GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανακάλυψαν γιγάντια κύματα ύψους 250 μέτρων στον βυθό του Ειρηνικού

Γιγάντια κύματα ύψους 245 μέτρων ανακάλυψε στον βυθό του Νότιου Ειρηνικού διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από ερευνητές των πανεπιστη...

Γιγάντια κύματα ύψους 245 μέτρων ανακάλυψε στον βυθό του Νότιου Ειρηνικού διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από ερευνητές των πανεπιστημίων της Ουάσιγκτον, της Χαβάης και της Βικτώρια.

Οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας αποκαλούνται «Κυνηγοί Κυμάτων» και μελετούν κύματα που ταξιδεύουν στον βυθό (εσωτερικά κύματα) και συναγωνίζονται σε ύψος ουρανοξύστες 50 ορόφων.

Η επιστημονική μελέτη επικεντρώθηκε στο Πέρασμα της Σαμόα, ένα στενό κανάλι στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό μέσα από το οποίο διέρχεται ένας μεγάλος όγκος νερού που ρέει από την Ανταρκτική.

Το νερό της Ανταρκτικής, που παρουσιάζει υψηλότερη πυκνότητα, βυθίζεται βαθειά στον Ειρηνικό και περνά μέσα από το κανάλι, μήκους 40 χιλιομέτρων, βορειοδυτικά της Σαμόα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Matthew Alford, «η ποσότητα του νερού που προσπαθεί να κατευθυνθεί βόρεια μέσω του καναλιού είναι τεράστια – έξι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο ή περίπου 35 ποταμοί σαν τον Αμαζόνιο».

Ο τεράστιος αυτός όγκος ψυχρού νερού παλεύει να περάσει από το άνοιγμα του στενού περάσματος με αποτέλεσμα να σχηματίζονται υποβρύχια κύματα, που φτάνουν σε ύψος τα 245 μέτρα.

Τα γιγάντια αυτά κύματα είναι ευεργετικά για τον πλανήτη γιατί συμβάλλουν στην αλληλεπίδραση και ανάμιξη των ωκεάνιων στρωμάτων, ωστόσο εγκυμονούν κινδύνους για τα υποβρύχια, ακόμα και τα πλοία που περνούν από συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη των υποβρύχιων κυμάτων θα μας δώσει περισσότερα στοιχεία για το κλίμα καθιστώντας παράλληλα ασφαλέστερες τις μετακινήσεις στον ωκεανό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση