GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συντριβή Helios: Οκτώ χρόνια από τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία σε ελληνικό έδαφος [εικόνες]

Ηταν μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 2005 όταν στο Γραμματικό Αττικής σημειώθηκε η χειρότερη αεροπορική τραγωδία επί ελληνικού εδάφους, η σ...


Ηταν μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 2005 όταν στο Γραμματικό Αττικής σημειώθηκε η χειρότερη αεροπορική τραγωδία επί ελληνικού εδάφους, η συντριβή του Boeing 737 της κυπριακής Helios Airways και στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους. Ανάμεσα τους πολλά παιδιά, ενώ ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες.

Οπως αναφέρει και το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων το αεροπλάνο ξεκίνησε από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα και με προγραμματισμένη ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα.

Η αναχώρηση έγινε στις 09:07 από την Λάρνακα. Στις 10:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών, αλλά δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον πύργο ελέγχου.

Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει επαφή με το αεροπλάνο, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία σύμφωνα με το σχέδιο για ανάλογες περιπτώσεις και διατάχτηκε από τον Α-ΓΕΕΘΑ να απογειωθούν αεροσκάφη για να εντοπίσουν το αεροπλάνο.

Στις 11:05 απογειώθηκαν από την Νέα Αγχίαλο δύο μαχητικά F-16, τα οποία ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο στις 11:18 και διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του και είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες.

Το αεροπλάνο κατευθυνόμενο προς Εύβοια σε κάποια στιγμή έστριψε νότια και στις 11:41 οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου, που είχε πτυχίο πιλότου, να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου.

Μετά από λίγο (11:50) τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, σταμάτησαν πρώτα ο αριστερός και μετά ο δεξιός κινητήρας και στις 12:05 συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην βόρεια Αττική.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπήρξε απότομη αποσυμπίεση του εσωτερικού του αεροσκάφους, καθώς ανάμεσα στα πτώματα των επιβατών υπήρχαν πολλά που φορούσαν μάσκες οξυγόνου.

Τα θύματα της τραγωδίας

Το αεροπλάνο μετέφερε 115 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. Από τους επιβάτες 67 θα αποβιβάζονταν στην Αθήνα και οι υπόλοιποι θα συνέχιζαν για την Πράγα.

Οι επιβάτες ήταν 93 ενήλικες και 22 πρόσωπα κάτω των 18. Οι 103 ήταν Κύπριοι και 12 Έλληνες υπήκοοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση