GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι σημερινές ενέργειες του κλιμακίου της ΟΙΕΛΕ στην Πάτρα

Κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και τον Οργανωτικό Γραμματέα επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί τον Περιφερεια...


Κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και τον Οργανωτικό Γραμματέα επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παναγιωτόπουλο και τον ενημέρωσαν για τις δραματικές εξελίξεις στα ιδιωτικά σχολεία της Πάτρας.
Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξέφρασε την απογοήτευσή του για το κλείσιμο της Τριαντείου Σχολής, μιας από τις πιο ιστορικές επαγγελματικές σχολές στην Ελλάδα και αναρωτήθηκε, εάν το καταστατικό του μη κερδοσκοπικού αυτού σχολείου προβλέπει διαδικασία λουκέτου. Τόνισε, επίσης, ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Μητροπολίτη Πατρών για το κλείσιμο του σχολείου. Επίσης, για το φλέγον ζήτημα της αδειοδότησης των ιδιωτικών σχολείων Σωτηρχόπουλου και Ελληνικής Αναγέννησης και της απόπειρας των ιδιοκτησιών τους να απολύσουν μαζικά τους εκπαιδευτικούς διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων με τον Περιφερειακό Διευθυντή, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ και δεκάδες εκπαιδευτικοί των δύο ιδιωτικών σχολείων μετέβησαν στη Δ/νση Βμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας για να διαμαρτυρηθούν για την προκλητική ανοχή που επιδεικνύει η Διεύθυνση στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των ιδιωτικών σχολείων. Οι συνάδελφοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη Διευθύντρια κ. Πιερρή ότι λόγω της προκλητικής της ανοχής είναι σήμερα άνεργοι. Κατήγγειλαν ότι τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν παράνομα, χωρίς νόμιμα διορισμένους διευθυντές, χωρίς εκπαιδευτικούς, με άγνωστο και ανέλεγκτο από τις εποπτικές αρχές προσωπικό με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα νομιμότητας των τίτλων και ασφάλειας των μαθητών. Ζήτησαν, επίσης, εξηγήσεις για ποιο λόγο η κ. Πιερρή αρνείται να συγκαλέσει ΠΥΣΔΕ με τη συμμετοχή αιρετών της ΟΙΕΛΕ για να ληφθούν αποφάσεις για τα συγκεκριμένα σχολεία. Η κ. Πιερρή με απαξιωτικό τρόπο απάντησε στους συναδέλφους ότι για την κατάσταση με τα ιδιωτικά σχολεία και τη μη σύγκληση του ΠΥΣΔΕ ευθύνεται η … ΟΙΕΛΕ. Κι όλα αυτά την ώρα που σε διπλανή αίθουσα συνεδρίαζε ΠΥΣΔΕ με τη συμμετοχή των δημόσιων αιρετών (άραγε, τι εμπόδιζε την κ. Πιερρή να συγκαλέσει λίγο αργότερα ΠΥΣΔΕ με τη συμμετοχή των αιρετών της ΟΙΕΛΕ; )

Οι εκπαιδευτικοί διέκοψαν τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ και ενημέρωσαν για όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στα ιδιωτικά σχολεία της Πάτρας και για τη στάση της Διεύθυνσης τους αιρετούς συναδέλφους της ΟΛΜΕ, αλλά και τους παριστάμενους υπαλλήλους της Διεύθυνσης. Κατόπιν κατέλαβαν το γραφείο της Διευθύντριας Εκπαίδευσης, ενώ η ίδια αρνήθηκε να εγκαταλείψει το χώρο ή να ανοίξει διάλογο με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, όπως της ζητήθηκε.



ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες ενός άθλιου φαινομένου στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Κάποια ιδιωτικά σχολεία, προκειμένου να «ξεφορτωθούν» το εκπαιδευτικό τους προσωπικό που έχει χρόνια υπηρεσίας (άρα κοστίζει) και στο οποίο οφείλουν μήνες δεδουλευμένων, ζητούν να τους χορηγηθεί «νέα άδεια λειτουργίας», αν και κατ’ ουσίαν μεταβιβάζουν την παλιά άδεια, είτε σε άτομα τα οποία ελέγχουν, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα. Επίσης τα «νέα» εκπαιδευτήρια» εξακολουθούν να λειτουργούν στα ίδια κτήρια. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η χορήγηση της άδειας λειτουργίας σε συγγενικό πρόσωπο μέχρι δευτέρου βαθμού ή η συνέχιση της λειτουργίας στα ίδια κτήρια συνιστά μεταβίβαση άδειας. Οι διατάξεις του άρθρου 5, παρ. 8 του ν. 682/77 είναι σαφής: Καμιά απόλυση εκπαιδευτικού δεν είναι δυνατή κατά τη διάρκεια της μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας. (Με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο εξεδόθη πρόσφατα εγκύκλιος της Δ/νσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. – συνημμένο 1).

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Την προαναφερόμενη αισχρή «κομπίνα» επιχειρούν να ενεργοποιήσουν τα δύο ιδιωτικά σχολεία της Πάτρας («Σωτηρχόπουλου» και «Ελληνική Αναγένηση». Βαφτίζουν τις μεταβιβάσεις άδειας σε «χορηγήσεις νέας», ώστε να απολυθούν μαζικά οι εκπαιδευτικοί (καθώς, όπως προαναφέρθηκε, στις μεταβιβάσεις άδειας απαγορεύονται οι απολύσεις του προσωπικού). Η μεθοδευμένη αυτή αθλιότητα έχει ως στόχο τα σχολεία να «ξεφορτωθούν» εκπαιδευτικούς με μεγάλη προϋπηρεσία ή (και) εκπαιδευτικούς που τους οφείλονται μήνες δεδουλευμένων (11 μήνες απλήρωτοι οι εκπαιδευτικοί στα Εκπαιδευτήρια Σωτηρχόπουλου και 7 μήνες στην Ελληνική Αναγέννηση).


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Ελληνική Αναγέννηση» αιτείται νέας άδειας λειτουργίας , την ώρα που κατ’ ουσίαν μεταβιβάζει την άδεια σε «ομάδα εκπαιδευτικών» (μέλη εκ των οποίων έχουν συγγενική σχέση με μέλη του ΔΣ του εκπαιδευτηρίου), όπως προκύπτει από επιστολή που η διοίκηση απέστειλε στους γονείς (συνημμένο 2). Επίσης, το σχολείο εξακολουθεί να λειτουργεί υπό «νέα διοίκηση» στον ίδιο χώρο. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν καταγράψει το ιστορικό της παρανομίας με λεπτομέρειες, όπου μάλιστα καταγγέλλεται ότι είναι απλήρωτοι επί επτά μήνες, ότι τους ζητήθηκε εκβιαστικά να δεχθούν περικοπή του 50% (!) του μισθού τους με την απειλή του κλεισίματος του σχολείου και ότι υπάρχουν κτίσματα του σχολείου χωρίς πολεοδομική άδεια (συνημμένο 3). Να σημειωθεί εδώ πως 8 εκπαιδευτικοί του σχολείου βρίσκονται από τις 9/9/2013 σε επίσχεση εργασίας για την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων (συνημμένο 4).

Πριν από λίγες ημέρες οι εκπαιδευτικοί άρχισαν να παίρνουν τις παράνομες καταγγελίες σύμβασής τους λόγω της δήθεν «κατάργησης» του «προηγούμενου» σχολείου. Αρκετοί από τους «αντικαταστάτες» τους διδάσκουν και σε φροντιστήρια της Πάτρας, γεγονός παράνομο, και η ΟΙΕΛΕ έχει αποστείλει καταγγελία στο Υ.ΠΑΙ.Θ. (συνημμένο 5).


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΩΤΗΡΧΟΠΟΥΛΟΥ

Παρόμοια μεθοδολογία ακολούθησαν και τα Εκπαιδευτήρια «Σωτηρχόπουλου» για να «απαλλαγούν» από τους εκπαιδευτικούς και να γλιτώσουν από την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων. Ενώ επισήμως (συνημμένο 6) η «παλιά» διοίκηση ισχυρίζεται ότι το σχολείο «δεν λειτουργεί ως εκπαιδευτική μονάδα από 1/9/2013», η πραγματικότητα είναι ότι ο παλαιός σχολάρχης έχει μεταβιβάσει την άδεια στον γαμπρό του κ. Γκατζούνα Διονύσιο!



Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ «ΠΑΛΙΟΥΣ» ΚΑΙ «ΝΕΟΥΣ» ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Δυστυχώς, παρά τις έγγραφες (συνημμένο 7), αλλά και τηλεφωνικές καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ προς τις Δ/νσεις ΠΕ και ΔΕ Εκπαίδευσης Αχαΐας, οι Διευθύνσεις (και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) παίζουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, αρνούμενες να ασκήσουν τον εποπτικό τους ρόλο και να ακυρώσουν τις καταγγελίες σύμβασης των εκπαιδευτικών, διερευνώντας σε βάθος τη διαδικασία αδειοδότησης των νέων εκπαιδευτηρίων. Κι όχι μόνο αυτό. Ταυτόχρονα, αν και εικονικά ζητούν από το Υ.ΠΑΙ.Θ. δήθεν πληροφορίες για τις αδειοδοτήσεις παίζοντας «καθυστέρηση», ώστε οι εκπαιδευτικοί να τεθούν προ τετελεσμένων, όταν ερωτώνται από εκπαιδευτικούς των σχολείων που τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση τι μέλλει γενέσθαι, απαντούν προωθώντας τα έγγραφα των εργοδοτών (βλέπε συνημμένο 6) και στην ουσία νομιμοποιώντας τα!

Η προκλητική ανοχή των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης στις παρανομίες των σχολαρχών και η κάλυψη της αισχρής κομπίνας με στόχο να απολυθούν δεκάδες άνθρωποι και να χάσουν τα δεδουλευμένα τους, αποτελεί ιταμή πρόκληση για το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης και για τους εργαζόμενους. Η έμμεση συνέργεια εποπτικών θεσμών του Κράτους σε εργοδοτικές παρανομίες που έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στις ζωές πολλών εργαζόμενων συνιστά απειλή για τους θεσμούς και τη Δημοκρατία. Πλέον, η ερώτηση «πού είναι το κράτος» δεν αρκεί. Πρέπει να αντικατασταθεί με το «για ποιους δουλεύει το κράτος». Διότι γίνεται προφανές ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτές των δύο εκπαιδευτηρίων της Πάτρας, το κράτος λειτουργεί ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό, τους νόμους και το δημόσιο συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση