GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ναι» και από τη Γερμανία για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Ολο και πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο νέας πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη Συρία που ταλανίζεται εδώ και δύ...


Ολο και πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο νέας πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη Συρία που ταλανίζεται εδώ και δύο χρόνια από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Τη Δευτέρα και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια εφόσον οι πραγματογνώμονες του ΟΗΕ αποδείξουν τη χρήση χημικών όπλων.
Οπως μεταδίδει το Associated Press ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε πως «Εάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων από τον Ασαντ θα πρέπει να υπάρξει τιμωρία».
Ο Ζάιμπερτ αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει «πολύ σαφή στοιχεία πως η επίθεση στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα έγινε με χημικά όπλα και πλέον δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη χρήση βίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβέλε, ο οποίος τονίζει ότι «εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών τότε η Γερμανία θα είναι από τις χώρες που θα θεωρήσουν πως χρειάζονται οι απαραίτητες συνέπειες».
Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι στιγμής η Γερμανία, ελέω ομοσπονδιακών εκλογών, είχε κρατήσει αποστάσεις από μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, με την Ανγκελα Μέρκελ να δηλώνει το Σάββατο ότι προτιμά μια πολιτική λύση.
Αγνωστο πάντως παραμένει το αν η Ανγκελα Μέρκελ θα δώσει τη συγκατάθεσή της για επίθεση πριν ολοκληρωθούν οι γερμανικές εκλογές.
Ζητούν διεθνή στήριξη οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα αναλάμβαναν δράση στη Συρία μόνο σε συντονισμό με την διεθνή κοινότητα κι εντός του υφιστάμενου διεθνούς νομικού πλαισίου σε αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Τσακ Χέιγκελ.
Ο Χέιγκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ινδονησία, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατιωτικές επιλογές τις οποίες μπορεί να εξετάζει ο Λευκός Οίκος ή να συζητήσει το εάν και κατά πόσο θεωρεί πιθανή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και πότε.
Ενας ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος είπε πως ο Χέιγκελ προτίθεται να έλθει σε επαφή με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομόλογό του προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.
Στο μεταξύ στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρόκειται να αποφασίσουν εντός ημερών σχετικά με την αντίδρασή τους στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.
«Ολα θα εκτυλιχθούν αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο Ολάντ στην εφημερίδα Le Parisien, απηχώντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής, του Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος μίλησε νωρίτερα περί αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας «εντός ημερών».
«Υπάρχουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι οι οποίες εκτείνονται από την ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων ως την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών και τον εξοπλισμό των ανταρτών», είπε ο Ολάντ.
«Είναι ακόμη πολύ πρόωρο να πούμε κατηγορηματικά τι θα συμβεί. Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα θα διεξάγουν την έρευνά τους επιτόπου. Μπορούμε επίσης να δώσουμε λίγο χρόνο στην διπλωματική διαδικασία, αλλά όχι πάρα πολύ χρόνο. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε στη χρήση χημικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση