GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Είδος υπό εξαφάνιση" οι μηχανοδηγοί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Επιστολή σε Χρυσοχοϊδη

Ξεμένει από μηχανοδηγούς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ την ώρα που ετοιμάζεται να επεκτείνει τη δραστηριότητά της. Όχι δεν πρόκειται για ανέκδοτο αλλά ...


Ξεμένει από μηχανοδηγούς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ την ώρα που ετοιμάζεται να επεκτείνει τη δραστηριότητά της. Όχι δεν πρόκειται για ανέκδοτο αλλά για πραγματικότητα, που καταδεικνύει...

και την απουσία μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού στις εταιρείες που, με το έναν ή τον άλλο τρόπο, σχετίζονται με το Δημόσιο.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση και ετοιμάζεται να βάλει οριστικές υπογραφές σε μια σημαντική συμφωνία, αυτή που αφορά στην διαμετακόμιση των εμπορευμάτων της HP στην Κεντρική Ευρώπη, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην κρίσιμη ειδικότητα των μηχανοδηγών.

Το προσωπικό, που ήδη δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να κόβονται δρομολόγια, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς σημαντικός αριθμός εργαζόμενων αποχωρεί με σύνταξη

Ζητούν εσωτερικές μετατάξεις και επιστροφές

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) με επιστολή της προς τον Υπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον πρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την κάλυψη της έλλειψης προσωπικού, στον "κλάδο έλξης", με την εφαρμογή εσωτερικών μετατάξεων και την επιστροφή των Μηχανοδηγών που είχαν αποχωρήσει με το νόμο 3891.

Ειδικότερα στην επιστολή της ΠΕΠΕ σημειώνει ότι ως το τέλος του χρόνου η μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχεις τον κλάδο των μηχανοδηγών θα αυξηθεί λόγω των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων.

Για το λόγο αυτό, τονίζει, πρέπει:

α) Nα επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εσωτερικών μετατάξεων,

β) Nα επανεξεταστεί το αίτημα της διαδικασίας των εσωτερικών μετατάξεων από το σύνολο των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και

γ) Eπιπλέον να εξεταστεί το αίτημα της επιστροφής μηχανοδηγών που είχαν αποχωρήσει βάση του ν.3891, από τη στιγμή που είναι σε ισχύ η διαδικασία της κινητικότητας.
Μείωση λόγω συνταξιοδοτήσεων

Σύμφωνα τη διοίκηση της ΠΕΠΕ στο τέλος του 2012 ο αριθμός των μηχανοδηγών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέρχονταν σε 410 άτομα. Ως το τέλος του 2013 υπολογίζεται ότι στην εταιρεία θα παραμείνουν περίπου 370 μηχανοδηγοί, καθώς 40 άτομα θα φύγουν με σύνταξη, ενώ το 2014 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά περίπου 30 άτομα και από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι στις αρχές του 2015 στην εταιρεία θα έχουν απομείνει περίπου 340 μηχανοδηγοί, αριθμός εξαιρετικά μικρός για να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες, πολύ δε περισσότερο την αύξηση έργου που ευελπιστεί η διοίκηση με την επέκτασή της στις εμπορευματικές μεταφορές.
Δουλεύουν τα ρεπό

Τα οργανικά κενά στις θέσεις μηχανοδηγών φτάνουν τα 100 και κάθε μήνα οι εργαζόμενοι δουλεύουν περίπου 3 – 4 ρεπό προκειμένου να βγει το πρόγραμμα. Παράλληλα υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο η εταιρεία «χρωστά» σε κάθε μηχανοδηγό περίπου 10 ρεπό, από το 2013 αλλά και προηγούμενες χρονιές, τα οποία δεν μπορεί να διαθέσει, καθώς δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εσωτερικής μετάταξης, που έχει ξεκινήσει αλλά δε λέει να ολοκληρωθεί, ο αριθμός των μηχανοδηγών θα ενισχυθεί με 22 άτομα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μεταταχθούν στις εν λόγω θέσεις.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το προσωπικό αυτό θα χρειαστεί περισσότερο από ένα εξάμηνο εκπαίδευσης πριν είναι έτοιμο να εργαστεί ως βοηθός μηχανοδηγού και στην συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσή του, να αναλάβει πλήρη καθήκοντα.
Πριν δύο χρόνια τους υποχρέωναν να γίνουν φύλακες σε μουσεία, σήμερα τους ψάχνουν

Πιο άμεση λύση θα ήταν, ίσως, η επιστροφή μηχανοδηγών που μετατάχθηκαν από την εταιρεία στο τέλος του 2010. Υπολογίζεται ότι περίπου 40 άτομα, πρώην μηχανοδηγοί, απασχολούνται σε θέσεις κυρίως φυλάκων στο υπουργείο Πολιτισμού. Η δυνατότητα να επιστρέψουν σε θέσεις μηχανοδηγών, όσοι εξ' αυτών θα επιθυμούν, θα έδινε άμεσες λύσεις καθώς πρόκειται για προσωπικό που διαθέτει την απαραίτητη εκπαίδευση και θα μπορούσε πολύ σύντομα να αναλάβει καθήκοντα.
Με το φόβο της ρήτρας

Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση καθώς τα σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για δυναμική επέκταση στις εμπορευματικές μεταφορές δεν μπορούν να υλοποιηθούν με ελλείψεις προσωπικού στο πλέον κρίσιμο πόστο.

Ήδη η εταιρεία υποχρεώθηκε τις προηγούμενες μέρες να κόψει επιβατικά δρομολόγια προκειμένου να προσθέσει εμπορευματικά. Οι πειραματισμοί αυτοί μπορεί να λειτουργούν όταν αφορά τις μεταφορές φορτίων τεύτλων, που έχει αναλάβει η εταιρεία αυτήν την περίοδο. Όμως είναι δύσκολο να βρουν θέση όταν το ζήτημα αφορά εταιρείες του βεληνεκούς της Cosco και της HP οι οποίες ζητούν απόλυτη ακρίβεια και τήρηση όλων των όρων που θα συμφωνηθούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα «τρέχουν» ρήτρες που θα κοστίζουν πολύ ακριβά. euro2day.gr

1 σχόλιο

  1. ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΡIΑΛ ΦΜ ,Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ,ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΤΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΩΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
    ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΣΑΝ ΠΟΛΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΣΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΛΑΟ;
    Ή ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΣΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ;
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ Η ΝΤΟΙΤΣΕ ΜΠΑΝΓΚ ΕΧΕΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΞΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 72 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ.
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ ;
    ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση