GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυξάνονται οι νεόπτωχοι στο Ρέθυμνο

Μια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης που εξυπηρετεί περισσότερες από 700 οικογένειες στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου είναι το Κοινωνι...


Μια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης που εξυπηρετεί περισσότερες από 700 οικογένειες στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί...

για τρίτη συνεχή χρονιά.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από 160 περίπου οικογένειες που εξυπηρετούσε στην αρχή, έχει ξεπεράσει φέτος τις 700, αφού οι νεόπτωχοι αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, λόγω κυρίως της ανεργίας που καλπάζει και στο Ρέθυμνο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στους οποίους διανέμονται τρόφιμα είναι ρεθυμνιώτες και λιγότεροι αλλοδαποί, κάτι που δείχνει ότι η κρίση έχει πιάσει ρίζες όχι πια μόνο μεταξύ των αλλοδαπών πολιτών που αισθάνονταν ούτως ή άλλως πιο ανασφαλείς αλλά και μεταξύ των ντόπιων που η σιγουριά της δουλειάς και της ασφάλειας τους έχει εγκαταλείψει.

Καθημερινά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο φτάνουν άνθρωποι που ζητούν γάλα και φαγητό για τα παιδιά τους, έχοντας πραγματικά ουσιαστική ανάγκη για την επιβίωσή τους, καθώς έχουν μηδενικό εισόδημα.

Τα τρόφιμα διανέμονται «αθόρυβα» μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχει καταγεγραμμένες τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, καθώς το ζητούμενο για τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που διαχειρίζεται το Παντοπωλείο είναι οι άνθρωποι αυτοί να διατηρούν την αξιοπρέπειά τους.

Όπως τονίζει η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Μαρία Καββάλου, το 2012 υπήρχε μια συνεχής ροή διανομών σε άπορες οικογένειες στο Ρέθυμνο, ελεγμένες από τους κοινωνικούς λειτουργούς του «Βοήθεια στο Σπίτι» και ο κύριος σκοπός της υπηρεσίας από την αρχή ήταν να γίνεται αυτή η διανομή με αξιοπρέπεια. «Δεν θέλαμε να ξέρει κανείς ποιος παίρνει αυτή την τσάντα», σημειώνει.

Το 2013 τα δεδομένα άλλαξαν. Άρχισαν να μειώνονται οι προσφορές από χορηγούς, αλλά αυξήθηκαν οι οικογένειες που είναι σε κρίση. «Η διανομή δεν γινόταν κάθε δίμηνο, αλλά αρχίσαμε να κάνουμε διανομές σε ανθρώπους που είχαν περίοδο κρίσης, δηλαδή είχαν χάσει τη δουλειά τους και είχαν παιδιά». Άρχισε δηλαδή το Παντοπωλείο να στηρίζει τρέχουσες ανάγκες οικογενειών σε καθημερινό επίπεδο.

Με την αναμενόμενη ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου με 5 άτομα από το πρόγραμμα εναντίον της φτώχειας που έχει αναλάβει ο δήμος, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θεωρεί πως από τον Οκτώβριο και μετά θα μπορεί να εξυπηρετεί μεγαλύτερο πλήθος οικογενειών πάντα με διακριτικότητα.

"ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ"

Όπως τονίζει από την πλευρά της η κα Πόπη Κλάδου, Προϊσταμένη της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «το Κοινωνικό Παντοπωλείο συνεχίζει να υπάρχει όχι ως δράση πρόνοιας γιατί ως πρόνοια έχουμε όλοι στο νου μας ότι κάποιος φροντίζει αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά σαν μια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σύλλογοι, φορείς και μεμονωμένα άτομα φέρνουν τρόφιμα για να στηρίξουμε τις οικογένειες εκείνες που πραγματικά τα τελευταία χρόνια λόγω των οικονομικών συγκυριών έχουν πληγεί ιδιαίτερα».

Η ίδια υπογραμμίζει πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν αφορά τους άλλους, αλλά όλους και καλεί τους ρεθυμνιώτες να το στηρίζουν με ότι δυνατότητα έχει ο καθένας ακόμη και με ένα μόνο πακέτο τρόφιμα. «Ανά πάσα στιγμή ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι μέλος του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Οι ρεθυμνιώτες το έχουν κατανοήσει αυτό, μας στήριζαν και συνεχίσουν να μας στηρίζουν καθημερινά με ότι μπορεί ο καθένας.

Ακόμη και οι ρεθυμνιώτες που δεν μπορούν να έρθουν με μια τσάντα πράγματα, ας έρθουν με ένα πράγμα μόνο. Σημασία έχει ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία ότι ο καθένας από εμάς χρειάζεται τη στήριξη του άλλου.

Δεν μπορούμε πια ούτε να περιμένουμε από το κράτος, ούτε να περιμένουμε ότι θα έρθει μια μεγάλη βοήθεια. Τον πρώτο καιρό κάναμε μια ευχή, να κλείσει γρήγορα το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Τώρα λέμε μακάρι να υπάρχουν άνθρωποι να μας στηρίζουν για να μπορούμε να στηρίζουμε κάποιους άλλους».

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΝΕΟΠΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις ανασφάλιστες οικογένειες που διενεργεί τους τελευταίους μήνες η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, της οποίας τα αποτελέσματα σύντομα θα ανακοινωθούν.

Ένα στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει η έρευνα είναι πως οι νεόπτωχοι και οι νεονασφάλιστοι συνεχώς αυξάνονται και ειδικά ο αριθμός των Ελλήνων. «Ενώ προ κρίσης είχαμε ανασφάλιστους τους ανθρώπους που είχαν μπει παράνομα στη χώρα, τώρα οι νεοανασφάλιστοι είναι Έλληνες και βέβαια αλλοδαποί που δούλευαν κανονικά και έχουν χάσει τη δουλειά τους», σημειώνει η κα Καββάλου.

Η έρευνα αυτή θα είναι συνεχής και γίνεται από ρεθυμνιώτες επιστήμονες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΠΟΛΙΣ
Συναυλία με τον Στέλιο Μπικάκη για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Συναυλία με τον Στέλιο Μπικάκη στην οποία αντί για εισιτήριο θα συλλεχθούν τρόφιμα μακράς διάρκειας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Π.Ε. Ρεθύμνου, διοργανώνει ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών ΣυνΠολις.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στο δημοτικό κήπο με τον Στέλιο Μπικάκη και το συγκρότημά του να συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
Η Ειρήνη Περπυράκη, μέλος του ΣυνΠόλις τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες πως οι ρεθυμνιώτες έδωσαν το παρών στην πρώτη συναυλία αλληλεγγύης που διοργάνωσε πέρυσι ο Σύλλογος και τους καλεί και φέτος να ανταποκριθούν, στηρίζοντας για μια ακόμη φορά τις κοινωνικές δομές του τόπου μας. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και την κα Λιονή για τη στήριξή τους, τους χορηγούς μας, το Στέλιο Μπικάκη με το συγκρότημά του, τον μουσικοχορευτικό σύλλογο Ντελίνα και την ριζίτικη ομάδα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης και όλους όσοι μας βοήθησαν για την εκδήλωση αυτή», τόνισε.

Η κα Λιονή ευχαρίστησε τα νέα παιδιά του Ρεθύμνου που αποτελούν το Σύλλογο, για τις ωραίες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν. «Πρέπει να επαινέσουμε δημόσια τους νέους αυτούς ανθρώπους που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν ξεχνάνε τον πόνο των συνανθρώπων τους και θέλουν να προσφέρουν κάνοντας ότι περνάει από το χέρι τους για να απαλύνουν το πρόβλημα», σημείωσε

Θεωρούμε ότι με την ενέργεια που γίνεται θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους να ωφεληθούνε να πάρουν κάποια τρόφιμα. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα, αλλά θα βοηθήσουμε όσο γίνεται» .
goodnet.gr

1 σχόλιο

  1. ZΗΤΗΣΕ ΣΥΓΝΩΜΗ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ
    ΓΥΠΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    ΛΑΟ . ΤΙΣ ΠΟΥΣΤΙΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΦΗΣΕΙΣ ΦΕΡΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΠΑΜΦΑΓΟ ΚΤΗΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΤΗΝ
    ΦΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση