GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αποδείξεις για το πλεόνασμα ζητούν οι δανειστές

Δυο είναι τα στοιχήματα που πρέπει να πετύχει η ελληνική Κυβέρνηση κατά τον πολυήμερο έλεγχο της τρόικας στην Αθήνα. Το πρώτο να πε...


Δυο είναι τα στοιχήματα που πρέπει να πετύχει η ελληνική Κυβέρνηση κατά τον πολυήμερο έλεγχο της τρόικας στην Αθήνα.
Το πρώτο να πείσει τους δανειστές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι παροδικό αλλά μόνιμο και το δεύτερο ότι προχωρούν όλες οι νέες διαρθρωτικές αλλαγές όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι συνεχείς δηλώσεις όχι μόνο του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών και το πνεύμα αυτό προσπαθεί να μεταδώσει στους υπόλοιπους υπουργούς ο Γιάννης Στουρνάρας, αφού αυτή την φορά αυτός θα πάρει πάνω του όλη την διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε για ακόμη μια φορά ότι τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας γίνονται πλέον εμφανή και θα επιστρατεύσει το επιχείρημα αυτό στον νέο γύρο συναντήσεων με την τρόικα που ξεκινά μεθαύριο Κυριακή, προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο των νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών σταχυολογώντας τα σημάδια ανάκαμψης, υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το Δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ εμφάνισε αύξηση για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, ότι η μείωση του ΑΕΠ περιορίστηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο 3,8%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,6%.

Επίσης ότι η άνοδος του τουρισμού έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για την πραγματική οικονομία. Οι καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά για το 7μηνο του έτους κατά περίπου 22% και ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε δραστικά τα τελευταία χρόνια.

Το άλλο καυτό ζήτημα με τους δανειστές είναι εκείνο του χρηματοδοτικού κενού που έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ και θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο-Δεκέμβριο, στην τρίτη φάση του επικείμενου ελέγχου της τρόικας.

Θα προηγηθεί ένα πρώτο στάδιο ελέγχου από την προσεχή Κυριακή έως τις 10 Οκτωβρίου, με αντικείμενο τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ (οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στην κινητικότητα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ψήφιση νέου Κώδικα περί Δικηγόρων).

Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ (11-13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου). Θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων κυβέρνησης-τρόικας στα τέλη Οκτωβρίου με αντικείμενο την επικαιροποίηση του μνημονίου και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4-5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση