GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η καθηγήτρια ιταλικής γλώσσας, συγγραφέας κι εκδότρια, Τίνα Ζωγοπούλου, αυτοσυστήνεται...

...κι απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ ( Επιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης ) Δεν έχει σημασία αν γεννήθηκα στη Ζάκυνθο ...

...κι απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ


Δεν έχει σημασία αν γεννήθηκα στη Ζάκυνθο και σπούδασα στη Φλωρεντία. Αν δίδαξα πολλές χιλιάδες ώρες την ιταλική γλώσσα σε άπειρους μαθητές. Αν έγραψα βιβλία μέσα από τα οποία έμαθαν ιταλικά δυο γενιές Ελλήνων κι αν κατάφερα μέσα από τις νεότερες εκδόσεις μου να υποστηρίξω το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα ισπανικά, τα τουρκικά, τα ρωσικά, τα κινέζικα, κ.α. Αν μιλάω δυο-τρεις δυτικές γλώσσες και τα τουρκικά. Αν πρόσφατα προσέγγισα ως άνθρωπος κι επιχειρηματίας τη ρωσική, μια γλώσσα και μια κουλτούρα άρρηκτα συνδεδεμένες πολιτισμικά, εμπορικά και συναισθηματικά, με την ελληνική ψυχοσύνθεση, ιστορία αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα, μέσα από την έκδοση και κυκλοφορία της «Ρωσικής Γραμματικής στα ελληνικά». Είναι κάτι που αγαπώ και με διασκεδάζει. Πολλές φορές σκέπτομαι -με λίγη ενοχή- ότι μέχρι τώρα έκανα ό,τι μου άρεσε. Με απόλυτη ελευθερία. Δεν πρόκειται για κάποια προσφορά ή θυσία από μέρους μου. Απλά, κατά σύμπτωση, έτυχε απ' όλο αυτό να ωφεληθούν και κάποιοι άλλοι.

Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;
Να επικοινωνώ με τους ανθρώπους. Να με καταλαβαίνουν και να τους καταλαβαίνω. Εις βάθος.
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;
Ο διπλός εσπρέσο. Και το «αγώι». Ναι, αυτό που ξυπνάει τον αγωγιάτη. Και η πεποίθηση ότι η ημέρα, όλη η μέρα ως αργά το βράδυ θα είναι διαφορετική, αν όχι κατ’ ανάγκην καλύτερη από την προηγούμενη.
Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;
Το καλοκαίρι σε μια παραλία της Χαλκιδικής όταν η ελληνίδα κυρία με τα επώνυμα γυαλιά και τα ευτραφή οπίσθια «στόλισε» σε άψογα ελληνικά τη ρωσίδα τουρίστρια γιατί ο σκύλος της τελευταίας, βγαίνοντας από τη θάλασσα, τινάχτηκε και την πιτσίλισε. Τρομοκρατημένη όλη η οικογένεια (σύζυγος, σκύλος και τα αγγελόμορφα Ρωσάκια τα μάζεψαν κι εξαφανίστηκαν). Γέλασα για να μην κλάψω γιατί χάσαμε την αγωγή μας, θα χάσουμε και τον τουρισμό.
Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;
Τελειομανία. Κι όταν δώσω το λόγο μου, συνέπεια. Δεν αγαπώ το άδικο.
Το βασικό ελάττωμά σου;
Κάποτε ήμουν επίμονη σε βαθμό κακουργήματος. Με τα χρόνια κατάλαβα το νόημα της παροιμίας «Το γινάτι βγάζει μάτι» κι όταν αντιληφθώ ότι «δε με θέλει το φύλλο» αλλάζω πορεία. Καμιά φορά μου παίρνει λίγο παραπάνω να το συνειδητοποιήσω.
Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Στα μη κακόβουλα. Που ο άλλος τα παραδέχεται και ζητά συγγνώμη με αφοπλιστικό και ειλικρινές χαμόγελο.
Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Πριν λίγες μέρες, όταν ένας δικός μου άνθρωπος, πέρασε μια περιπέτεια με την υγεία του.
Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Με τη Μαγδαληνή. Γιατί πήγε από το ένα άκρο στο άλλο. Μου έχουν πει ότι τα δύο αυτά άκρα είναι και τα δικά μου αρχέτυπα.
Ποιοι είναι οι ήρωές σου σήμερα;
Οι βιοπαλαιστές. Αυτοί που πλήττονται από την κρίση και δε το βάζουν κάτω. Αυτοί που κάνουν υπερβάσεις, που πάνε κόντρα στο ρεύμα. Οι καλλιτέχνες. Οι απρόβλεπτοι, οι διαφορετικοί.
Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;
 «Η ζωή είναι ωραία» και η «Πολίτικη κουζίνα». Έκλαψα και στις δύο και δε μ’ ενδιέφερε αν με κοιτούσαν από δίπλα.
Το αγαπημένο σου ταξίδι;
Ως νέα ταξίδευα δυτικά ή βόρεια. Τώρα που έφτασα σε μια ωριμότητα προτιμώ να ταξιδεύω ανατολικά ή νότια.
Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Η παγκόσμια παιδική λογοτεχνία που επιστρέφω και ξαναδιαβάζω κατά διαστήματα. Ο Lewis Caroll, ο Collodi, ήταν μεγάλοι μύστες. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Κοντά τους βρίσκεις το σκοπό της ζωής. Γλυτώνεις και τα λεφτά της ψυχανάλυσης! Αγαπώ και τον ποιητή Καβάφη γιατί είναι ένας άνθρωπος-Πρωτέας. Μεταμορφώνεται, αλλάζει σχήματα. Κάτω από το σπίτι του υπήρχε πορνείο κι απέναντι νοσοκομείο κι εκκλησία. Έλεγε: “Εδώ γεννιέται η ζωή. Κι απέναντι σώζεται και πεθαίνει.”
Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;
Όταν δεν φοβάται να δείξει τη «θηλυκή» πλευρά του εαυτού του. Όταν έχει ανεπτυγμένο το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου (κατανόηση, υπομονή, ευγένεια, συναίσθημα, διαίσθηση)
…Και σε μια γυναίκα;
Δυναμισμό, λογική, ενεργητικότητα (δηλαδή το αριστερό ημισφαίριο). Όταν δεν συμπεριφέρεται σα γατούλα και προπάντων, δεν νιαουρίζει όταν μιλάει.
Ο αγαπημένος σου συνθέτης;
Ο συνθέτης κι άνθρωπος Χατζιδάκις κι ο Ennio Morricone.
Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;
Δεν ξέρω να σφυρίζω. Σιγοτραγουδώ πάντως ή χαμογελώ σαν χαιρετισμό στην καινούργια ημέρα.
Το βιβλίο που σε σημάδεψε;
Πολλά. Στο δημοτικό διάβασα όλα τα μυθιστορήματα του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Στα δεκατέσσερα τον «Αλέξη Ζορμπά». Το ξαναδιαβάζω κάθε δυο–τρια χρόνια και χαίρομαι που κοντοστέκομαι ακόμη στις φράσεις που είχα υπογραμμίσει τότε.
Ο αγαπημένος σου ζωγράφος;
Ο El Greco και πολλοί άλλοι. Ο καθένας με το δικό του τρόπο είναι ο “υπηρέτης των Μουσών” γι' αυτό και γίνεται ο “αφέντης των συναισθημάτων μας”.
Το αγαπημένο σου χρώμα;
Αγαπώ το μαύρο. Να το φοράω, ειδικά όταν κάνω πνευματική εργασία. Συγκεντρώνομαι καλύτερα. Και να περιβάλλομαι από το κόκκινο. Το πορφυρό.
Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Δύο «έργα» ξεχωρίζω. Τον Ιάσονα και τον Ορέστη. Αν θεωρούνται ή θα θεωρηθούν «επιτυχία» δεν ξέρω. Πάντως, εγώ έκανα ό,τι ήξερα κι ό,τι καλύτερο μπορούσα.
Το αγαπημένο σου ποτό;
Πίνω σπάνια. Προτιμώ κάτι δυνατό (ουϊσκι, ρακί, βότκα) κατά προτίμηση με ελαφρύ στομάχι για να παρακολουθώ την πορεία του αλκοόλ μέσα στον εγκέφαλο.
Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;
Δεν θα έλεγα “μετανιώνω” γιατί κάθε δράση μας ή αντίδρασή μας είναι κάτι που τη δεδομένη στιγμή επιλέξαμε να κάνουμε ή να πούμε. Οι επιλογές μας είναι ιερές. Μαθήματα παίρνω. Αυτό ναι. Και προσπαθώ κάποια “λάθη” να μην τα επαναλαμβάνω. Τουλάχιστον όχι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;
Είμαι θύμα της αισθητικής. Απεχθάνομαι την κακή εμφάνιση, τη χυδαία συμπεριφορά. Τον κακό λόγο. Τις ανορθογραφίες. Την αρνητική σκέψη. Τη σύγκρουση, λεκτική και μη, μεταξύ των ανθρώπων. Όταν θυμώνουν οι άνθρωποι φωνάζουν γιατί οι καρδιές είναι μακριά και δεν ακούει η μία την άλλη. Γιατί όταν οι καρδιές είναι κοντά οι άνθρωποι ψιθυρίζουν. Αν σκεφτούμε ότι οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές συγκρούονται για τις λέξεις κι όχι για την ουσία, αντιλαμβανόμαστε πόσο μάταιη είναι η σύγκρουση αυτή.
Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Να διαβάζω βιβλία. Να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους. Να πίνουμε καφέ και να κουβεντιάζουμε. Γενικά και ειδικά θέματα. Να μαθαίνω καινούργιες γλώσσες, καινούργιες λέξεις. Είμαι “λεξιλάγνος”. Η ταλαιπωρία των λέξεων με λυτρώνει. Αν εμβαθύνουμε στην ετυμολογία γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Η ίδια η σοφία μάς επισκέπτεται μέσω των λέξεων. Οι λέξεις είναι η πραγματική ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Να χάσω την αξιοπρέπειά μου.
Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
Κυρίως όταν οι αλήθειες είναι πολύ πικρές κι όχι τόσο από τον φόβο των συνεπειών.
Ποιο είναι το μότο σου;
“Labor omnia vincit” = «Η εργασία τα πάντα νικά». Η εργασία είναι ιερή. Σε εξευγενίζει και σε ανυψώνει. Η εργασιοθεραπεία είναι το φάρμακο και της ερωτικής απογοήτευσης. Σε προφυλάσσει από τον υπερκαταναλωτισμό. Αρρωσταίνεις λιγότερο, ζεις περισσότερο.
Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;
Με νεανικό μυαλό. Με επίγνωση. Διαβασμένη και προετοιμασμένη.
Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει;
Ότι χαίρεται γιατί πορεύτηκα καλούτσικα. Να μου πει ένα μικρό μπράβο τελοσπάντων. Και ας μη μου απονείμει βραβείο ή έπαινο.
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;
Το μυαλό μου είναι «γκαστρωμένο» αυτή την εποχή. Δε ξέρω τί θα βγει αλλά είναι ζήτημα χρόνου. Επίσης, διαβάζω ανατολική φιλοσοφία. Κάνω γιόγκα και διαλογισμό. Είμαι σε έναν εσωτερικό διάλογο, σε ένα μονοπάτι αυτογνωσίας και συνειδητότητας. Νιώθω όλο και καλύτερα.

2 σχόλια

  1. ASSAI SYMPATICA.
    INSOMMA TUTTO BENE PROFESSORESSA.
    CONGRATULAZIONI.
    NIVOLO' MACCHIAVELLI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι εικόνες είναι αυτές πίσω; Χριστιανή είναι η κυρία; Να τις κρατήσει στο εικονοστάσι της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση