GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τράπεζα Ελλάδος και Σταϊκούρας διαφωνούν για το αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα

Λίγους μήνες πριν κλείσει το έτος με το στόχο της κυβέρνησης να επιδείξει πρωτογενές πλεόνασμα, μάλλον επικρατεί διχογνωμία μεταξύ υπουρ...

Λίγους μήνες πριν κλείσει το έτος με το στόχο της κυβέρνησης να επιδείξει πρωτογενές πλεόνασμα, μάλλον επικρατεί διχογνωμία μεταξύ υπουργείου οικονομικών και Τράπεζας της Ελλάδος για τον αν στο πρώτο 8μηνο του 2013 η χώρα παρουσιάζει πλεόνασμα ή έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ενώ το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ , ακολούθησε η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος που έκανε λόγο για πρωτογενές έλλειμμα 3,2 δισ, ευρώ .
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (σε αντίθεση με εκείνα του Γενικού Λογιστηρίου) για το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου παρουσιάζεται πρωτογενές έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Τον Αύγουστο, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 236 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1,7 δισ. ευρώ που είχε καταγράψει η Κεντρική Τράπεζα τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2013 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 9,041 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6,371 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υποχώρησαν σε 28,7 δισ. ευρώ από 30,593 δισ. ευρώ πέρυσι.
Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν σε 38,824 δισ. ευρώ από 36,810 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2012.
Μείωση στα 5,5 δισ. ευρώ εμφάνισε εφέτος το κονδύλι των τόκων που καταβάλλει ο Προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους έναντι 6 δισ. ευρώ πέρυσι.
Τι απαντά το υπουργείο οικονομικών
Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών πάντως καθησυχάζουν καθώς όπως υποστηρίζουν τα στοιχεία τους με αυτά της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ουσιαστικά τα ίδια και δεν υπάρχει διαφορά.
Σχετικά, με την διαφορά του αποτελέσματος που προκύπτει στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σημειώνεται ότι στους υπολογισμούς που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, περιλαμβάνονται οι δαπάνες ύψους περίπου 4.632 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και για αυτό προκύπτει έλλειμμα. Όμως, το ποσό αυτό των 4,6 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης και για αυτό δεν πρέπει να υπολογίζεται στην επεξεργασία των στοιχείων που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στις υποσημειώσεις της και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στο Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυξημένες κατά 4,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως κάνει κάθε μήνα από τις αρχές της χρονιάς. Οι δαπάνες όμως αυτές εξισορροπούνται από την ισόποση μείωση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Μείωση η οποία όμως δεν εμφανίζεται στον τρόπο που είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει τα στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίθετα η παρουσίαση του συνόλου των στοιχείων της οικονομίας, δηλαδή της Γενικής Κυβέρνησης και όχι μόνο της Κεντρικής Διοίκησης, που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την πραγματικότητα: δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Αφού πληρωμές και μείωση υποχρεώσεων εξισορροπούνται.
Επίσης, τα έσοδα που περιλαμβάνονται στο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μειωμένα κατά 1,5 δισ. ευρώ και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τη απόδοση των ελληνικών ομολόγων που μας αποδίδουν οι Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (Securities Market Programme – SMP). Τα οποία είναι μεν έσοδα του Προϋπολογισμού, αλλά δεν μετρούν για τους στόχους του προγράμματος, όπως άλλωστε επισημαίνει και το υπουργείο Οικονομικών.
Είναι γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ποτέ δεν παρουσιάζει το σύνολο των στοιχείων της Οικονομίας, δηλαδή τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, όπως κάνει το υπουργείο Οικονομικών και παρουσιάζει μόνο τα στοιχεία της Κεντρικής Διοίκησης.
Εάν ήταν μικρότερη η ύφεση, τότε η χώρα μας θα είχε φέτος το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το πρώτο εφετινό οκτάμηνο διαμορφώθηκε περίπου στα 3 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ. Μόνο το μήνα Αύγουστο το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 367 εκατ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχο οκτάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.
Εάν δεν συνυπολογιστούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMPs), τα οποία και δεν υπολογίζονται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ ή στο 0,8% του ΑΕΠ.

1 σχόλιο

  1. Ο ενας θέλει να αποφύγει το ξύλο και ο άλλος να βάλει χέρι σε νέα τραπεζική "διάσωση"
    Και οι δύο τελικά θα φάνε πούτσα μέχρι θανάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση