GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν προβλέπεται συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν στο περιθώριο της G 20

Καμιά συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο...


Καμιά συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο...

της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) το Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη, όπως ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
«Είχε προβλεφθεί μια επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στη Μόσχα και το ήξερε όλος ο κόσμος. Η επίσκεψη αυτή δεν θα γίνει και σε ό,τι αφορά τη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη, δεν έχει προβλεφθεί (...) επειδή ξεκινούσαμε από την αρχή ότι η συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα», δήλωσε ο Ουσάκοφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ουσάκοφ δήλωσε ακόμη ότι ο Πούτιν δεν συνήψε καμιά συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την υποστήριξη προς το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα, στα οποία εφέρετο να περιλαμβανόταν και μια συμφωνία για όπλα.
Σχολιάζοντας μια πληροφορία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ότι ο επικεφαλής των σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών πρίγκιπας Μπαντάρ έκανε την παραπάνω πρόταση στον Πούτιν σε συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα, ο Ουσάκοφ δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε λεπτομερώς καμιά συμφωνία.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως δεν συζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο περί στρατιωτικής συνεργασίας, όμως δεν διέψευσε ότι παρουσιάσθηκε στον Πούτιν το περίγραμμα μιας πρότασης.

«Ο Πούτιν δεν συζήτησε μια συμφωνία. Δεν συζητήθηκε κανένα συγκεκριμένο ζήτημα για ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας», δήλωσε ο Ουσάκοφ προς τους δημοσιογράφους.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά τη συζήτηση δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες, πρόσθεσε: «Ήταν μια πολύ πλούσια και ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχε φιλοσοφικό χαρακτήρα. Ο πρίγκιπας Μπαντάρ και ο Πούτιν επέδειξαν παρόμοια ανησυχία για τη σύγκρουση στη Συρία».

Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στη Σαουδική Αραβία δήλωσαν πως ο πρίγκιπας Μπαντάρ προσφέρθηκε να αγοράσει ρωσικά όπλα αξίας μέχρι 15 δισ. δολαρίων καθώς και να εξασφαλίσει ότι το αέριο του Κόλπου δεν θα απειλήσει τη θέση της Ρωσίας ως κύριας εξαγωγού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Σαουδική Αραβία εφέρετο να θέλει ως αντάλλαγμα από τη Μόσχα να χαλαρώσει την ισχυρή υποστήριξή της προς τον Άσαντ και να συμφωνήσει να μην ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, πρόσθεσαν οι πηγές.

Μια πηγή στον Κόλπο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε κι αυτή πως ο πρίγκιπας Μπαντάρ προσφέρθηκε να αγοράσει μεγάλες ποσότητες όπλων από τη Ρωσία, αλλά υποστήριξε πως κατά τις συνομιλίες δεν συζητήθηκε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Εξάλλου ο Ουσάκοφ ανακοίνωσε επίσης πως ο Πούτιν θα συναντήσει στις 13 Σεπτεμβρίου στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, το νέο Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση