GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Reuters: Στα ενδότερα των νέων βίαιων αναρχικών ομάδων της Ελλάδας [εικόνες]

«Κοντά στα αθηναϊκά ερείπια όπου γεννήθηκε η δημοκρατία περισσότερα από 2.500 χρόνια πριν, νέοι αναρχικοί προτίθενται να ανατρέψουν το π...


«Κοντά στα αθηναϊκά ερείπια όπου γεννήθηκε η δημοκρατία περισσότερα από 2.500 χρόνια πριν, νέοι αναρχικοί προτίθενται να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Συζητούν σε ένα καφέ, όπου η μπύρα είναι φθηνή και έργα τέχνης αυτοκίνητα της αστυνομίας που πυρπολούνται». Τo Reuters εισβάλει «στο εσωτερικό των βίαιων νέων αναρχικών ομάδων της Ελλάδας».
Το πλήρες, αναλυτικότατο άρθρο, έχει ως εξής:
Το καφέ-μπαρ στα Εξάρχεια
«Με την πρώτη ματιά το εν λόγω καφέ που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο τη λειτουργία του από αναρχικούς μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο καφέ στην μποέμικη γειτονιά της Αθήνας Εξάρχεια. Αλλά μέσα οι αφίσες δείχνουν όπλο, έναν κύκλο με το γράμμα Α.
Πρόσφατα, μια καλοκαιρινή μέρα, το καφέ ήταν γεμάτο όταν κάποιος εισέβαλε καλώντας σε βοήθεια διότι σε παρακείμενο κατάστημα επιτίθεντο ακροδεξιοί ακτιβιστές. «Είναι τώρα ή ποτέ. Εάν δεν κάνουμε κάτι τώρα, τίποτα δεν θα αλλάξει», λέει ένας αναρχικός.
527 επιθέσεις το 2012, 254 το εξάμηνο του 2013
Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα έχoυν επικεντρωθεί στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει αυξήσει τη δύναμή της στο 14%. Ωστόσο, η οικονομική κρίση της χώρας είναι η κινητήρια δύναμη και για τον εξτρεμισμό από τα αριστερά. Οι αναρχικές ομάδες έχουν ως στόχο να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο των πλουσίων, κι έχουν προσελκύσει αυξανόμενη δημόσια υποστήριξη.
Πολλοί αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί - η λέξη προέρχεται από το ελληνικό «Αναρχία» ή την απουσία της αρχής - λένε ότι είναι ειρηνιστές, αλλά ορισμένες ομάδες έχουν τύψεις σχετικά με τη χρήση βίας.
«Πολλοί το βλέπουν ως μια εναλλακτική πολιτική φωνή», δήλωσε η Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πειραιά και «δεν είναι οριακή πια».
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην ανατίναξη της BMW της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη, στις 7 Ιουνίου στη Δάφνη, στην ανάληψη της επίθεσης από την Συνωμοσία των Πυρήνων Φωτιάς, όπως και τη βόμβα στο εμπορικό κέντρο Αμαρουσίου, την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, τα γκαζάκια σε σπίτια και γραφεία πολιτικών.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για 527 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις το 2012 και 254 κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. «Οι αρχές κατηγορούν τις περισσότερες αναρχικούς και αριστερές εξτρεμιστικές ομάδες», γράφει.
Οι αριθμοί συγκρίνονται με τις 542 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις σε 12 χρόνια, από το 1974 έως το 1986, «όταν η Ελλάδα είχε μια φήμη για την εκτεταμένη βία από αριστερούς αγωνιστές, αν και οι επιθέσεις κατά την περίοδο αυτή είχαν πιο αιματηρά αποτελέσματα».
Η ομάδα με την μεγαλύτερη δράση κατά το δημοσίευμα, είναι οι Συνωμοσίες των Πυρήνων της Φωτιάς, που κατηγορούνται από την αστυνομία για 150 εγκληματικές πράξεις από το 2009. «Εχουν συλληφθεί πάνω από 30 ύποπτα μέλη από το 2009».
Η νέα γενιά αναρχικών
«Οι αναλυτές λένε ότι η νεότερη γενιά των αναρχικών προέρχεται από πλούσιες οικογένειες και αδιαφορεί για την ιδεολογία. Πολλοί είναι μορφωμένοι, δυσαρεστημένοι νέους που περιγράφουν συχνά τον εαυτό τους ως «μηδενιστές», σε αντίθεση με τους μαρξιστικής έμπνευσης μαχητές της άκρας αριστεράς του παρελθόντος.
Μία ένδειξη της φιλοσοφίας της ομάδας είναι το φυλλάδιο του 2011 που αποδίδεται στις Συνωμοσίες. Γράφει: «Ο καθένας μπορεί να μάθει και να επινοήσει τρόπους για να κλέψει αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, να κατασκευάσει πινακίδες, δελτία ταυτότητας, επίσημα έγγραφα, να απαλλοτριώσει αγαθά και χρήματα, να μάθει την χρήση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών».
Ο Επαναστατικός Αγώνας
Ενας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι με κάποιους τρόπους οι Συνωμοσίες είναι πιο επικίνδυνες από τον Επαναστατικό Αγώνα, που εμφανίστηκε το 2003. Τρία αυτοαποκαλούμενα μέλη του συνελήφθησαν το 2010 και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Οι αρχές λένε ότι η ομάδα, η οποία κατηγόρησε το καπιταλιστικό σύστημα και τους διεφθαρμένους πολιτικούς ότι βύθισαν τη χώρα σε κρίση, έχει διαλυθεί. «Ο Επαναστατικός Αγώνας δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει», λέει ο πρώην αξιωματούχος «Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είναι πιο άγρια, πιο επιπόλαιη και θα μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα».«Δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι η οργάνωση αποτελείται από πολύ θυμωμένος νέους που δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν», καταλήγει.
Ο Γρηγορόπουλος και ο Ρωμανός
Για πολλούς νεότερους Ελληνες αναρχικούς, το σημείο καμπής ήταν το 2008, όταν από πυρά αστυνομικού έπεσε νεκρός ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια. Η δολοφονία του γιου ενός κοσμηματοπώλη που μεγάλωσε στην αριστοκρατική συνοικία της Αθήνας Ψυχικό, προκάλεσε ταραχές επί σειρά εβδομάδων. Ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε καταδικάστηκε για φόνο.
Ο Νίκος Ρωμανός, στενός φίλος του Γρηγορόπουλου που ήταν μαζί του τη νύχτα που σκοτώθηκε, συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με άλλους τρεις υπόπτους για ληστεία σε τράπεζα. Δήλωσε ότι είναι αναρχικός, αν και αρνείται ότι είναι μέρος μιας ένοπλης ομάδας.
Δημόσια αντίδραση, μεγάλη, προκλήθηκε από αυτό που πολλοί ονόμασαν photoshop της αστυνομίας στους μώλωπες των συλληφθέντων. Οι τέσσερις έγιναν ήρωες, η αστυνομία αρνήθηκε τον ξυλοδαρμό, λέγοντας ότι οι τραυματισμοί προήλθαν από την αντίσταση που πρόβαλαν οι ύποπτοι κατά τη σύλληψη.
Ο Κώστας Σακκάς
Η συμπάθεια του πολιτών ήταν εμφανής και για το φερόμενο ως μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς Κώστα Σακκά, που αρνείται πάντως ότι είναι μέλος. Λέει ότι είναι αναρχικός και ξεκίνησε απεργία πείνας τον περασμένο Ιούνιο για να διαμαρτυρηθεί για την επί 31 μήνες κράτησή του χωρίς δίκη. Τον Ιούλιο, ένα δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι Σακκάς είναι ελεύθερος με εγγύηση για λόγους υγείας.
Η βίλα Αμαλία
Η υποστήριξη για τους αναρχικούς ήταν εμφανής και τον Ιανουάριο, όταν η αστυνομία εισέβαλε στη Βίλα Αμαλία που τελούσε χρόνια υπό κατάληψη. Η επιδρομή έφερε 10.000 διαδηλωτές στους δρόμους.
«Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στην Ελλάδα, αρνήθηκε να σχολιάσει», συνεχίζει το δημοσίευμα «Ενας κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε μόνο υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η βασική αρχή της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει το νόμο, εμείς δεν ανεχόμαστε πλέον τέτοια βίαια αναρχικά περιστατικά. Εχουμε κερδίσει πολλές μάχες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να υποδαυλίζουν τη βία με την εμπρηστική ρητορική».
Ο Χρήστος Τσάκαλος
«Ξέρουμε τι θα μας προτείνουν και δεν μας νοιάζει», λέει ο 34χρονος Χρήστος Τσάκαλος, αυτοαποκαλούμενο μέλος των Πυρήνων. «Εχουμε πει ότι είμαστε μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων Φωτιάς, ώστε να προχωρήσουν και να μας καταδικάσουν».
Ο Τσάκαλος, είναι σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ηγέτης των Πυρήνων, αν και η αναρχική ομάδα αρνείται ότι έχει ηγέτες. Πέρυσι καταδικάστηκε σε επτά χρόνια στη φυλακή για συμμετοχή σε «τρομοκρατική» ομάδα. Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, είπε ότι η ποινή ήταν τόσο μικρή που τον κορόιδευαν οι «σύντροφοι» του».




Οι φωτογραφίες είναι των Γιάννη Μπεχράκη, Γιάννη Κολεσίδη και Γιώργου Καραχάλη για το REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση