GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Σε κρίσιμη καμπή η επίλυση του κυπριακού»

Επειδή η παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής, επενεργεί αρνητικά και εις βάρος της επίλυσης του κυπριακού, βρισκόμαστε αναμφισβήτη...


Επειδή η παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής, επενεργεί αρνητικά και εις βάρος της επίλυσης του κυπριακού, βρισκόμαστε αναμφισβήτητα σε κρισιμότατη καμπή, δήλωσε σήμερα...
ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, ο οποίος πως με ορθή προετοιμασία και βάση, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της λύσης, θα προσέλθουμε σε διάλογο ουσίας.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, κατά το εθνικό – θρησκευτικό μνημόσυνο προς τιμήν των πεσόντων εθνοφρουρών του 3ου Λόχου / 211 Τάγματος Πεζικού κατά την τούρκικη εισβολή του 1974, ο κ. Φωτίου είπε πως στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από αρχές και αξίες που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η επανένωση της πατρίδας και η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και η μία ενιαία διεθνής ιθαγένεια, προσωπικότητα και κυριαρχία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως πρόσθεσε τη μέγιστη καταβολή προσπαθειών, καλείται να εφαρμόσει σήμερα ο κυπριακός λαός και ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να προσπαθήσει για ανάκαμψη της οικονομίας της πατρίδας μας, σε συνδυασμό πάντα με τις συλλογικές προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη θετική συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου.

«Δύο στρατηγικοί άξονες», είπε, «που κινούνται παράλληλα και τροφοδοτούν ο ένας τον άλλον με όραμα και ελπίδα, για ένα ευοίωνο μέλλον. Στρατηγικοί στόχοι, που στο τέλος της προσπάθειας, συμβάλλουν αποφασιστικά και δρουν ως καταλύτες για κοινή επιτυχία, προς όφελος του λαού μας».

Πρόσθεσε πως «μέσα στο πλαίσιο αυτό, καλούμαστε να δράξουμε των μοναδικών ευκαιριών που διαμορφώνονται από τις διεθνείς εξελίξεις και το γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι τη νέα δυναμική που δημιουργεί ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ και οι συνθήκες ενεργειακής συνεργασίας που αναδύονται με άλλα γειτονικά κράτη, αλλά και φίλες χώρες, που έχουν συμφέροντα μέσω των εταιριών τους, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως «καλούμαστε να εκμεταλλευτούμε την αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας, να συνομιλήσει με τον διαπραγματευτή της πλευράς μας, για να βρούμε κοινό έδαφος στις επικείμενες συνομιλίες, να υπερπηδήσουμε τυχόν εμπόδια και να κάνουμε πράξη τα όσα για χρόνια η πολιτική ηγεσία του τόπου μας τόνιζε, ότι δηλαδή το κλειδί της λύσης του κυπριακού, βρίσκεται στην Άγκυρα».

«Μόνο έτσι θα φανεί η πραγματική βούληση των πλευρών και θα αναλάβει ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαδικασία. Τα χρόνια που πέρασαν, η μαρτυρική καρτερία που επέδειξε ο λαός μας, ήταν και παραμένει αξιοθαύμαστη. Παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να ανασηκωθεί και να δουλέψει σκληρά. Να κτίσει ξανά μέσα από τις στάχτες της τουρκικής κατοχής αλλά και της αδιαλλαξίας. Σήμερα, καλείται να γίνει μάρτυρας και συμμέτοχος μιας νέας προσπάθειας, η οποία ευελπιστούμε ότι θα ευοδωθεί», είπε.

Απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα το καλοκαίρι του 1974, κάνοντας λόγο για «ιερά πρόσωπα».

«Εκατοντάδες παλικάρια μας», είπε, «με υποδεέστερα μέσα μα περίσσια καρδιά, να μάχονται κατά του εισβολέα. Εκεί, σε μια ένδοξη γωνιά της ιστορίας, συναντούμε και τους άνδρες του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού. Πιστούς στο καθήκον, να σχοινοβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου και να αρνούνται πεισματικά την όποια αποχώρηση. Να μάχονται μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος και να πέφτουν ηρωικά στα κράσπεδα του ελληνισμού», είπε.

Είπε, τέλος, πως με τη θυσία τους δίνουν τη δυνατότητα σήμερα, «να τρέφουμε ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον», ενώ οι ένδοξες πράξεις τους θα συνεχίσουν να προστάζουν ανυποχώρητο αγώνα και συνεχείς προσπάθειες για ελευθερία και δημοκρατία. alithia.com.cy

1 σχόλιο

  1. Ελα ρε Πάπα σε καταλαβαμε μην κουραζεσαι άλλο, κράτα δυνάμεις για τη φυλακή. Οι λαθρομετανάστες στη μπουζου είναι γεροδεμενοι και έχουν να δουν γυναίκα πολύ καιρό. Θα σου μάθουν όλο το Κάμα - Σουτρα. Το μουστάκι σου θα το λατρεψουν οι Πακιστανοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση