GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε εκλογική ετοιμότητα και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ

Το σύνολο των κομματικών δυνάμεων θέτει σε εγρήγορση η Κουμουνδούρου, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της αξιωματικής αντιπολίτ...

Το σύνολο των κομματικών δυνάμεων θέτει σε εγρήγορση η Κουμουνδούρου, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε πολιτικό, οργανωτικό και προγραμματικό επίπεδο για νικηφόρα πορεία σε πιθανές πρόωρες εθνικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του επομένου, έτους, όπως υπογραμμίζει η Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε:

Η απόφαση σχολιάζοντας την σημερινή κατάσταση στη χώρα, τονίζει ότι «μετά από 3,5 χρόνια άγριας «μνημονιακής» λιτότητας η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια καταστροφική πορεία» και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά μέσα στο καλοκαίρι πέρασε στην τελική φάση του σχεδίου: επίθεση με όλα τα μέσα απέναντι στην αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού και στη δημοκρατία προς όφελος των εγχώριων οικονομικών ελίτ και των δανειστών. Τελικός στόχος ένας λαός χωρίς δικαιώματα, ένας λαός φτωχός και «φθηνός», ένας λαός χωρίς δημόσια αγαθά, ένας λαός γονατισμένος»».

«Το περίφημο «success story», όπως ήταν αναμενόμενο, κατέρρευσε, επισημαίνει η απόφαση, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ για τον ελληνικό λαό, ενώ προβλέπει ότι τα νέα μέτρα θα είναι:

- Χιλιάδες νέες απολύσεις, διαθεσιμότητες που μέχρι το τέλος του 2013 θα φτάσουν τις 25.000 και από αυτές οι 15.000 τουλάχιστον θα είναι απολύσεις.

- Επιπρόσθετα οι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια φοροεπιδρομή υπό τον μνημονιακό κυβερνητικό στόχο άντλησης 10 δισ. Euro έως το τέλος του 2013.

- Κλείσιμο-συγχώνευση νοσοκομείων, διάλυση του ΕΟΠΠΥ, μείωση των παροχών υγείας, μεταφορά μεγάλου μέρους του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους.

- Κατάργηση και συγχώνευση σχολείων, με αποτέλεσμα την αδυναμία πολλών γονιών να παράσχουν και τη στοιχειώδη εκπαίδευση στα παιδιά τους, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

- Σταδιακή άρση της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να μείνουν χωρίς σπίτι.

- Νέα μείωση συντάξεων ξεκινώντας από 01-01-2014 με εξαφάνιση σχεδόν των επικουρικών και περαιτέρω περικοπή του εφάπαξ.

- Μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, απελευθέρωση και των ομαδικών απολύσεων, κατάργηση 13ου & 14ου μισθού.

- Ιδιωτικοποιήσεις με συνοπτικές διαδικασίες, ιδιαίτερα οργανισμών κερδοφόρων π.χ. Ο.Π.Α.Π. (ουσιαστικά ξεπουλήθηκε) ή οργανισμών με μεγάλη στρατηγική ή κοινωνική σημασία, όπως ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΑΣ, κ.ά.

- Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων για χρέη και υποχρεώσεις προς το Δημόσιο αδιάκριτα και ανεξάρτητα από τις δυνατότητές τους και την αντικειμενική αδυναμία τους λόγω εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

- Η καταστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών από τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και τρόικα επιδεινώνει την ήδη τρομακτική ανεργία και υποσκάπτει τις δυνατότητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τo νέο δάνειο που συζητείται ήδη στη Γερμανία, σημαίνει νέα δεσμά, με νέο μνημόνιο και με νέα μέτρα. Σημαίνει το οριστικό τέλος της Ελλάδας ως μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας. Σημαίνει οριστική μετατροπή της χώρας σε οικονομική αποικία των δανειστών, χωρίς δημόσια περιουσία και δημόσιο- κοινωνικό τομέα. Σημαίνει συνεχιζόμενη μετατροπή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Γερμανική Ένωση ή Ένωση των δανειστών.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την ΚΕ, η επόμενη περίοδος «θα είναι πυκνή σε κοινωνικές διεργασίες και αγώνες και εκτιμά ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει η απόφαση, με βάση και την απόφαση του τελευταίου του Συνεδρίου, είναι να συμβάλει στους αγώνες όλων όσοι πλήττονται από την μνημονιακή πολιτική, αλλά και να διαμορφώσει τους όρους πολιτικής ανατροπής της μνημονιακής διακυβέρνησης και της συγκρότησης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, η οποία θα αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας σε όφελος του λαού».

Η Πολιτική Απόφαση σημειώνει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ « θα κάνει τα πάντα ώστε να οικοδομηθεί μια πλατιά λαϊκή ενότητα, ένα παλλαϊκό πολιτικό ρεύμα ανατροπής, αποτέλεσμα της πολιτικοποίησης κάθε επιμέρους αγώνα και κινητοποίησης. Μια πολιτικοποίηση που θα οικοδομηθεί μέσα από ανοιχτές λαϊκές επιτροπές με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης οι οποίες θα μετατρέπουν κάθε επιμέρους αγώνα σε υπόθεση όλης της κοινωνίας συνδράμοντας τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό, «όλο το δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή, μέχρι την πιο μικρή Οργάνωση Μελών, καθορίζει τη δράση του με βάση την προτεραιότητα αυτή και προχωρά σε μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση προς όλο τον λαό».

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ, ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ :

-«ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων»,

-«επαναδιαπραγμάτευση των δανεικών συμβάσεων με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης»,

-«αντιμετώπιση των ελλειμμάτων προτάσσοντας την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου»,

-«αποκατάσταση στα προ μνημονίου επίπεδα των κατώτατων μισθών, συντάξεων, οικογενειακών επιδομάτων και ανεργίας»,

-«δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχος του τραπεζικού συστήματος»,

-«ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και επαναφορά στο δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ώστε να διαμορφωθεί ένας ισχυρός, παραγωγικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας»,

-«ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων»,

-«μέτρα κατά των ολιγοπωλιακών-μονοπωλιακών δομών»,

-«προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με κύρια κριτήρια την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, την σταθερή εργασία, την κοινωνική ασφάλιση για όλους», κά.

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρει ρητά την ανάγκη συνεργασίας με κόμματα, όπως το ΚΚΕ. Σύμφωνα με την Πολιτική Απόφαση «πολιτικό σχέδιο δημοκρατικής ανατροπής σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την ευθύνη για διακυβέρνηση της χώρας - ακόμη κι αν αυτό καταλήξει σε διεκδίκηση της αυτοδυναμίας στις εκλογές».

Τα ερωτήματα «με ποιες συμμαχίες θα διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό πολιτικό κίνημα ανατροπής της κυβέρνησης» και «ποιες δυνάμεις θα στηρίξουν κοινοβουλευτικά και μέσα στην κοινωνία την αριστερή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», θα πρέπει να τίθενται ενιαία και να επιχειρηθεί να απαντηθούν επίσης ταυτόχρονα, σημειώνει η απόφαση και προσθέτει:

«Η συνεδριακή μας απόφαση για συνεργασία όλων των δυνάμεων από τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας έως τις δυνάμεις της οικολογίας και αυτές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς προϋποθέτει παραδοχές οι οποίες αποτελούν κοινό τόπο για όλους μας: Με βάση και την πρόσφατη πολιτική εμπειρία, αυτήν που οδήγησε στις ανατροπές των συσχετισμών στις προηγούμενες εκλογές, η αναφορά μας στο εύρος των πολιτικών δυνάμεων δεν είναι καθόλου στατική, δεν αναφέρεται στερεότυπα μόνο στις σημερινές συγκροτήσεις και σε παγιωμένες αντιλήψεις μέσα στα κόμματα και τις ομάδες αυτού του φάσματος που μας ενδιαφέρει, αλλά είναι ανοικτή σε μια δυναμική θετικών διαφοροποιήσεων σε προοδευτική αντιμνημονιακή κατεύθυνση.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Το πολιτικό πλαίσιο και τους στόχους που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων είναι:

1. Να διεκδικήσει με επιτυχία την διακυβέρνηση της χώρας πρωτοστατώντας στους αγώνες του ελληνικού λαού για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης

2. Να αναδείξει την αυτοδιοίκηση ως δύναμη λαϊκής Εξουσίας και στις εκλογές να επιβεβαιώσει ο λαός την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση της Αριστεράς.

3. Να εργαστεί ώστε να ενισχυθεί η ενότητα της Αριστεράς και των αυτόνομων κινημάτων σε όλη την Ευρώπη και να ενισχυθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενώ τονίζει την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στη μάχη των ευρωεκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση