GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πιέζει για δημοψήφισμα η Καταλονία

Εντείνει τις προσπάθειες διενέργειας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της η Καταλονία. Ο περιφερειακός πρωθυπουργός Αρτούρ Μας δήλ...


Εντείνει τις προσπάθειες διενέργειας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της η Καταλονία. Ο περιφερειακός πρωθυπουργός Αρτούρ Μας δήλωσε ότι αν η Μαδρίτη δεν επιτρέψει δημοψήφισμα το 2014, οι εκλογές του 2016 για το περιφερειακό κοινοβούλιο θα αποτελέσουν ψηφοφορία για το θέμα αυτό.

Ο Αρτούρ Μας είχε στείλει επιστολή στο Μαριάνο Ραχόι ζητώντας του να εγκρίνει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος το 2014. Η απάντηση, ωστόσο, του ισπανού πρωθυπουργού ήταν αρνητική, καθώς η πρωτεύουσα θεωρεί παράνομα τα σχέδια των Καταλανών, υποστηρίζοντας ότι οι περιφέρειες δεν μπορούν να οργανώνουν τέτοιες ψηφοφορίες.

Το σχέδιο είχε επίσης απορρίψει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Οι πιέσεις όμως της τοπικής κυβέρνησης εντείνονται, καθώς η Καταλονία ετοιμάζεται για τις συγκεντρώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της που θα πραγματοποιηθούν στις 11 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της εθνικής εορτής της.

Ο Μας δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις, αλλά θα δεχθεί τους οργανωτές τους στο κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η οικονομική κρίση της Ισπανίας, που διαρκεί έξι χρόνια, έχει τονώσει τον αυτονομισμό στην περιφέρεια αυτή των 7,6 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αποτελεί παραδοσιακά τον οικονομικό κινητήρα της χώρας.

Πολλοί Καταλανοί πιστεύουν πως η Καταλονία θα τα είχε καταφέρει καλύτερα στην κρίση αν δεν ήταν αναγκασμένη να μεταβιβάζει μέρος των φορολογικών εσόδων της προς φτωχότερες περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση