GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Είναι η σχολική τσάντα κατάλληλη για το παιδί μου;

Γράφει ο Χοντολίδης Πάνος,  Φυσικοθεραπευτής (MSc PT). Το σχολείο άρχισε και μαζί του και το μεγαλύτερο «βάρος» των παιδικών μας...


Γράφει ο Χοντολίδης Πάνος, 
Φυσικοθεραπευτής (MSc PT).

Το σχολείο άρχισε και μαζί του και το μεγαλύτερο «βάρος» των παιδικών μας χρόνων. Η σχολική τσάντα είναι το αναπόφευκτο φορτίο που κάθε μαθητής καλείτε να σηκώνει επί σειρά ετών.
Υπολογίζονται σε 2500 οι ώρες της άρσης της για κάθε νέο κατά την διάρκεια της μαθητικής του «καριέρας». Ωστόσο, το φορτίο αυτό μπορεί να γίνει λιγότερο δυσβάσταχτο με την επιλογή του κατάλληλου μέσου και τρόπου μεταφοράς.

Τα ακατάλληλα σακίδια, το ανορθόδοξο φόρτωμα και η κακή χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, χρόνιους πόνους, κακή στάση σώματος. Η επιλογή της σωστής σχολικής τσάντας είναι αναγκαίο να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις και ο κατάλληλος τρόπος χρήσης της είναι σημαντικό ακολουθεί κάποιες βασικές αρχές.

Το ιδανικό σακίδιο πρέπει να έχει.

· Κατάλληλο μέγεθος, ανάλογα το σωματότυπο και την ηλικία του παιδιού.
· Ενισχυμένη μαλακή πλάτη.
· Δύο φαρδιά λουριά ώμων.
· Ζώνη συγκράτησης και στήριξης στη μέση.
· Πολλές θήκες (σωστή κατανομή περιεχομένου).
· Μικρό βάρος.
· Ποιοτικά, υποαλλεργικά υλικά.
· Αντανακλαστικά υλικά για νυκτερινή χρήση.
· Ροδάκια για κύλιση, εφόσον απαιτείται η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Η σωστή χρήση του σακιδίου προϋποθέτει ότι.
· Το μέγιστο βάρος του δεν πρέπει να ξεπερνά το 15-20% του σωματικού βάρους του παιδιού.
· Δε φορτώνουμε παρά μόνο τα απαραίτητα.
· Τα βαρύτερα βιβλία ή αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στο βάθος ή κοντά στην πλάτη, έτσι ώστε να επωμίζεται το φορτίο στους ισχυρότερους μύες του σώματος.
· Χρησιμοποιούμε και τους δύο ιμάντες για καλύτερη κατανομή του βάρους.
· Προσαρμόζουμε τους ιμάντες σχετικά σφικτά έτσι ώστε η τσάντα να μην «κρέμεται» μακριά από την πλάτη.
· Προσέχουμε κατά την τοποθέτηση και την αφαίρεση του σακιδίου. Λυγίζουμε τα γόνατα για να σηκώσουμε τη βαριά σάκα, δε σκύβουμε και δε στρίβουμε υπερβολικά κατά αφαίρεσή της.
· Γυμνάζουμε τους μύες της ράχης, διατηρούμε χαμηλό σωματικό βάρος και καλή φυσική κατάσταση.

Οι γονείς είναι απαραίτητο να παρατηρούν το παιδί τους στον τρόπο που χρησιμοποιεί την σχολική του τσάντα. Να προσέχουν αν δυσκολεύεται να την σηκώσει, αν στέκεται σωστά φορώντας την, αν παραπονιέται για πόνους ή μουδιάσματα στους ώμους και τα χέρια. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γίνονται γρήγορες και έγκυρες διορθώσεις και όταν απαιτείται να ζητείται η συμβουλή κάποιου ειδικού.

katerini-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση