GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βραζιλία: Στο δρόμο προς την ενεργειακή αυτάρκεια

Μερικά μίλια από τις ακτές της Βραζιλίας έχουν εντοπιστεί τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Η εκμετάλλευσή τους θα καταστήσει τη χώρα ε...


Μερικά μίλια από τις ακτές της Βραζιλίας έχουν εντοπιστεί τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Η εκμετάλλευσή τους θα καταστήσει τη χώρα ενεργειακά αυτάρκη. Αυτό, όμως, που λείπει είναι τα διυλιστήρια.

Όπως σημειωνόταν σε ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα της DW, η ενεργειακή αυτάρκεια είναι ένα παλιό όνειρο των κυβερνήσεων της Βραζιλίας. Μολονότι η χώρα έχει τη φήμη της πρωτοπόρου στο πεδίο των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, το πετρέλαιο δεν την αφήνει αδιάφορη. Τα βραζιλιάνικα κοιτάσματα ενδιαφέρουν πολλούς. Μεταξύ αυτών και την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA, η οποία φέρεται να παρακολουθούσε τις επικοινωνίες του ημικρατικού ενεργειακού ομίλου «Petrobras».

Τεράστια αύξηση σημειώσε η κατανάλωση ενέργειας τα τελευταία χρόνια

Μέχρι το 2012 η Βραζιλία αντλούσε το 77% του ηλεκτρικού ρεύματος που κατανάλωνε από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Στην συνολική κατανάλωση ενέργειας οι ανανέωσιμες μορφές αποτελούν το 42%. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε διεθνής σύγκριση. Ωστόσο, σχεδόν το ίδιο υψηλό είναι το ποσοστό ενέργειας που καταναλώνει η χώρα και το οποίο προέρχεται από το πετρέλαιο και τα παράγωγά του. Και η κατανάλωση αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς.

Κυρίως στον κλάδο των μεταφορών δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση προς το πετρέλαιο και τα παράγωγά του, εξηγεί ο Βάλντιρ Γκάλο, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Unicamp. Οι μεταφορές αντλούν το ένα τρίτο της ενέργειας στη Βραζιλία. Με την κοινωνική άνοδο εκατομμυρίων Βραζιλιάνων αυξήθηκε αντίστοιχα και ο αριθμός των αυτοκινήτων. Πολλοί Βραζιλιάνοι δεν κατοικούν στην πόλη που εργάζονται με συνέπεια να χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητο για μεγάλες αποστάσεις. Για τις ακόμη μεγαλύτερες χρησιμοποιούν το αεροπλάνο, καθώς στη Βραζιλία ο σιδηρόδρομος δεν παίζει κανένα ρόλο. Μεταξύ του 2003 και του 2007, η Βραζιλία μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της σε πετρέλαιο με τη δική της παραγωγή. «Αργότερα και εξαιτίας της θεαματικής αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης κατέστη αναγκαία η εισαγωγή παραγώγων του πετρελαίου», επισημαίνει ο κ. Γκάλο.

«Mέχρι το 2020 θα έχει αποκατασταθεί η ενεργειακή αυτάρκεια»

Κι αυτό μολονότι οι ποσότητες πετρελαίου που παράγει η χώρα επαρκούν για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη Βραζιλία ο κλάδος της ενέργειας είναι η έλλειψη διυλιστηρίων για την παραγωγή καυσίμων. Έτσι, ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας, η «Petrobras» σχεδιάζει να αυξήσει μέχρι το 2017 στα 2.995.000 βαρέλια ημερησίως τις δυνατότητες των διυλιστηρίων της που σήμερα «περιορίζονται» στα δύο εκατομμύρια. Και μέχρι το 2020 θα έχει αποκατασταθεί η ενεργειακή αυτάρκεια, η οποία σε τελική ανάλυση εξαρτάται και από τις δυνατότητες επεξεργασίας του πετρελαίου.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι, ωστόσο, τα μηνύματα από τις έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις νότιες ακτές της Βραζιλίας. Τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί, Pre-Sal και Pos-Sal, εκτιμάται ότι μπορούν να δώσουν 80 δισ. βαρέλια. «Ίσως, να είναι αυτός ο λόγος για το ενδιαφέρον που δείχνει η NSA για την Petrobras», εκτιμά ο ελβετός γεωλόγος Γκρέγκορ Έμπερλι από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για τα πιο ενδιαφέροντα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια». Ακόμη πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο Βάλντιρ Γκάλο: «Εκτιμώ ότι από το 2020 η Βραζιλία θα προσφέρει στην παγκόσμια αγορά μεγάλες ποσότητες πετρελαίου».

DW
Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση