GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Liberation διερωτάται: Για ποιό λόγο θα γίνει η επέμβαση στη Συρία;

Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ετοιμάζονται να επέμβουν στρατιωτικά εναντίον του καθεστώτος Ασαντ. Αλλά οι πτυχές αυτής της επίθεσης, όπ...

Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ετοιμάζονται να επέμβουν στρατιωτικά εναντίον του καθεστώτος Ασαντ. Αλλά οι πτυχές αυτής της επίθεσης, όπως και οι στόχοι του πολέμου, παραμένουν θολοί, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Οι εκατοντάδες Σύριοι που υπήρξαν θύματα επίθεσης με χημικά στην περιοχή Γκούτα είναι η αιτία της φιλοπόλεμης διάθεσης της Δύσης; διερωτάται ο αρθρογράφος της εφημερίδας και προσθέτει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζονται αυτή τη φορά αποφασισμένοι να «τιμωρήσουν» τον Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Ολάντ, ειδικότερα, γράφει η Liberation, εμφανίστηκε ως αρχηγός του πολέμου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, κατά την ετήσια ομιλία του στους πρέσβεις. «Η Γαλλία είναι έτοιμη να τιμωρήσει όσους πήραν την αποτρόπαια απόφαση να ρίξουν χημικά σε αθώους» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση εναντίον του καθεστώτος της Συρίας.

Τις ίδιες αμφιβολίες για την στρατιωτική επέμβαση εκφράζει και η εφημερίδα Le Monde η οποία γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Συρία: Ποιό είναι το νομικό πλαίσιο για μια στρατιωτική επέμβαση;»

«Την ώρα που η επέμβαση της Δύσης στη Συρία μοιάζει κάθε ημέρα και πιο πιθανή το ερώτημα της νομιτότητας μιας τέτοιας απόφασης δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Η αντίθεση της Ρωσίας εμποδίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκληθεί για μια τέτοια απόφαση» σημειώνει η εφημερίδα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Συμβούλιο Ασφαλείας που αρκείται να παίζει τον ρόλο του διαιτητή των παγκόσμιων κρίσεων, από το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Σύμφωνα με το Αρθρο 42 του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, μόνο αυτό το όργανο μπορεί να αποφασίσει την χρήση βίας, και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει τουλάχιστον 9 από τα 15 μέλη του να συμφωνήσουν και καμία χώρα-μόνιμο μέλος να μη θέσει βέτο. Αυτές οι χώρες είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, η διεθνής κοινότητα δείχνει διαιρεμένη σε αυτό το θέμα. Από τον Οκτώβριο 2011 η Ρωσία και η Κίνα απειλούν με βέτο σε περίπτωση επέμβασης στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση