GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Oικονομικά για τον Άνθρωπο...‏

Aπό την Ηλία Καραβόλια.  (Aναρωτιέμαι,με βάση τα παρακάτω , πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρωζώ...

Aπό την Ηλία Καραβόλια. 


(Aναρωτιέμαι,με βάση τα παρακάτω , πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, που αυτά τα θεωρούν δογματικές ''κευνσιανές''  λογικές)
Βloomberg Businessweek, 22/8
Τρία χρόνια μετά την επίσημη λήξη της ύφεσης στις ΗΠΑ, η μακροχρόνια ανεργία παραμένει ένα χρόνιο πρόβλημα: στα τέλη Ιουλίου, 4,2 εκατομμύρια Αμερικανοί παρέμειναν άνεργοι για πάνω από μισό χρόνο, σύμφωνα με την υπηρεσία Στατιστικών της Εργασίας.


Προς τιμήν του, το Ινστιτούτο Urban δεν τους ξέχασε. Το think tank κυκλοφόρησε τέσσερις αναλύσεις για τη μακροχρόνια ανεργία, εξετάζοντας το ποιος πάσχει από αυτήν, τι την προκαλεί, ποιες είναι οι συνέπειές της και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.


Εκτιμώ πως η τέταρτη ανάλυση, που αφορά την απάντηση στο πρόβλημα, είναι αυτή με το περισσότερο "ζουμί". Ο Gregory Acs, διευθυντής του Κεντρου Πολιτικών Εισοδήματος και Οφέλους του Ινστιτούτου Urban, εξετάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός ευρέος φάσματος ιδεών. Με μία πρόχειρη σύνοψη προκύπτουν τα εξής:
Τόνωση της οικονομίας. Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη. Ο Acs το αποκαλεί «την πιο αποτελεσματική θεραπεία». Τρεις τρόποι για την επιτάχυνση της ανάπτυξης είναι οι άμεσες δημόσιες δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων υποδομών, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η μείωση του κόστους της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο Acs δεν παίρνει θέση για το ποιο από τα τρία κρίνεται πιο αποτελεσματικό, αν και σε ξεχωριστή έρευνα διαπιστώνεται μικρότερο όφελος από την τρίτη επιλογή που αφορά τη μείωση του κόστους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο Acs αναγνωρίζει ότι και οι τρεις τρόποι θα αύξαναν το δημόσιο χρέος, αλλά θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομία μακροπρόθεσμα.
Ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού. Σε γενικές γραμμές, λέει ο Acs, «οι λιγότερο μορφωμένοι και έμπειροι εργαζόμενοι» παίρνουν τα περισσότερα επιδόματα. Η εκπαίδευση που οδηγεί σε πιστοποιήσεις είναι συχνά καλύτερη, όπως δείχνει η έρευνα.


Δημόσια έργα. Αναφερόμενος στην υπηρεσία Work Projects Administration που προσλαμβάνει ανέργους για να εργαστούν σε projects του δημοσίου και το πρόγραμμα ανακούφισης ανέργων ηλικίας 18 έως 25, Civilian Conservation Corps of the Depression, ο Acs σχολιάζει πως μπορούν να φέρουν αποτελέσματα αλλά μπορούν επίσης να κάνουν «crowding out» της εργασίας που θα μπορούσε να έχει γίνει από ιδιώτες εργολάβους ή εργαζόμενους των δήμων.

Κίνητρα προσλήψεων. Μια μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών σε αντάλλαγμα για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες πρόσληψής τους τους, αλλά θα μπορούσε να εκτοπίσει άλλα άτομα που αναζητούν εργασία, γράφει ο Acs. Οι επιδοτήσεις μισθώνγια να ωθήσουν τους μακροχρόνια άνεργους να δεχτούν χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις, επιφέρουν ανάλογα προβλήματα.


Βραχυπρόθεσμη αποζημίωση. Αυτό παρέχει μερική ασφάλιση κατά της ανεργίας για τους εργαζόμενους που υποχρεώθηκαν σε μερική απασχόληση αλλά δεν απολύθηκαν. Μπορεί να επιβραδύνει τη ροή προς την μακροχρόνια ανεργία και έχει αποδώσει σε χώρες όπως  η Γερμανία, λέει ο Acs. Ένα μειονέκτημα: Τα προγράμματα  «λειτουργούν καλύτερα ως εναλλακτική λύση για τις προσωρινές ή εποχικές απολύσεις», και όχι για τις οριστικές απολύσεις.
Μπόνους επαγγελματικής επανένταξης και ασφάλιση μισθών. Το μπόνους συνιστά μια εφάπαξ πληρωμή σε έναν άνεργο ο οποίος βρίσκει εργασία μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα και μπορεί να αποτρέψει από τον εγκλωβισμό σε ένα τέλμα ανεργίας. Η  ασφάλιση μισθού καλύπτει προσωρινά τη διαφορά μεταξύ των νέων, χαμηλότερων αποδοχών και αυτών που λάμβανε ο εργαζόμενος στην προηγούμενη του δουλειά. Ο Acs λέει ότι «τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής έχουν αποδειχτεί μικτά στην καλύτερη περίπτωση».
Διεύρυνση της επιλεξιμότητας για την ασφάλιση ανεργίας. Αυτή η πολιτική, λέει ο Acs, «θα μπορούσε να βοηθήσει τις πιο ευάλωτες ομάδες ανέργων να αντεπεξέλθουν στις πρακτικές δυσκολίες». Το ίδιο ισχύει και για τα κουπόνια τροφίμων, λέει. Ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν πει ότι τα κίνητρα ενθαρρύνουν την τεμπελιά, ο Acs, λέει πως μια νέα έρευνα δείχνει ότι το αντικίνητρο για την εργασία ενδέχεται να είναι ασθενέστερο από ό, τι στο παρελθόν.
Ενισχύσεις σε γειτονιές. Η στήριξη πολιτειών, πόλεων και γειτονιών με υψηλή συγκέντρωση μακροχρόνιας ανεργίας μπορεί να τις βοηθήσει να διατηρήσουν βασικές υπηρεσίες όπως σχολεία, αποχέτευση και η δημόσια ασφάλεια και να προσθέσουν περισσότερες, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κυλικεία τροφίμων, λέει ο Acs.


Με την Federal Reserve να μιλά για επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και το Κογκρέσο να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την περαιτέρω μείωση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, δεν είναι εύκολο να δούμε πώς κάποιες από αυτές τις ιδέες θα υλοποιηθούν. Αλλά είναι καλό που κάποιος τις θέτει τουλάχιστον επί τάπητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση