεδρο τ...

Ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, μετά την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας σε δύο πλατείες του Καΐρου όπου πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία οι ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
"Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι" αναφέρει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος πολιτικός, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. "Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα", τονίζει.
Ο ΕλΜπαραντέι σημειώνει ότι αυτοί που επωφελήθηκαν απ' όσα συνέβησαν σήμερα στην Αίγυπτο είναι "αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις".
"Όπως γνωρίζετε, θεωρούσα ότι υπήρχαν ειρηνικοί τρόποι για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση στην κοινωνία, είχαν προταθεί αποδεκτές λύσεις που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια εθνική ομοφωνία", πρόσθεσε στην επιστολή του.
Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που εκπροσωπεί την κοσμική αντιπολίτευση, είχε αναλάβει στις αρχές Ιουλίου καθήκοντα αντιπροέδρου της αιγυπτιακής κυβέρνησης, υπεύθυνου για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Είχε μάλιστα εμφανιστεί στην τηλεόραση μαζί με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον αρχηγό του στρατού και νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, κατά την ανακοίνωση της καθαίρεσης του ισλαμιστή πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


Several reported killed in Egypt clashes από CNN_International
Αποχώρησαν οι διαδηλωτές από την πλατεία Ραμπάα, τουλάχιστον 15 οι νεκροί στην Ισμαηλίγια

Εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αποχώρησαν απόψε από την πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, ένα από τα προπύργια των διαδηλωτών στο Κάιρο, υπό την επιτήρηση ένοπλων αστυνομικών, σύμφωνα με τις εικόνες που έδειξε σε απευθείας μετάδοση η αιγυπτιακή τηλεόραση.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις της τάξης συμφώνησαν να αφήσουν όσους το επιθυμούσαν να φύγουν πεζή από το χώρο. Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο Mena, οι αστυνομικοί συνέλαβαν υποστηρικτές του Μόρσι που ήταν οπλισμένοι και πλέον έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πλατεία.
Στην πόλη Ισμαηλίγια, στη Διώρυγα του Σουέζ, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς κοντά σε ένα κυβερνητικό κτίριο, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές.
Τα περισσότερα από τα θύματα είχαν χτυπηθεί από σφαίρες, όμως ορισμένοι υπέκυψαν σε τραύματα που είχαν υποστεί από σκάγια, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές. Μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο πόσα από τα θύματα ήταν αστυνομικοί και πόσοι ήταν πολίτες.
Στο μεταξύ, το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου έκανε έκκληση να σταματήσει η βία που απειλεί να διχάσει την κοινωνία. Το κόμμα Νουρ τόνισε ότι θεωρεί υπεύθυνη για την αιματοχυσία τη μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση