GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

78η ΔΕΘ - "Εδώ όλα παίζουν"

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης.  Το κεντρικό σύνθημα της φετινής Διεθνής Έκθεσης - ΄΄ εδώ όλα παίζουν ΄΄, δείχνει την ρευστότ...


Γράφει ο Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης.

 Το κεντρικό σύνθημα της φετινής Διεθνής Έκθεσης - ΄΄ εδώ όλα παίζουν ΄΄, δείχνει την ρευστότητα των πραγμάτων και την αναγκαιότητα να γίνουν τομές και να χαραχθεί νέα πορεία.

Όλα παίζουν με την ανεργία, με τις απολύσεις, με τη διαθεσιμότητα , με την έλλειψη ρευστότητας, με το κλείσιμο επιχειρήσεων, με την αδρανοποιημένη φυσιογνωμία της πόλης. Η νέα γενιά έχει βλέμμα στο εξωτερικό, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν μεταφέρει τις έδρες των επιχειρήσεων τους στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη απαξιώνεται και ερημώνει.

Η Θεσσαλονίκη έχει άμεση ανάγκη την ανάκαμψη της ενοποιημένης ΔΕΘ-HELEXPO, που θα συνοδευτεί με παράλληλη αύξηση του τουρισμού και τη συμμετοχή της πόλης σε διεθνή οικονομικά φόρα. Φέτος για μια ακόμη χρονιά οι προσδοκίες από την αύξηση των επισκεπτών είναι συγκρατημένες. Τα κρατικά περίπτερα και η αναβλητικότητα του ΄΄επιχειρείν΄΄ κρατούν τη ΔΕΘ στάσιμη και περιορισμένη στα στενά όρια των Βαλκανίων. Χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ για να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δυνάμεις και να προχωρήσουν σε οικονομικές συνεργασίες.

Είχα προτείνει τη συγχώνευση των δύο εταιρειών για να πετύχουμε ευελιξία κινήσεων και έσοδα. Επιμένω στο να παραμείνει η έκθεση στο σημείο που βρίσκεται και μέσω ΣΔΙΤ να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση των περιπτέρων και στην δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εκθεσιακού κέντρου-ξενοδοχείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, με τη συμμετοχή ιδιωτών, για να μη χρεωθεί το κράτος με δαπάνες που δεν μπορεί να πληρώσει.

Η Έκθεση θα μπορούσε να είναι κόμβος οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας κρατών απ’ όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως της ΝΑ Ευρώπης.

Θα ήθελα την περίοδο της Δ.Ε.Θ. να μην υπάρχει εβδομάδα Πρωθυπουργού, εβδομάδα αρχηγού αντιπολίτευσης και των υπολοίπων κομμάτων. Να πάψει ο κομματικός εναγκαλισμός. Όλα τα κόμματα και οι αρχηγοί τους να επισκεφθούν τη Δ.Ε.Θ. την ίδια μέρα. Να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός. Να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι μπορούμε να πορευθούμε όλοι μαζί σ' ένα τόσο σπουδαίο γεγονός. Να αφήσουμε το κράτος μακριά από τη Δ.Ε.Θ. Θα έβρισκα πιο ελκυστικό το ελληνικό κράτος να ενισχύει τη συμμετοχή των ξένων χωρών και μ' αυτόν τον τρόπο να προωθηθούν οι συνεργασίες επιχειρηματιών, παρά η έκθεση να μαραζώνει χρόνο με το χρόνο..

Θέλουμε ανάκαμψη της οικονομίας, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και επιθυμούμε τη Θεσσαλονίκη οικονομικά εύρωστη και κέντρο επιχειρηματικών συνεργασιών. Η εποχή απαιτεί οξυδέρκεια, πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φθίνουν και προσπαθούν να βρουν βιώσιμες λύσεις. Η Ελλάδα της Ευρώπης οφείλει να είναι πρωταγωνίστρια στο χώρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σήμερα προχωράμε με όπλο την οικονομική διπλωματία. Είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξει ο ρόλος και η φιλοσοφία του θεσμού της Δ.Ε.Θ.

Μπορούμε να πετύχουμε τη μεγάλη επιτυχία, για μια Δ.Ε.Θ. που θα ξεπερνά τα στενά ελληνικά όρια, θα ενισχύσει τη συνεργασία με τις ξένες χώρες, θα δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης της Θεσσαλονίκης και θα εδραιώνει τη φήμη της πέρα απ' τη χώρα μας.

΄΄ Όλα μπορούν μα παίξουν΄΄ αρκεί να αξιοποιήσουμε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και να δώσουμε έμφαση στο ΄΄επιχειρείν΄΄ που θα είναι απεγκλωβισμένο από τον κρατικό εναγκαλισμό, με εκπαίδευση υψηλών ταχυτήτων και με νέες τεχνολογίες που θα ορίζουν το νέο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση