GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επικίνδυνο λαγόψαρο βρέθηκε στην Ιεράπετρα- Ανήσυχοι ψαράδες και πολίτες

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στη Νότια Κρήτη, ένα λαγόψαρο που έκανε την εμφάνισή του σε παραλία. Το συγκεκριμένο είδος ψαριού, είνα...

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στη Νότια Κρήτη, ένα λαγόψαρο που έκανε την εμφάνισή του σε παραλία.
Το συγκεκριμένο είδος ψαριού, είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επιπρόσθετα, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ειδικά οι ψαράδες ανησυχούν περισσότερο λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκαλούν τα συγκεκριμένα ψάρια στα αλιευτικά εργαλεία τους.
Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής στο Cretalive, το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την υπερθέρμανση του πλανήτη μεταμόρφωσαν την τελευταία δεκαετία το Λιβυκό πέλαγος και ειδικά την περιοχή της Ιεράπετρας αλλά και Σητείας σε... Ινδικό Ωκεανό
Το είδος Lagocephalus sceleratus της οικογένειας Tetraodontidae προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ. εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση που καταναλωθούν από τον άνθρωπο (σε μερικές περιπτώσεις ως και θανατηφόρες) και απαγορεύεται η διάθεση του συγκεκριμένου ψαριού στην αγορά.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημέρωσε αμέσως όλες τις ψυκτικές εγκαταστάσεις και τους συνδέσμους ιχθυεμπόρων και ιχθυοπωλών, ώστε να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους διακινητές αλιευμάτων και τα μέλη τους.
Το ψάρι έχει σχήμα τορπίλης, έχει δυο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματός του, στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος (σχετική φωτογραφία).
Όλα τα είδη (περίπου 185) της συγκεκριμένης οικογένειας (Tetraodontidae) έχουν περίπου τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά. Σε περίπτωση που εντοπιστούν τα παραπάνω είδη θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Διεύθυνση Αλιείας κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση