GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλαλούμ με τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς

Παράταση της λειτουργίας των Οικοδομικών Συνεταιρισμών για την ολοκλήρωση των έργων τους Επιστολή Αυγενάκη σε Σταϊκούρα και Καλαφάτη. Σ...

Παράταση της λειτουργίας των Οικοδομικών Συνεταιρισμών για την ολοκλήρωση των έργων τους

Επιστολή Αυγενάκη σε Σταϊκούρα και Καλαφάτη.
Στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, οι οποίοι αδυνατούν να ολοκληρώσουν τα έργα υποδομής τους, λόγω, αφενός της καθυστέρησης όσον αφορά στην ενημέρωση από πλευράς ΥΠΕΚΑ για το νέο θεσμικό πλαίσιο και την εναρμόνιση των καταστατικών τους, αλλά και για τους προυφιστάμενους του 1990 Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, αναφέρεται σε επιστολή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Σταύρο Καλαφάτη αντίστοιχα και ζητά την παράταση της λειτουργίας τους, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά το κείμενο των επιστολών:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 39 του Ν. 4039/2011: «Οι προυφιστάμενοι της 16.1.1984 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο διέπονται εφεξής από τις διατάξεις του Ν. 1667/1986. Όσοι από αυτούς δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα έργα υποδομής, οφείλουν να τα ολοκληρώσουν είτε οι ίδιοι, είτε σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4-7 μέσα σε δώδεκα μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος. Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας την ολοκλήρωση των έργων αναλαμβάνουν αυτοδίκαια και αποκλειστικά οι οικείοι Ο.Τ.Α.».

Λαμβάνοντας υπόψη την πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και τα οικονομικά των Ο.Τ.Α. είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτά τα έργα. Επίσης η προθεσμία του άρθρου 3 δεν μπορεί να έχει εφαρμογή για όλους τους Ο.Σ. ανεξάρτητα από το χρόνο ίδρυσής τους. Θα πρέπει συνεπώς, να δοθεί μία παράταση λειτουργίας στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς από τη ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου (4030/2011) και όχι ως σωματεία που προτείνει ο Νόμος. Ουσιαστικά είναι αναγκαίο να ληφθεί μέριμνα για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, προυφιστάμενους του 1990 να ολοκληρώσουν τα έργα τους και μετά να διαλυθούν.

Όπως αναφέρεται στην παρ. 14 του Ν. 4030/2011, «Παρατείνεται για δύο έτη η διάρκεια των Ο.Σ. προκειμένου να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου και να υποβάλουν χρονοδιάγραμμα –έκθεση έργων υποδομής προς έγκριση στην Περιφέρεια». Ωστόσο, το Υ.ΠΕ.Κ.Α. ενημέρωσε με έγγραφό του, τους Ο.Σ. τον Ιανουάριο του 2013 για το συγκεκριμένο δηλ. μερικούς μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν οι Ο.Σ. σύμφωνα με το Π.Δ. 93/1987 μέχρι το 2015 και όχι με τις διατάξεις του 4030/2011.

Σε απάντηση σε σχετική ερώτηση που υπέβαλα προς το ΥΠΕΚΑ αναφερόταν ότι «είναι σκόπιμο το θέμα να εξεταστεί σε συνδυασμό και με τις υπάρχουσες δυνατότητες ανάληψης των υποχρεώσεων ολοκλήρωσης των έργων αυτών από τους οικείους Ο.Τ.Α., ώστε η όποια νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλίσει τόσο την αρτιότερη όσο και την ταχύτερη ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.»

Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να δοθεί μία παράταση και σε άμεσο χρόνο τουλάχιστον μέχρι το 2015, ειδικά για τους προυφιστάμενους του 1990 Ο.Σ. ώστε να λειτουργήσουν ως έχουν και όχι ως σωματεία προκειμένου να ολοκληρώσουν τα έργα τους και μετά να διαλυθούν.

1 σχόλιο

  1. Μπούτζουκας Τηλέμαχος12 Σεπ 2013, 4:57:00 μ.μ.

    Καταργούν το ΕΚΑΣ από την 1-1-2014 από 100.000 αναπήρους ΝΕΟ

    Κατάργηση του ΕΚΑΣ από την 1η/1/2014 και από τους συνταξιούχους αναπηρίας που δεν συμπληρώνουν το 65ο έτος προβλέπει «κρυφή διάταξη)»!!!!!!!!!!!!!! που περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Εργασίας για τα επικουρικά ταμεία, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 2 Ιανουαρίου.

    Μετά και από αυτή την εξέλιξη εκτιμάται ότι το 2014 οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ (γήρατος, αναπηρίας και θανάτου) θα μειωθούν κατά 100.000 άτομα και από τους περίπου 340.000 σημερινούς δικαιούχους ΕΚΑΣ, το 2014 θα το παίρνουν λιγότεροι από 250.000!

    Όσοι είναι σήμερα κάτω των 65 ετών θα σταματήσουν να το λαμβάνουν από το 2014 και μόνον όταν συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους θα το ξαναπάρουν εφόσον συνεχίσουν να πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια

    Η επίμαχη διάταξη που «βγάζει» και τους ανάπηρους κάτω των 65 ετών από τη χορήγηση του ΕΚΑΣ τροποποιεί τον «πολυνόμο» 4093/12 (12/11 /2012) όπου αρχικά είχε προβλεφθεί ότι το ΕΚΑΣ θα δινόταν σε όσους είναι 64 ετών με εξαίρεση τους συνταξιούχους αναπηρίας.


    Στη συνέχεια με νέα «διορθωτική» πράξη νομοθετικού περιεχομένου (19/12/2012) το όριο των 64 ετών έγινε 65 και πάλι όμως με διατήρηση της εξαίρεσης για τους συνταξιούχους αναπηρίας οι οποίοι θα εξακολουθούσαν να το παίρνουν και μετά το 2014, ακόμη και αν είναι 55 ή 60 ετών. Με τη νέα διάταξη όμως καταργείται η εξαίρεση που είχε προβλεφθεί για τους ανάπηρους και αναφέρει ότι από 1.1.2014 θα καταβάλλεται και σε αυτούς υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το 65° έτος της ηλικίας τους. .{ ΑΝ ΖΟΥΝ,, ΑΦΟΎ ΕΙΝΑΙ ΉΔΗ ΑΝΆΠΗΡΟΙ… Όμως η παγίδα δεν σταματά εδώ ,φάρμακα με το ΕΚΑΣ ,σε φτωχούς δηλαδή γιατί το ΕΚΑΣ δίνετε με εισοδηματικά κριτήρια , τα φάρμακα λοιπόν από 10% θα εκτοξευτούν στο 25% …τα δημοσιογραφάκια ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΟΥΝ για την εξόντωση αυτών τον ΑΝΘΡΩΠΩΝ ;,,,ΓΑΜΩ την ανθρωπιά μας πια ρε…και μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα !! παπαριές πιάστε τα πεζούλια ΟΛΟΙ αλλιώς ο Πατουλης θα σας το παίζει φιλάνθρωπος}
    Η διάταξη - βόμβα

    Η νέα «επαναδιατυπωμένη» διάταξη που καταργεί εν κρυπτώ το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους με αναπηρία αναφέρει ότι «από 1/1/2014 το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) καταβάλλεται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

    Ειδικά για τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, το Ε.Κ.Α.Σ. καταβάλλεται χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του παραπάνω ορίου ηλικίας. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 3996/2011».

    Πατριώτη Αυγενάκη θα έλθω να σε βρω στο γραφείο σου ,,η σε καμιά κηδεία στο Ζάρο Κρήτης, δεν θα πάρεις ΟΎΤΕ ψήφο τι ειναι ρε ΛΕΥΤΕΡΑΚΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση