GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι κινήσεις Ομπάμα στη Συρία έχρισαν νικητή τον Πούτιν

panosharitos.com Το σίριαλ της αμερικανικής εμπλοκής στη Συρία εξακολουθεί. Η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια για την ερμηνεία των χ...

panosharitos.com

Το σίριαλ της αμερικανικής εμπλοκής στη Συρία εξακολουθεί. Η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια για την ερμηνεία των χειρισμών του Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι ότι πιο εύκολο. Ξεκίνησε από ένα συμβολικό χτύπημα, εξελίχθηκε σε μυστική διπλωματία με τη Μόσχα, συνεχίστηκε με διμερείς επαφές για εξεύρεση ειρηνικής λύσης και τείνει να μετατραπεί σε διπλωματική νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν ύπο τις ευλογίες του αμερικανού προέδρου.

Τουλάχιστον αυτή είναι η δημόσια εικόνα και για την ώρα η προσέγγιση αυτή ακούγεται λογική. "Είναι όμως υπερβολικά απλό για να είναι αληθινό. Δεν είναι δυνατόν ένας "πλανητάρχης" να απαρνείται την πρωτοκαθεδρία και να μοιράζεται την εξουσία και τις σκέψεις του με παραδοσιακούς αντιπάλους" σχολίαζε ξένος διπλωμάτης Δυτικής χώρας.
"Η αλήθεια είναι πως έφοσον ο Ομπάμα προχωρούσε έστω και στο προαναγγελθέν συμβολικό χτύπημα στο οποίο προέτρεπαν μια σειρά από χώρες θα αντιμετώπιζε έντονη κριτική – όπως συνέβη σε όλες τις προηγούμενες αμερικανικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο – μόλις προέκυπταν οι πρώτες παράπλευρες απώλειες. Αυτό ήταν δεδομένο και ο αμερικανός το γνώριζε. Το ό,τι όμως, θα του ασκούταν κριτική από την πλειοψηφία των ξένων αναλυτών γιατί επεδίωξε την εξεύρεση ειρηνικής λύσης προσεγγίζοντας τη λογική, μέσα από την αποδοχή της πρότασης της Μόσχας είναι πρωτοφανές" σχολίαζε αμερικανός διπλωμάτης που συμπλήρωνε την παρέα για έναν πρωινό καφέ στον κήπο του Αμέρικαν Κόλονι στην Ιερουσαλήμ.

Στα τόσα χρόνια που διαμένω στην περιοχή δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε τους αμερικανούς διπλωμάτες να δυσκολεύονται να απαντήσουν έστω και ανεπίσημα για τα τεκταινόμενα και ειδικότερα για τα ζητούμενα της διπλωματίας τους.
Η κριτική που ασκείται πλέον στον Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει να κάνει με το τι θα πράξει και πότε αυτό θα συμβεί αλλά με το ό,τι εξέθεσε τον εαυτό του σε τέτοιο βαθμό που αν σύντομα δεν βγάλει κάποιο λαγό από το καπέλο, η κρίση στη Συρία τείνει να εξελιχθεί σε προσωπική κρίση για τον αμερικανό πρόεδρο.
Ακόμα και οι παραδοσιακά επικριτικοί ως προς τις πολιτικές του κ. Ομπάμα αναλυτές, όταν προσεγγίζουν τους χειρισμούς τους στο θέμα της Συρίας καταλήγουν στο ό,τι δεν μπορεί να μην υπάρχει κάτι πέρα από τα χημικά στην όλη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.
Κάποιοι ίσως να εκτιμήσουν το γεγονός πως η Ουάσιγκτον ανέβαλε τη στρατιωτική δράση χάρην μιας ειρηνικής λύσης ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να επανορθώσει τη ζημιά που προκαλείται στο προφίλ του αμερικανού προέδρου από τη στάση και τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αν και οι φήμες λένε πως η Ουάσιγκτον ήταν εκείνη που προσέγγισε το Κρεμλίνο προτείνοντας ως διέξοδο τη συλλογή των χημικών όπλων του ’σαντ, είναι σαφές ότι, ο Ομπάμα άφησε πολύ χώρο στη Μόσχα, η οποία φρόντισε να τον εκμεταλευτεί στο έπακρο ώστε, να επανεμφανιστεί στο διεθνές στερέωμα ως διαμορφωτής των εξελίξεων.

Ισραηλινοί αναλυτές σχολίαζουν πως ασχέτως της έκβασης των πραγμάτων ο Πούτιν έχει ήδη κερδίσει. Κέρδίζει τις εντυπώσεις κι επί της ουσίας δρομολογεί τις εξελίξεις. Στον επικοινωνιακό τομέα, η Ουάσιγκτον δείχνει να αυτοσχεδιάζει αναφορικά με την εμπλοκή της στην κρίση της Συρίας. Αυτοσχεδιάζουν ακολουθόντας τους αυτοσχεδιασμούς του προέδρου Ομπάμα στην διαχείρηση ενός ζητήματος που η Αμερική θα έπρεπε να δρομολογεί τις εξελίξεις κι όχι να φαίνεται χαμένη σε σκέψεις κι αναστολές. Τουλάχιστον έτσι θα επιθυμούσαν την Ουάσιγκτον μια σειρά από χώρες στη Μέση Ανατολή που εκτιμούν ό,τι όσο επικίνδυνο θα ήταν ένα χτύπημα που θα άλλαζε ισορροπίες και δεδομένα του εμφυλίου στη Συρία, άλλο τόσο τόσο επικίνδυνη θα είναι η υπαναχώρηση από τις δημόσιες τοποθετήσεις του αμερικανού προέδρου.

Η διαρροή που ήθελε Ουάσιγκτον και Μόσχα να συζητούν πέρα από τα χημικά, ένα ακόμα ζήτημα που θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Συρία – ο λόγος για την αντικατάσταση του ’σαντ – παραμένει ανεπιβεβαίωτη. Η ενέργεια του Μπαράκ Ομπάμα να γράψει στον ομόλογό του, από την Τεχεράνη κ. Ρουχανί σχετικά με το ζήτημα της Συρίας ίσως και να επιβεβαιώνει μερικώς το ό,τι η Ουάσιγτον επεδίωξε να έχει τη στήριξη και του Ιράν προς την κατεύθυνση αυτή. Η Τεχεράνη πέραν του ότι, επιβεβαίωσε την αλληλογραφία των προέδρων των δυο χωρών αναφορικά με τη Συρία, απέρριψε διαρροές περί συνάντησης των δυο αρχηγών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. "Για την ώρα, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση" ανέφερε ο υπουργός των εξωτερικών του Ιράν κ. Τζαρίφ επισημαίνοντας ωστόσο, πως η αλληλογραφία των δυο προέδρων θα εξακολουθήσει όταν αυτό απαιτείται.

Το Ισραήλ δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του, τον προβληματισμό του και τις ενστάσεις του για τους χειρισμούς Ομπάμα. Το κλίμα αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα του τύπου και στις διαρροές που επιχειρούν συνεργάτες κυβερνητικών αξιωματούχων. Έτσι σήμερα Κυριακή ο Τζόν Κέρυ θα επισκεφθεί τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να τον ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τους χειρισμούς των Η.Π.Α. στο θέμα της Συρίας.

Η αίσθηση πάντως στην περιοχή είναι πως, εαν η κρίση της Συρίας, μπορούσε να παρομοιαστεί με μια παρτίδα πόκερ, τότε ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του σύντομα. Τελειώνουν οι κάρτες καθώς επίσης και ο χρόνος. Ίσως τελικά αν δεν κρύβει κάποιον άσσο στο μανίκι, να εξαναγκαστεί στο στρατιωτικό χτύπημα που τόσο θέλησε να αποφύγει, ώστε να μετριάσει τις εντυπώσεις από την εικόνα ολικής επαναφοράς στο παγκόσμιο ηγετικό στερέωμα που επιδεικνύει ο Βαντιμίρ Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση