GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Mικροί δορυφόροι με μεγάλα μάτια στην υπηρεσία εταιρειών!

Πρόκειται να τεθούν σύντομα σε τροχιά γύρω από τη Γη προσφέροντας δεδομένα σε εταιρείες και επαγγελματίες. Μια νέα γενιά μικρών δορυφόρων...


Πρόκειται να τεθούν σύντομα σε τροχιά γύρω από τη Γη προσφέροντας δεδομένα σε εταιρείες και επαγγελματίες.


Μια νέα γενιά μικρών δορυφόρων με μεγάλα όμως «μάτια» πρόκειται σύντομα να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη. Οι δορυφόροι αυτοί θα λαμβάνουν φωτογραφίες και δεδομένα από περιοχές του πλανήτη, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιούν ιδιωτικές εταιρείες και επαγγελματίες για τη δουλειά τους.
Ακόμη και αγρότες που διαθέτουν μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις, λέγεται ότι θα μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα τις σοδειές τους με τα πλεονεκτήματα που θα τους παρέχει η δορυφορική τεχνολογία.
Αυτοί οι μικροί δορυφόροι δεν αποτελούν βεβαίως τις πρώτες διαστημοσυσκευές που είναι εξοπλισμένες με κάμερες για να παρακολουθούν τη Γη. Δορυφόροι με μέγεθος όσο ένα βαν περιφέρονται για χρόνια τώρα γύρω από τον πλανήτη μας, αλλά το κόστος κατασκευής και εκτόξευσής τους καθώς και το κόστος του λογισμικού με το οποίο είναι εξοπλισμένοι ανέρχονται σε εκατ. δολάρια και είναι πολλές φορές ασύμφορο.
Οι νέοι δορυφόροι θα έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος και θα αξιοποιούν την τεχνολογία που παρέχει μεγάλες δυνατότητες στα κινητά τηλέφωνα και στα λάπτοπ.
«Πελάτες» της νέας γενιάς μικρών δορυφόρων μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ασφαλιστικές εταιρείες που θα καταγράφουν και θα αποτιμούν περιουσιακά στοιχεία πριν και έπειτα από μια φυσική καταστροφή ώστε να εκτιμήσουν το ύψος της αποζημίωσης.
Εταιρείες που δημιουργούν οnline γεωλογικούς χάρτες, υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας ή δημοτικές Αρχές μεγάλων πόλεων, μπορεί επίσης να κάνουν χρήση της προσιτής δορυφορικής τεχνολογίας. Κατά τον ίδιο τρόπο, ερευνητές σε πανεπιστήμια και ινστιτούτα θα μπορούν με μικρότερο κόστος να «δανείζονται» τα μάτια των δορυφόρων για να καταγράφουν περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η ερημοποίηση, η μείωση της παγοκάλυψης στους πόλους.
Η πρώτη εταιρεία που αναμένεται να στείλει μικροδορυφόρους στο Διάστημα, σύμφωνα με τους «New York Times», εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και λέγεται Planet Labs. Σχεδιάζει μέχρι τα τέλη του έτους να εκτοξεύσει περί τους 28 δορυφόρους, οι οποίοι θα λαμβάνουν διαδοχικές εικόνες από τον πλανήτη. Ηδη η εταιρεία έχει εκτοξεύσει δύο δοκιμαστικούς δορυφόρους και προς τα τέλη του χρόνου θα στείλει στο Διάστημα ολόκληρο τον στόλο δορυφόρων, όπως λέει ο Γουίλ Μάρσαλ που είναι συνιδρυτής της εταιρείας και πρώην επιστήμονας στη NASA.
Οι κάμερες των μικρών δορυφόρων δεν θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πρόσωπα ανθρώπων ή να διαβάζουν πινακίδες αυτοκινήτων. Δεν θα διαθέτουν τέτοια δυνατότητα ευκρίνειας.
Ωστόσο η τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται και επιτρέπει σε μικρές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά να έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, κάνει δυνατή την κατασκευή μικρών δορυφόρων με σχετικά μικρό κόστος. Επίσης, εξοικονόμηση χρημάτων γίνεται και κατά την εκτόξευσή τους στο Διάστημα. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει εκατ. δολάρια για να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά έναν πύραυλο για τη μεταφορά των δορυφόρων της. Θα τους «φορτώσει» σε έναν πύραυλο Antares όταν αυτός θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο ταξίδι ανεφοδιασμού προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η εταιρεία Planet Labs θα διαθέτει πέντε επίγειους σταθμούς που θα λαμβάνουν τις εικόνες των δορυφόρων. Δεν είναι γνωστό πόσο συχνά θα περνούν πάνω από το ίδιο σημείο του πλανήτη φωτογραφίζοντάς το.



Οπως οι μεγάλοι
Ο Γκλεν Λάιτσι που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας λέει ότι η νέα γενιά μικρών δορυφόρων θα έχει μελλοντικά τις ίδιες δυνατότητες που παρέχουν και οι μεγαλύτεροι παραδοσιακοί δορυφόροι.




tanea.gr

1 σχόλιο

  1. Μπούτζουκας Τηλέμαχος18 Αυγ 2013, 10:29:00 π.μ.

    Εγώ δεν είμαι διανοούμενος, είμαι αγνοούμενος , έχω χαθεί ψάχνω να βρω που είμαι, μήπως είμαι σε λάθος εποχή; μήπως πρέπει να φύγω από αυτή την μπόχα; μήπως θα πρέπει να κάτσω και να περιμένω να με αποτελειώσουν..

    Ο Λάος αυτός σήμερα είναι ο Ελληνικός; Ο Λάος που γράφει και δεν υπογράφει τι γράφει ANOMINA ακόμα σε σαϊτ {νομίζοντας ότι είναι προφυλαγμένος} ε δεν είναι..είναι η εξέλιξη , είναι η τεχνολογία, Η ΕΠΟΧΗ.. όλοι δεν κρατάτε-με από ένα και δυο κινητά δεν σας φτάνει αυτό;

    Ψάχνουμε την ανθρωπιά, την παγκόσμια ανθρωπιά σαν αυτή που ονειρεύτηκαν πολλοί επαναστάτες όπως ο ΤΣΕ ,όμως την ψάχνουμε με λάθος ανθρώπους... Άνθρωποι που την Παγκοσμιοποίηση την εννοούν να μπορούν να παραγάγουν και να πουλάμε τον ανθρωπινό ιδρώτα και να κρύβουν τα κέρδη τους σε Offshore εταιρείες μέσα στην Ευρώπη τον ΛΑΏΝ , Λουξεμβούργο, Μονακό,Ολλανδία {Άγιος Μαρτίνος,Κουρασάο,} σε Αγγλονορμανδικά Νησιά Τζέρσεϊ, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Φινλανδία με τα νησιά Ώλαντ κ.τ.λ κ.τ.λ...

    Και ψάχνουμε διανοούμενους !!! χα .. ας μας πουν τι θέλουν {οι μεγάλοι} εγώ δε ξέρω ειλικρινά ποιες εκλογές και ποιος βγάζει αποτέλεσμα ο ΛΑΟΣ; Για 55.000 χιλιάδες σταυρούς τάχα βγήκε ο Σημίτης δεν βόλευε τότε ο Καραμανλής μάλλον...δεν ήταν η σειρά του...με αυτή την τεχνολογία θα αλαλάζει το αποτέλεσμα ΝΑΙ ΑΛΑΛΑΖΕΙ σε χρόνο ΤΕ-ΤΕ...

    Που είμαι ; που βρίσκομαι; τι περιμένω; ποιους να εμπιστευτώ;ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ; εεε ΝΑΙ ΕΊΜΑΙ ΑΓΝΟΟΎΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση